Vinkit sienestykseen — näin teet onnistuneen sieniretken

Monen meidän retkeilijän varhaisin luontomuisto on sienestys- ja marjastusretkiltä vanhempien tai isovanhempien kanssa. Tämä suomalainen perinne kulkee usein suvussa ja moni meistä oppii tuntemaan tärkeimmät ruokasienet jo pikkulapsena.

Miten tehdä onnistunut sieniretki?

Sieniretki on kiva tehdä perheen tai ystävien kanssa yhdessä. Kun sienestystä lähtee tekemään retkeilymielessä, eikä lumoudu täysin pelkästään sienien keräilyyn, nauttii siitä usein helpommin koko perhe. Jos tavoitteellisen saaliin keruun sijaan keskittyy nauttimaan luontohetkistä ja hyvästä seurasta, voikin sienestys muuttua enemmän retkeilyn tyyliseksi luonnosta nautiskeluksi.

Pukeudu lämpimästi, mutta hengittävästi

Kuten muillakin retkillä, myös sieniretkellä pysyy kuivana ja lämpimänä joka säällä, kunhan osaa säänmukaisen pukeutumisen. Jos liikutaan paljon, yleensä pysytään lämpimänä ja ongelmana voi olla hikoileminen. Huonosti hengittävät vaatteet eivät päästä iholta tulevaa kosteutta pois ja kostea iho tekee kylmyyden tunteen.

Myös vanhat kunnon villasukat toimivat vielä tänä päivänä. Mikäli kengässäsi on tarpeeksi tilaa, voit käyttää kahden sukan taktiikkaa, jossa iholla on ohkaisempi alussukka ja päälisukkana on paksumpi merinovillainen tai ihan tavallinen villasukka.

Muistilista sieniretkelle pukeutumiseen:

  • Käytä teknistä tai merinovillaista alusasua
  • Villapaidat ja fleecet hengittävät ja toimivat välikerroksessa
  • Tuulelta ja sateelta voi suojautua kuoritakilla
  • Pidä jalat kuivana vedenpitävillä korkeavartisilla kengillä
  • Hattu ja hanskat kannattaa ottaa mukaan kylmällä kelillä
  • Käytä kahta merinovillaista sukkaa päällekkäin

Käyttämällä kahta sukkaa, vältät hiertymien syntymistä. Osa kitkasta jää näiden kahden sukan väliin. Jos olet oikein valinnut kengän kokosi, sinne pitäisi mahtua kaksi sukkaa ja jäädä vielä ainakin sentin verran tilaa. Tällöin myös jalkasi pysyvät lämpimänä.

Lierihattu toimii jonkinlaisena suojana auringonsäteiden lisäksi myös hirvikärpäsiä vastaan, huopainen hattu on myös todella lämmin ja suojaa tuulelta.

Kumisaapas on useimpien valinta sieniretken kengäksi, mutta meillä retkeilijöillä on usein myös muita vedenpitäviä kenkiä vaihtoehtoina. Vaelluskengät toimivat hyvin syksyisessä metsässä. Samalla saat ulkoilutettua vaelluskenkiä ja niiden pohjat eivät putoa sitten itse vaellukselle lähtiessä. Vaelluskenkiä ei saa säilyttää liian kauan kaapissa käyttämättömänä. Metsäretket toimivat hyvin myös uusien vaelluskenkien sisäänajoon.

Mitä tarvitaan minimissään mukaan sieniretkelle?

Välttämättä ei retkellä tarvitse kantaa reppua mukanaan, jos se ei tunnu mukavalle. Eväät voi jättää autolle odottamaan, ne voidaan nauttia matkalla tai vasta kotona.

Sieniretkellä löydettyjä sieniä: suppilovahveroita, mustatorvisieniä ja kanttarelleja.

Oikeastaan ainut pakollinen varuste sienimetsään on jokin astia, pussi tai kori, jonne saat kerättyä sieniä. Moni käyttää sieniveistä, mutta kaikki ei käytä sitäkään. Myös normaali puukko menee sieniveitsestä, mutta sen ei kannata olla samuraimiekan terävyydessä, muuten tulee helposti haavoja.

Voit ottaa repun mukaan sieniretkelle

Kevyttä reppua voi hyvin kantaa selässä sienestyksen aikana. Itse reppu kannattaa olla kevyt ja siinä pitää olla omaan selkään hyvin sopiva kantolaite. Reppuun ei kannata laittaa liikaa painoa, koska sitten sieniä ei ole mukava poimia.

Kuten yleensä retkillä, myös sieniretkellä se kohokohta on usein eväshetki. Retkeilijöillä on yleensä lämmin taukovaate, kuten kevytuntuvatakki ja termospullo, jolla saa lämmintä juotavaa maastoon. Tämän lisäksi kannattaa ottaa mukaan istuinaluset tai solumuovinen makuualusta, jonka päällä voi istua helposti kolmekin henkilöä. Solumuovinen makuualusta on iso paketti, mutta se ei paina juuri mitään.

Muistilista reppuun pakattavista varusteista syksyiselle sieniretkelle:

  • Vesipullo ja raikasta vettä juotavaksi
  • Termospullo ja mukit (Kupilkat tai kuksat, vältä kertakäyttöastioita)
  • Lämmintä taukovaatetta, kuten kevytuntuvatakki
  • Kuoritakki, jos riskiä sateesta
  • Kevyttä evästä, kuten voileivät
  • Otsalamppu
  • Kompassi
  • Laastareita tai kevyt EA-laukku

Ylimääräinen pussi on usein tarpeen sieniretkellä. Joskus löytyykin yllätyksiä, kuten upea karpalosuo tai kauden viimeiset puolukat. Jos repussa on varusteita pakattuna kuivapussiin, käy tämä kuivapussi myös marjapussiksi, voit sen putsata sitten kotona. Muovipusseja kannattaa välttää ja käytä aina mahdollisuuksien mukaan pusseja, joilla on pidempi elinkaari.

Muista turvallisuus, mieti riskit etukäteen

Sieniretket ovat yleensä turvallisia koko perheen retkiä, mutta on hyvä aina miettiä etukäteen mitä voi tapahtua. Isoimmat riskit on eksyminen, pieni loukkaantuminen, yllättävästi vaihtunut sää ja pimeys.

Jos jotain näistä tapahtuu ja retki muuttuu liian hankalaksi, yleensä ratkaisuna on palata autolle, eli tehdä evakuointi. Kuitenkin tarkoituksena olisi välttää nämä asiat jo etukäteen valmistautumisella.

Eksymiseen auttaa etukäteen alueen karttaan tutustuminen ja maastokartat voi asentaa myös kännykkään. Ennen retkeä kannatta ladata myös puhelimen akku täyteen, voit myös asentaa 112-sovelluksen. Kirkkaat vaatteet auttaa siinä, että ryhmä pysyy helpommin kasassa ja porukka ei haahuile eri suuntiin.

Loukkaantumisien välttämiseen auttaa kengät, joissa on hyvä pito ja varovaisuus sieniveitsen kanssa. Mukana kannattaakin pitää pientä EA-tarvikepussukkaa.

Sääennusteeseen kannattaa tutustua tarkkaan etukäteen ja pitää mukanaan vaatetusta, jonka kanssa pysyy kuivana ja lämpimänä. Kannattaa myös tarkastaa mihin aikaan aurinko laskee ja suunnitella reitti niin, että kaikki kerkeävät takaisin metsästä ennen pimeää. Otsalamppu kannattaa olla myös mukana varmuuden vuoksi.

Minne kannattaa mennä sieniretkelle?

Itse sienestys sitten toimii, niin että aina kerätään vain niitä sieniä, jotka varmasti tunnistetaan. Mikäli sinulla on hankaluuksia tunnistaa sieniä, aloita vaikka kanttarellista ja suppilovahverosta. Ota mukaasi joku kuka opettaa sinulle sieniä tai mene sienikurssille. Myös sienikirjoja on hyvä lueskella ja voit ottaa sellaisen mukaan sieniretkelle.

Noudatamme luonnossa aina jokaisen oikeuksia ja käyttäydymme metsässä fiksusti. Myös lapset kannattaa opettaa jo pienenä, että metsä on hauska seikkailupaikka, mutta sielläkin on omat sääntönsä. Luontoa ei saa tuhota ja muistetaan antaa muillekin retkeilijöille luonnonrauha.

Parhaat sienipaikat pidetään usein salassa ja niitä ei haluta muille kertoa. Sienet kuitenkin nousevat niille hyvillekin paikoille aina uudestaan, vaikka ne sieltä kerran kerätäänkin. Löydät äkkiä ne omat sienipaikkasi, laita ne muistiin. Voit ottaa maastokartasta ruudunkaappauksen ja löydät sinne vielä ensi kerralla. Helpoimmat sienipaikat saattaa löytyä omasta lähimetsästäsi. Jos olet oikein onnekas, voit lähteä sieniretkelle suoraan kotioveltasi.

Myös retkeilypaikat soveltuvat sienestykseen. Sieniä saa kerätä kansallispuistoista, luonnonsuojelualueiltakin saa kerätä hyötysieniä, luonnonpuistoissa saa yleensä kulkea vain poluilla ja sienestyskin voi olla kielletty. Tarkista aina käyttämäsi alueen säännöt etukäteen. Metsähallituksen hallinnoimat alueet löytyvät helposti luontoon.fi -sivustolta.

Ei muuta, kuin hyviä sieniretkiä, toivoo Scandinavian Outdoor!

 

 

Kategoria: Oppaat
Julkaistu: 20.10.2023Muokattu: 24.10.2023