Vinkit mielenkiintoisiin etäpäiviin, joissa ei käy aika pitkäksi!

Minulla on onni ja pystyn tekemään töitäni etänä. Tilanne ei ole mitenkään uusi, koska lopetin juuri neljän vuoden opiskelut, jossa etäopiskelu oli yleistä. Kokeneena lähiretkeilijänä näin aikoinaan hienon mahdollisuuden tehdä etäpäivästä työtehokkaan ja samalla myös itselleni erittäin mieleisen tavan työskennellä.

Työskentelevä ihminen on kuin akku, kun työt alkaa, se on ladattu täyteen ja työn edetessä se tyhjenee koko ajan. Jos akkua ei ladata etäpäivän aikana, loppupäivästä se on melko tyhjä. Jos työ on luovaa tai paljon ajatustyötä vaativaa, voi olla että akku on loppupäivästä liian tyhjä optimaaliseen työskentelyyn. Kahvi- ja ruokatauoilla akku latautuu kivasti, mutta jos nämä tauot pystyy vielä pitämään ulkona, niin latautuminen on moninkertaisesti nopeampaa.

Kahvitauko luonnossa lataa akut tehokkasti

Mikäli on mahdollista, kannattaa aikatauluttaa oma työ niin, että joka päivä olisi aikaa pitää ainakin yksi tauko ulkona. Meillä Suomessa olemme niin onnellisessa asemassa, että melkein kaikilta löytyy metsä tai puistoa, jonne pääsee suoraan kotiovelta kävellen.

Mikäli omat lähimetsät eivät ole entuudestaan tuttuja, saa retkiin mukaan seikkailua uusia paikkoja tutkimalla. Lähimetsiin voi tutustua etukäteen vaikka internetistä löytyvän ilmaisen maastokartan avulla, ja myös puhelimiin saa ladattua karttasovellukset, joiden opastuksella ei pysty kovin helposti eksymään.

Mukaan retkelle kannattaa ottaa koko perhe. Etätöiden aikana voikin viettää kivasti aikaa vaimon, lapsien ja lemmikkien kanssa. Jos haluaa lisää retkifiilistä, keittämällä kahvit tai teevesi paikan päällä saa monipuolisen lähiretken aikaiseksi.

Jotta ulos tulee lähdettyä tarpeeksi usein, kannattaa tehdä lähtökynnys mahdollisimman alhaiseksi. Ulkona ei välttämättä tarvitse tehdä välttämättä mitään erikoista, sinne voi ottaa termospullon ja eväsleivät mukaansa, ja repun voi pakata valmiiksi jo ennen työaikaa. Jos se tuntuu alkuun liian työläältä, voi metsään mennä ihan vain kävelylle ilman eväitäkin.

Kokeile metsäkylpyä!

“Japanissa metsässä ulkoilusta käytetään ilmausta shinrin-yoku, joka on suomennettavissa metsäkylvyksi. Tämä tarkoittaa terapeuttista kävelyä metsässä, jossa ihminen intuitiivisesti tuntee olonsa hyväksi ja voi käyttää kaikkia aistejaan. Esimerkiksi puista haihtuvien ainesten tuoksu, veden ääni ja kauniit maisemat aktivoivat ihmisessä mielihyvää ja yhteenkuuluvuuden tunnetta luonnon kanssa.”

Suomen Mielenterveys ry – lainattu 24.3.2020, lue koko artikkeli täältä.

Myös lounasta voi valmistaa luonnon helmassa

Mikäli itseltä löytyy jokin retkikeitin, on ruokaakin helppoa tehdä ulkona. Keitot ja patatyyliset ruoat valmistuvat melko pienellä vaivalla. Kaasukeitin on varmasti varmin valinta ensimmäiseksi keittimeksi. Kaasukeitin on helppo käyttää ja se on tehokas. Mukaan kannattaa pakata myös retkiastiat.

Tee töitä ulkona

Tietysti jos itse töitäkin voi tehdä ulkona, niin sitä kannattaa kokeilla! Kylmät kelit tekevät omat haasteensa itse työntekijälle, kuin sähkölaitteiden akuille. Kevään lämmetessä voi siirtyä aina hetkeksi takapihalle, parvekkeelle tai lähimetsään läppärin kanssa.

Tarkkaile metsän eläimiä

Tutkimuksissa on huomattu, että luonnon merkitys meidän hyvinvointiimme on erittäin suuri. Jo pieni aika luonnossa auttaa rentouttamaan ja poistamaan tehokkaasti stressiä. Kevät on omasta mielestäni ehkä se mielenkiintoisin vuodenaika, kun linnut laulavat kauniisti ulkona, ja niiden toiminnan seuraaminen on erittäin terapeuttista.

Polkupyöräilykausi on alkamassa jälleen

Mikäli omat lähimetsät ovat liian kaukana kävellen saavutettaviksi, polkupyörällä pääsee jo 10 minuutissa todella kauaksi. Tämän ajan voi kenties korvata lopettamalla työpäivä hiukan myöhemmin.

Mikäli et pyöräile ympäri vuoden, nyt on hyvä aika aloittaa uusi pyöräilykausi. Meidän valikoimastamme löytyy myös paljon kivaa varustetta ja vaatetta pyöräilyyn.

Työn välissä voi tehdä monipuolisia treenejä

Jos halutaan tehostaa etäpäivän taukoja, voi luonnossa ulkoiluun lisätä vielä tehokkaamman liikunnan. Polkujuoksuharrastus kasvaa Suomessa vauhdilla ja en yhtään ihmettele, meillä on metsiä ja polkuja riittämiin. Mikäli kunto ei vielä riitä pitkiin juoksulenkkeihin, voi alkuun mäet kulkea kävellen ja varovaisesti lähteä kasvattamaan omaa kuntoaan.

Polkujuoksussa alkuun kannattaa hankkia siihen soveltuvat polkujuoksukengät, juoksu on mukavampaa, mutta myös turvallisempaa, kun kengässä on hyvä pito. Alkuun vaatekaapista löytyy varmasti sopivat juoksuvaatteet, mutta polkujuoksuun on suunniteltu myös omat polkujuoksuvaatteet, joilla lajista voi nauttia enemmän.

Monen juoksuradan varrelta löytää leuanvetotankoja ja muita laitteita, joilla voi harjoittaa lihaskuntoaan (tällä hetkellä niitä suositellaan välttämään). Jos näitä ei ole oman lenkin varrella, niin puunoksaa voi käyttää leuanvetotankona ja punnerruksia on kiva vetää kallion päällä kauniissa maisemissa. Lihaskuntoharjoittelua voi harrastaa todella monipuolisesti ja luonnossa voi tehdä korvaavat harjoitteet, mikäli oma punttisali on suljettuna.

Haastan teidät ottamaan etätöistä kaikki mahdollinen irti. Luovalla ja monipuolisella ulkoilulla olen saanut itseni loistavaan kuntoon niin henkisesti kuin fyysisesti. Toivon, että sinäkin innostut ja haasta myös omat tuttavasi. Nyt on hyvä aika luoda positiivista mieltä somessa.

Pysykää terveenä ja pitäkää itsestänne huolta 🙂

Julkaistu: 24.3.2020Muokattu: 17.1.2025