Vuoden ensimmäinen viikko tarjosi eri puolilla Suomea hienoja talvielämyksiä, koko ajan uusia pakkasennätyksiä Lapissa ja etelässäkin pääsi fiilistelemään raikkaassa talvisäässä. Minua rangaistiin flunssalla siitä, että erehdyin viettämään vuodenvaihdetta ihmisjoukossa, mutta tästä viikosta lähtien pääsen todella testaamaan saamiani Jack Wolfskinin tuotteita.
Esittelytekstini voi lukea täältä ja tämä on ensimmäinen blogipostaukseni täällä Scandinavian Outdoorilla. Blogin nimi juontaa juurensa minulle niin tärkeisiin rekikoiriin, joiden kanssa olen elänyt yli 15 vuoden ajan. Oma blogini on nimetty Odessa-koirani rekisteröintinimen mukaan Suden Saagaksi ja tämän blogin nimi tulee sen Hilla-pennun nimestä Suden Monologi. Jack Wolfskinin tunnukseen liittyy myös suden tassu-kuvio, joka on hyvin tuttu rekikoiraharrastajien ja meidän susien ystävien parissa ja saatoin itsekin aikoinaan valita päivärepukseni mustan Jack Wolfskin Berkeley -repun mm. sen ison tassukuvion takia! Mutta tiesittekö, että Jack Wolfskin-nimi ja sen tunnus ovat alunperin saaneet inspiraatiota Jack Londonin kirjasta ”Call of the Wild”, joka kuvaa rekikoirien ja susien elämää Yukonilla kultaryntäyksen aikaan?
Kuvassa ylläni Jack Wolfskin Thorvald 3-in-1-kuoritakki. Odessalla yllään oma luonnonturkis. Kaikki Jack Wolfskinin turkissomisteet ovat keinoturkista. Takki oli alunperin kakkosvaihtoehto, sillä mietin onko minulla enemmän tarvetta tälle vai topatulle parka-takille, mutta nyt olen erittäin tyytyväinen tähän vaihtoehtoon. Kerron takista myöhemmin vielä tarkemmin! Tässä erinomaisessa huomiovärissä, jossa kehtaa liikkua ihmisten ilmoillakin on vielä kokoja jäljellä!
Koska en ole vielä päässyt tarkemmin testaamaan tuotteita kerron hieman mikä minulle on tärkeää kuluttajana ja ulkoiluvaatteita valitessa. Haluan hankkia eettisesti valmistettuja ja kestäviä tuotteita. Oletan aina, että vaatteiden käyttöikä on lähemmäs 10 vuotta ja niiden tulee kestää kovaa, kauden aikana lähes päivittäistä käyttöä koirien kanssa rymytessä. Vuosikymmenessä kuosit ehtivät muuttua ja valitsen siksi klassisia värejä ja malleja. Scandinavian Outdoorin Jack Wolfskin-valikoimasta löytyy paljon tällaisia vaihtoehtoja. Moni muukin on huomannut, että mustaa sen olla pitää! Musta kestää hyvin aikaa ja sitä on helppo yhdistellä muiden värien kanssa, mieleisen tuotteen löytäessä se kannattaa hankkia heti, sillä suositut värit eivät kauaa varaston hyllyjä täytä.
Merkkivaatteet ovat kalliimpia. Siihen hintaan täytyy jo vaatia eettistä tarkastelua kestäviä tuotteita, mutta vaatteiden on oikeasti myös kestettävä käyttöä. Myös siksi merkkivaatteiden jälleenmyyntiarvo säilyy hyvänä. Kun haluaa hankkia vaikka uuden takin, entiselle täytyy löytyä uusi käyttötarkoitus. Halvalla tuotettuja rätei ja lumpui päätyy nopeasti roskien joukkoon, mikä kuormittaa ympäristöä turhaan. Hyvin huolletut käytetyt vaatteet ja varusteet löytävät nopeasti uuden omistajan, joka saa tuotteen edulliseen hintaan, eikä silloin haittaa, vaikkei tuote ole uusimmasta mallistosta.
Minulla on ollut ennestäänkin Jack Wolfskinin tuotteita, sillä sen tekstiileissä ei käytetä ollenkaan nahkaa eikä turkista. Ainoastaan vaelluskengissä on aitoa nahkaa, koska sille ei ole toistaiseksi olemassa korvaavaa vastinetta ja vaikka pyrin itsekin olemaan ostamatta nahkatuotteita valitsin kuitenkin Jack Wolfskinilta vaelluskengiksi sellaiset, joissa nahkaa on käytetty. Kengät ovat olleet minulla käytössä kaikilla pitkillä vaelluksilla, viimeksi niillä raahauduttiin Kebnekaiselle ja vielä alaskin. Ovat edelleen erinomaisessa kunnossa.
Kuva: Ulkoilemme eniten Pohjois-Karjalan soilla ja vaaroilla, mutta ainakin kerran kaudessa varusteet testataan joskus ankaraksikin yltyvissä avotunturiolosuhteissa. Kuva otettu Paistunturin valjakkoretkeltä 2016.
Eläinten ja luonnon kunnioittaminen on huomioitava myös untuvatuotteita hankkiessa ja Jack Wolfskin käyttää vain sertifioitua untuvaa. Se tarkoittaa sitä, että untuvaa ei nypitä eläviltä tai pakkosyötetyiltä eläimiltä. Vielä eräs eläinsuojelussa huomioitava seikka on merinovillaiset tuotteet, jolloin on ostettava vain mulesing-vapaiden merinolampaiden villaa ja varmistaa, ettei tue eläinten silpomista. Jack Wolfskin käyttää vain mulesing-vapaata merinovillaa, samoin Scandinavian Outdoorin kaikki merinotuotteet ovat mulesing-vapailta tiloilta. Eläinsuojelun lisäksi Jack Wolfskinin brändiin liittyy monia ympäristönsuojeluun liittyviä seikkoja myrkyttömyydestä lähtien ja kerron niistä vielä myöhemmin lisää kuorivaatteiden yhteydessä.
Tammikuu on hyvää aikaa tehdä lupauksia ja vuosi 2017 on hyvä aloittaa suosimalla vain eettisesti tuotettuja tuotteita ja kuluttajana huomioida mm. eläinten ja ympäristön hyvinvointi!
Vaikka blogin nimi on Suden Monologi voi yksinpuhelun kuitenkin rikkoa heittämällä kommenttia alla olevan FB-kommenttiboksin kautta! Minua ja valjakkoani voi seurata myös Instagramissa @siberianrusalka. Seuraava postaus tulee olemaan enemmän action- ja kuvapainotteinen, luvassa on myös käyttökokemuksia Jack Wolfskin Atmosphere Down Pants– untuvahousuista.