Ulkoilun asiantuntijoiden vinkit housujen valintaan

Elämää ulkona -vinkit
Julkaistu: 4/12/2019

Vietämme Scandinavian Outdoorilla housuviikkoja 11.4-21.4. Myymälämme ja verkkokauppamme ovat täynnä tarjouksia! Kävimme vierailulla Raision Kuninkojan myymälässämme kysymässä ulkoilun asiantuntijoidemme Nellin ja Eetun vinkit housujen hankintaan.

Housut kannattaa valita suunnitellun aktiviteetin mukaan, varta vasten oikeaan toimintaan suunniteltu housu toimii tietenkin aina paremmin. Katselimme tällä kertaa housuja kolmeen eri käyttötarkoitukseen: vaellukselle, päiväretkeilyyn/ulkoiluun ja jokapäiväiseen arkikäyttöön kaupungille.

Laadukkaat, toimivat housut vaellukselle

Suosituin valinta vaellukselle on hiukan järeämmät puuvillapolyesterkangashousut. Moni haluaa myös vaellushousuihinsa taskuja, joissa voi pitää vaelluksella kädenulottuvilla tarvittavia tavaroita.

Nellillä on yllään Fjällräven Nikka Trousers Curved -vaellushousut, Haglöfs Heron Women’s Jacket -fleecepaita ja Hanwag Women’s Tatra Light Bunion GTX -vaelluskengät. 

Valikoimastamme löytyy runsaasti Fjällrävenin vaellushousuja, vastaavanlaisia löytyy tietysti myös muilta valmistajilta mm. Sastalla ja Pinewoodilla. Sastalta löytyy esimerkiksi Jero Pants ja Pinewoodilta Caribou TC -housut.

Osa vaellusta harrastavista vannovat joustokangas-housujen nimeen, mutta osa ei halua strech-kangasta, koska se kuluu nopeammin, kuin vahvemmat kankaat. Kuitenkin oikeaan paikkaan sijoitetut joustokankaat lisäävät likkuvuutta ja tekevät housuista mukavemmat käytössä.

Reisitaskut myös jakavat mielipiteitä, osa vaeltajista ei näe niitä hyödyllisiksi ja osa ei osta housuja ilman käteviä taskuja. Reisitaskuista kuitenkin löytyy usein näppärä puhelintasku ja tilaa vaikkapa kartalle ja kompassille. Esimerkiksi Calazon vedenpitävät ja kulutusta kestävät kartat taittuvat kivasti taskuun, eikä karttaa haittaa pienet vesisateetkaan.

Eetulla on päällään Fjällräven Vidda Pro -vaellushousut, Haglöfs Nimble Jacket Men -neulefleece, keväällä uuden päivityksen saanut Fjällräven Keb Jacket ja Lowa Innox Mid GTX -vaelluskengät. 

Kesällä hyvä ominaisuus vaellushousuissa on tuuletusvetoketjut lahkeissa. Tällöin vetoketjut voi avata ja ilmavirta pääsee puhaltamaan housujen sisälle. Vielä tehokkaampi tapa on katkolahjehousut, joista saa lahkeet irti vetoketjulla ja housut muuttuvat tällöin shortseiksi. Yleensä katkolahkeet saa irti vain ottamalla myös kengät pois jalasta, kun tuuletusvetoketjut on tietysti aina aukaistavissa.

Suosittuja katkolahjehousuja on mm. Haltin Pallas Zip-Off Pants ja Colombia Silver Ridge Convertible Pants.

Muita ominaisuuksia on esimerkiksi naisten Curved-mallit, jotka sopivat usein hyvin suomalaiselle vartalolle.

Osa housuista on vahattu valmiiksi vettähylkiviksi ja puuvillapolyesterkankaat ovatkin yleensä vahattavissa, jälkikäteenkin. Vaha saattaa vaihtaa hiukan housun väriä, housu ei enää hengitä yhtä hyvin, kuin ilman vahaa. Vaha kuitenkin kuluu ajan kanssa pois, varsinkin housuja pestäessä.

Päiväretkille ja yleiseen ulkoiluun soveltuvat housut

Nelli on pukeutunut Haltin Pallas -housuihin, Jack Wolfskin Arco -fleecehuppariin, Haltin Kielo -softshelltakkiin ja Salomon XA Pro 3D GTX -retkeilykenkiin.

Päiväretkillä ja ulkoillessa on mukavempi käyttää hiukan kevyempiä vaatteita, kuin vaelluksessa. Parempi liikkuvuus ja hengittävyys on usein toivottava ominaisuus. Tähän tarkoitukseen sopivat hyvin softshell-housut.

Usein taskujakaan ei tarvita yhtä paljon, kuin vaellusreissuilla, mutta esimerkiksi kännykkä on kiva saada housun taskuun, josta sen saa tarvittaessa nopeasti käsille vaikkapa valokuvaamista varten.

Eetun valinta retkeily/ulkoilu -housuiksi on Rab Torque Pantsit. Paitana Haglöfs Heron Hood, takkina Haglöfs Glide Jacket ja kengiksi valikoitui Merrell Nova GTX

Kevyemmät  ja joustavammat housut antavat paljon lisää liikkumisvapautta ja tuntuvat mukavan kevyeltä päällä. Mikään ei estä käyttämästä näitä kevyempiä housuja myös vaellusreissuilla. Softshell-housut alkavatkin itseasiassa olla suosittuja myös yönyliretkeilyä harrastavien keskuudessa.

Valikoimastamme löytyy myös naisille tilavemmalla mitoituksella olevia housuja, kuten esimerkiksi Halti Pallas + Women’s Pant ja Raiski Corinthia R+ Pants.

Vaelluksille, päiväretkille ja vaikka työmatkalle on kätevä pakata mukaansa sadehousut. Nelli laittaa yllä olevassa kuvassa housujen päälle Haglöfs Lim Pant Women -kuorihousut. Kuorihousut aukeavat lahkeestaan vetoketjulla koko matkaltaan ja näin ollen ne on helppoa vetäistä housujen päälle ilman, että kenkiäkään tarvitsee riisua. Superkevyet ja täysin vedenpitävät housut eivät tunnu kankealta päällä, ne pakkautuvat pieneen tilaan ja ne hengittävät myös hieman.

Kaupungille ja arkikäyttöön

Käytännössä kaikki edellä mainitut housut soveltuvat myös arkikäyttöön ja näyttävät tyylikkäiltä myös kaupungilla. Moni pitääkin vaellushousuja töissä, kaupungilla ja vapaa-ajallaan, koska niissä on todella monipuoliset ominaisuudet ja nykyaikaiset retkeilyvaatteet ovat myös trendikkäitä.

Nellillä on jalassaan Haglöfs Rugged Flex Pants Women’s -joustopaneelihousut, Rab Nexus Jacket Women’s -välitakki ja Jack Wolfskin Coogee Chill Women’s Low -kaupunkikengät.

Suosituimia housujamme kaupunkikäyttöön ovat kuitenkin joustavat ja kevyet retkeilyhousut. Joustopaneeli-housut ovatkin erittäin mukavat ja käytännöllisen toimivat arkikäytössä!

Eetu valitsi kaupunkihousuiksi Salomon Wayfarer Utility Pant -housut, paidaksi Rab Nexus Jacket ja kengiksi Helly Hansen Spindrift -kaupunkikengät.

Housuja myös junioreille!

Valikoimastamme löytyy myös paljon lapsien ulkoiluhousuja. Lastenvaatteemme löytyvät pääosin Vantaan Tammiston ja Raision Kuninkojan myymälöistämme, mutta myös Hansan myymälästämme löytyy lastenosasto.

Lapsille löytyy paljon monipuolisia ulkoilu- ja vaellushousuja. Esimerkiksi Fjällräven Kids Keb Gaiter Pants, Pinewoodilta Kids Caribou TC pants ja Lappland JR Camo Pants sekä Pallas JR Pants.

Tervetuloa tutustumaan valikoimaamme! Nyt kannattaa hyödyntää housuviikkojen tarjoukset. Myymälöidemme ulkoilun asiantuntijat auttavat sinua valitsemaan oikeanlaiset housut ja verkkokauppamme on auki 24/7.