Varuste- ja retkeilyvinkit talven reissulle ála ulkoilun asiantuntija Jesse!

Retkeily talvella tarjoaa upeita luontokokemuksia lumisissa maisemissa ja raikkaassa pakkassäässä. Talviretkeilyn varusteissa tulee ottaa huomioon muutamia kesäretkeilyn varusteista poikkeavia seikkoja. Sääolosuhteet vaikuttavat retkeilijän toimintaa luonnossa ja näin ollen toimivilla sekä käytännöllisillä varusteilla talviretkeilystä tulee entistäkin nautinnollisempaa.

Kävimme Tammiston myymälässämme haastattelemassa ulkoilun asiantuntija Jesseä talviretkeilyn varusteiden valintaan liittyen. Jesse liittyi Scandinavian Outdoorin ulkoilun asiantuntijoiden joukkoon vuonna 2012 ja tuo tiimiin vankkaa tietotaitoa sekä käytännönkokemusta erityisesti retkeilypuolelle. Intohimoisena bushcraft –harrastajana Jesse on aina etujoukoissa tutustumassa monikäyttöisiin sekä käytännöllisiin retkeilyvarusteisiin. Seuraavassa Jessen retkeily- ja varustevinkit talven reissulle!

1) Talvella retkeiltäessä hanskat pysyvät kädessä – huomioi tämä varusteiden valinnassa!

Kirves: Hultafors Hatchet Classic -retkikirves. Saha: Nordic Pocket Saw -ketjusaha. Tulitikut: Scandinavian Outdoor Ulkoilijan tulitikut.

”Varusteita valittaessa kannattaa suosia sellaisia tuotteita, joita on helppo käsitellä pakkasessa hanskat kädessä. Tulenteko on talviretkeilyn yksi oleellisimmista taidoista. Näin ollen varustukseen on hyvä kuulua välineet, joilla saa tehtyä sopivia puita nuotiota varten.

Puiden tekeminen onnistuu helposti mukana kulkevalla retkikirveellä, jonka käsittely on kätevää hanskatkin kädessä. Lisäksi taskuun mahtuvalla ketjusahalla saa näppärästi katkottua halot lyhyemmiksi ennen kirveellä pilkkomista. Nuotion sytyttämisessä luotan itse tuluksiin, mutta tulitikut on hyvä olla mukana. Kokonaisuudessaan talviretkeilytaitoja kannattaa harjoitella hanskat kädessä jo ennen retkiolosuhteisiin lähtemistä.

2) Syö ja juo tai palele!

Takaa vasemmalta lähtien – Pullo: Nalgene Standard Stainless Steel 32 oz -teräspullo, Termos: Stanley Classic 0,75L Vacuum -termospulloKattila: Muurikka Nuotiokattila 2,3L. Hanskat: Hestra Ymer -nahkahanskat. Astiat: Kupilka luonnonkuitukomposiitti -astiat.

”Talvella retkeiltäessä pitää kiinnittää erityistä huomiota syömiseen ja nesteykseen. Kroppa on sun paras lämmitin ja jos sen moottori ei saa polttoainetta, niin laadukkaistakaan vaatteista ei ole hyötyä! 

 Ruuan valmistusta varten kattilat valitaan tulenteko tavan perusteella. Itse suosin risukeitintä tai nuotiolla kokkailua, koska tulet joutuu iltaisin yleensä joka tapauksessa tekemään. Nuotiolla ruokaa laittaessa kannattaa panostaa teräskattiloihin ja muihin varusteisiin kuten teräspulloon, jonka voi laittaa suoraan nuotion kylkeen lämpiämään. Suomalaisen Kupilkan luonnonkuitukomposiitista valmistetut kevyet lautaset ja kulhot ovat hyvä valinta astioiksi mikäli sellaisia haluaa kantaa mukanaan.

Vasemmalla: Nalgene Standard Stainless Steel 32 oz -teräspullo & Oikealla Termos: Stanley Classic 0,75L Vacuum -termospullo

 Juomia varten termari on ykkösjuttu – se estää nestettä jäätymästä ja aamulla keitetyt kahvit pysyvät lämpimänä retkipäivän lepotaukoja varten.

 Toki retkikeitinkin on hyvä vaihtoehto ruuan valmistukseen ja veden keittämiseen. Kaasukeitin ei talvella ole välttämättä paras vaihtoehto, koska kaasun toimintavarmuus pakkasessa on heikompi kuin monipolttoainekeittimen. Eli mikäli haluaa käyttää keitintä niin bensakeitintä kehiin.”

3) Talvellakin on useita majoitevaihtoehtoja

Talviteltta, laavu tai jopa riippumatto ovat kaikki vaihtoehtoja! Teltan valinnan suhteen kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen, mikäli itseltä ei löydy vielä kokemusta. Talviteltat eroavat ominaisuuksiltaan muista teltoista – materiaalit ovat tukevampia ja teltoista löytyy esimerkiksi lumiliepeet.

Pohjoisessa sitten voi myös yöpyä autiotuvilla, joka on ihan luksusta, mutta etelässä itse suosin ulkomajoitusta. Laadukkaalla makuupussilla ja hyvin eristävällä makuualustalla pystyy hyvin majoittumaan avolaavulla. Ulkona nukkuminen talvella on hieno kokemus, mutta omasta lämpotilasta täytyy pitää erityisen hyvä huoli. 

Jos törmäät öisessä ja talvisessa metsässä tarppiin, jonka siimeksistä heijastuu stetsonin ääriviivat, olet tällöin saapunut Jessen leiriin.

4) Makuualustan eristävyys ja makuupussin valinta

Levitettynä: Exped Synmat UL Winter. Ylärivissä: Exped Synmat 7M ja Thermarest Trail lite RegularAlarivi: Scandinavian Outdoor – neljän vuodenajan makuualusta ja Extreme makuualusta heijastavalla pinnalla.

”Eristävyys makuualustan kohdalla on jopa makuupussin ominaisuuksia tärkeämpi asia. Lämpimän talvimakuupussin ominaisuuksista ei ole hyötyä, mikäli makuualusta ei eristä tarpeeksi.

Tässä perusvinkit makuualustan valintaa:

– R-arvo 3 tai yli.

– Solumuovialustalla voi parantaa eristävyyttä.

Ilmatäytteisiin pumppupussi mukaan, jotta hengitysilman mukana tuleva kosteus ei jäädy pumpattavan patjan sisälle.

– Paino kuljetustavan mukaan, esim. ahkiolla raahatessa ei painolla ja koolla ole niin väliä.

– Makuualusta on vähintään yhtä tärkeä, ellei jopa tärkeämpi kuin makuupussi kun koitetaan pysyä lämpimänä.”

Makuupussi: Rab Andes 1000. Tyyny: Exped Air Pillow M -tyyny Alusta: Exped Synmat UL Winter M, PulloNalgene Standard Stainless Steel 32 oz -teräspullo, Villasukat: Helsingin villasukkatehdas Villasukat.

Makuupussin valinta onnistuu parhaiten asiantuntevan myyjän avustuksella. Talvimakuupusseista meiltä löytyy laadukas valikoima ja yhtenä esimerkkinä voisin nostaa Rab:n Andes 1000 –untuvamakuupussin. Andes on täysiverinen talvipussi, jonka untuvatäyte on jaettu osioihin ja nämä osiot pitävät untuvan tukevasti paikoillaan makuupussin eri kohdissa.

Teräspullo: Nalgene Standard Stainless Steel 32oz. Villasukat: Helsingin villasukkatehdas Villasukat. Makuupussi: Rab Andes 1000.

Extravinkki: Teräspullo täynnä lämmintä vettä ja suojattuna villasukalla tuo mukavasti lämpöä makuupussin sisään.

5) Valoa elämään, mukavuutta ja turvallisuutta retkeilyyn

Takarivi: Savotta Avaruuspeite, Savotta kädenlämmittimet. Eturivi: Petzl Noctalight -lyhty ja Petzl Actik -otsalamppu.

”Talvella on pimeää. Pimeässä ei ole kiva tehdä hommia. Eli hanki lamppu. Otsalamppu on paras vaihtoehto, koska kädet jää vapaaksi kaikelle puuhastelulle. Petzlin otsalampuille on olemassa myös ”lyhty”, eli Petzl Noctalight, joka jakaa otsalampun valon tasaisesti ympärilleen. Lyhdyn voi sitten vaikka ripustaa teltan tai laavun kattoon tuomaan valoa pimeisiin iltoihin.

Avaruuspeite on vakiovaruste. Sitä voidaan hätätilanteissa käyttää esimerkiksi loukkaantuneen lämpimänä pitämiseen, mutta iltaisin avaruuspeitteellä pystyy suojaamaan laavua tuulelta tai ohjaamaan nuotion lämpöä oikeaan paikkaan. Avaruuspeite toimii myös hyvänä alustana tavaroille tai istumiselle.

Savotan uudelleenkäytettävät kädenlämmittimet, jos ne kädet sattuvat pääsemään kylmäksi. Kätevät aktivoida uudelleen keittämällä lämmittimiä 6-8 minuuttia. Erittäin mukava ja hyöllinen lisävaruste.”

Kiitos Jesselle vinkeistä ja mukavia talviretkeilyhetkiä kaikille lukijoillemme! 

 

 

Kategoria:
Julkaistu: 18.1.2018Muokattu: 28.10.2020