Ulkoilun asiantuntija Nikon vinkit polkujuoksuun — kuinka valitset polkujuoksukengät?

Polkujuoksu, maastojuoksu, trail running -rakkaalla harrastuksella on monta nimeä! Tässä jutussa ulkoilun asiantuntijamme Niko antaa vinkit polkujuoksukenkien valintaan ja harrastuksen aloittamiseen.

Niko on työskennellyt Scandinavian Outdoorilla jo 12 vuotta. “Eniten pidän asiakaspalvelutyöstä. On antoisaa kuunnella asiakasta ja löytää hänelle oikeanlaiset varusteet. Meiltä löytyy laadukkaat brändit ja monipuolinen tuotevalikoima, jonka parissa on helppo palvella asiakkaita.”

Polkujuoksussa maaston korkeuserojen takia saa syke mukavasti vaihtelua. Epätasainen maasto kehittää myös juoksijaa paljon monipuolisemmin mitä tasaisella alustalla juokseminen. Juoksemalla 10 km poluilla on täysin eri asia kuin sama matka asfaltilla. Poluilla juoksemisessa tulee välillä myös tunne, että lentäisi eteenpäin. Luonnon keskellä juokseminen on todella antoisaa ja suosittelen kaikkia kokeilemaan, jäät varmasti koukkuun.

Mitä sitten pitää ottaa huomioon polkujuoksukenkää valittaessa?

Kenkiä löytyy juuri tietyille alustoille, kuten erittäin hyvän pidon omaava Speedcross-sarja soveltuu hyvin metsään, mutta pehmeän pohjansa takia kuluu nopeammin liukkaaksi asfaltilla.

Enemmän asfaltilla juokseville sopii paremmin Hokan Speedgoat-kengät, joissa on kulutusta kestävä pohja, hyvä pito myös maastossa ja enemmän vaimennusta kantapäässä. Jos hankinnassa on tukevampi kenkä retkille tai jopa kevytvaellukseen, on Salomonin XA Pro -sarja hyvä valinta tukevuutensa takia.

Kuitenkin useimmat kengät toimivat monipuolisilla alustoilla ja lyhyet matkat millä tahansa polkujuoksukengällä onnistuu myös millä tahansa alustalla.

Nikon kuusi vinkkiä polkujuoksukenkäostoksille:

  1. Kengän pitää olla juuri oikeaa kokoa ja lestin pitää olla sopiva: ei saa puristaa, mutta pitää olla napakka.
  2. Varpaat eivät saa ottaa kiinni kengän kärkeen, sillä polkujuoksussa juostaan usein paljon mäkiä ylös sekä alas. Tällöin kenkä kuluu nopeammin ja kynnet saattavat irrota.
  3. Pitävä pohja, joka löytyykin jo lähes kaikista malleista.
  4. Oikeanlainen kenkä oikealla alustalle, tai yleispätevä kaikille alustoille.
  5. Kenkä kannattaa ostaa myymälästä, jolloin sitä pääsee sovittamaan jalkaan.
  6. Aloittelija tarvitsee yleensä enemmän vaimennusta kengän pohjassa, kokemuksen karttuessa vaimennusta voi vähentää.

Mitä eroa on tavallisella juoksukengällä ja polkujuoksukengällä?

Moni varmasti miettii, miten polkujuoksukenkä eroaa tavallisesta juoksukengästä? Niko kertoo tähänkin vastauksen:

Polkujuoksu eroaa lajina jo melko paljon asfaltilla juoksemisesta. Poluilla tarvitaan parempi pito ja sitä saadaan pehmeämmällä pohjamateriaalilla. Tavallisissa juoksukengissä on myös yleensä enemmän vaimennusta. Juoksutyyli on myös poluilla hiukan erilainen. Askeleen pituus on lyhyempi ja usein astutaan enemmän päkiällä. Polkujuoksukengän kantapään ja kärjen välinen pohjan sivuprofiili on melko suora.

Polkujuoksukenkä on pohjaltaan pääsääntöisesti tukevampi kuin asfaltilla juoksuun tarkoitettu kenkä. Jäykempi pohja antaa paremman tuntuman juoksumaastoon ja tuo tukea juostaessa epätasaisilla alustoilla, eli suojaa juoksijaa esimerkiksi nilkan nyrjähdyksiltä.

Polkujuoksukenkien pintamateriaalit kestävät enemmän kulutusta, kun juostaan risukoissa. Vedenpitävyyttä ei tarvita, koska kenkä kastuu varren kautta märäksi joka tapauksessa. Tästä syystä materiaalit ovat vettä läpäisevää ja nopeasti kuivuvia.

Millainen sukka kannattaa valita polkujuoksukengän kanssa käytettäväksi?

Hiukan normaalia juoksusukkaa paksumpi sukka. Paksumpi sukka antaa enemmän vaimennusta, se on pehmeä jalassa ja auttaa paremmin hankausta vastaan. Yksi vaihtoehto on käyttää säärystimiä, kuten Salomon Trail Gaiters Low. Säärystimet suojaavat nilkan lisäksi itse kenkää ja estävät roskien joutumisen kengän sisälle.

Polkujuoksukenkien hoito-ohjeita

Kenkien materiaalit vaihtelevat mallista riippuen, mutta hoito-ohjeet ovat melko samankaltaiset. Juoksulenkin jälkeen kenkä kannattaa putsata esimerkiksi vedellä huuhtoen. Pohjalliset on hyvä irroittaa, jolloin kenkä myös kuivuu nopeammin.

Kenkiä voi myös kyllästää uudelleen kenkäkyllästeillä. Kylläste suojaa kangasta likaa ja kosteutta vastaan, jolloin lika ei tartu niin helposti ja se on tarttuessaan helpompi pestä pois.

Mitä muuta kannattaa ottaa huomioon polkujuoksuharrastuksessa?

Kuten missä tahansa harrastuksessa, lajia voi jokainen harrastaa omalla tyylillään. Kun juostaan lyhyitä lenkkejä, ei tarvitse välttämättä kantaa mitään selässään. Juostessa on kuitenkin on hyvä huolehtia nestetasapainosta, vaikka janon tunnetta ei olisikaan. Juomareppuja ja liivejä löytyy useita malleja ja kokoja. Liivimäiset juomareput istuvat hyvin selkään ja ovat hyvä valinta lyhyemmillä matkoilla. Pidemmillä juoksulenkeillä voi olla tarpeen juomareppu, jonne saa laitettua juomarakon lisäksi esimerkiksi avaruuspeitteen, kalvotakin, kartan, eväspatukkaa, tulentekovälineet ja mitä ikinä tunteekaan tarpeelliseksi. Alpeilla ja vastaavissa kohteissa saattaa olla tarpeen myös vaellussauvat, monessa repussa ja liivissä on myös selässä paikka sauvojen kantamiseen.

Lämpimästi tervetuloa myymälöihimme ja verkkokauppaamme tustustumaan laajaan sekä laadukkaaseen polkujuoksukenkien ja -varusteiden valikoimaan!

Lue lisää:

Polkujuoksu on hyvä tapa tutustua lähimetsiin

Kategoria:
Julkaistu: 19.4.2018Muokattu: 28.3.2022