Testissä Marmot Angel Fire Long -makuupussi

Testissä uusittu malli Marmot Angel Fire Long -makuupussista.

Olen Jenni ja olen töissä Scandinavian Outdoorin Pirkkalan myymälässä.

Alkukevät haastaa niin vaellusvarusteita kuin vaeltajaakin ja se onkin siksi parasta aikaa laittaa uusia varusteita testiin. Ensimmäisenä päivänä voi olla kesä ja toisena talvi – yölämpötila voi olla joko reippaasti plussan puolella tai hiipiä miinukselle. Reittivalinnoissa ja varusteissa täytyy huomioida lumitilanne, tulviminen, sää ja suunnitelmien muuttuminen.

Pääsin haastamaan uudistettua Marmot Angel Fire Long -pussia keväiseen Salamajärven kansallispuistoon. Keväässä hienoa on se, että reiteillä saa kulkea rauhassa – ihmispaljous ja hyttyset iskevät vasta myöhemmin. Lumen alta paljastuvasta kevään vehreydestä saa nauttia kiireettömästi hiljaisuudessa, lintujen tarjotessa soidinmenonäytöksiä.

Marmot Angel Fire -untuvapussi on naisille tarkoitettu makuupussi, jossa on panostettu nukkumismukavuuteen ja muokattavuuteen painosta ja pakkauskoosta tinkimättä. Makuupussia löytyy kahdessa eri pituudessa; regular koko on max 168cm nukkujalle ja long max 183cm nukkujalle. Painokaan ei päätä huimaa, sillä valmistajan ilmoittama paino pussille on 1,33 kg. Miesten vastaava versio on nimeltään Marmot Sawtooth. Päädyin itse long-versioon

Makuupussin mukana tulee suuri säilytyspussi, jossa pussia voi säilyttää reissujen välissä. Verkkomaisessa säilytyspussissa makuupussin untuva pysyy pöyhkeänä ja mahdollinen kosteus pääsee poistumaan tehokkaasti – toki pussi kannattaa tuulettaa hyvin jokaisen yöpymisen jälkeen sekä vielä kotiin saavuttua. Makuupussin untuva on käsitelty myös kosteutta hylkiväksi, joten se ei reissun päällä pientä kosteutta säikähdä. Valmistajan pakkauspussi on melko suuri, mutta toisaalta makuupussin saa laitettua sinne helposti.

Itse pakkasin makuupussin Sea to Summitin superkevyeeseen kompressiopussiin tilan säästämiseksi. Se, pakkaako makuupussin sellaisenaan suoraan rinkkaan survomalla, valmistajan pakkauspussiin vai muuhun kompressio/kuivapussiin, on sitten ihan pakkaajan mieltymyksistä kiinni 🙂

Angel fire -makuupussin erikoisuus on vetoketju molemmilla puolilla. Vetoketju ulottuu vähän alle puoleen väliin pussia, joten pussiin meneminen on helppoa. Kumpikin sivujen vetoketjuista on kaksisuuntainen, mikä mahdollistaa käsien käyttämisen makuupussin ulkopuolella tai tuulettamisen sivujen kautta lämpimillä keleillä.

Sisäpuolella vasemmalla löytyy puhelimen mentävä vetoketjullinen säilytystasku – ei siis enää joka-aamuista ongelmaa makuupussissa seikkailevan puhelimen kanssa. Lisäksi vetoketjujen vetimet on muokattu sellaisiksi, ettei kangas jää niin helposti niiden väliin jumiin.

Toinen makuupussin erikoisuus löytyy jalkopäästä: lämpimillä keleillä vetoketjun avaamalla saa ruhtinaallisesti tilaa jaloille. Lämpösuhde heikentyy kuitenkin sen myötä, joten kylmemmillä säillä jalat pysyvät lämpimämpinä pienemmässä footboksissa – vetoketju suljettunakaan ei jaloille tule ahdasta.

Kaulusosasta löytyy pieni lämpökaulus ja vetoketjujen kohdalle asettuvat lämmön karkaamista estävät läpät. Makuupussin pääliosa on vetoketjut avattuna todella leveä, joten sitä on helppo pitää peittomaisesti lämpimillä keleillä.

Uuden pussin kanssa haluaa aina pelata varman päälle, jotta kylmä ei pääse yllättämään ja yöunet ovat hyvät. Tämän makuupussin kanssa kävi hyvin pian selväksi, että lisävaate ei ole valmistajan lupaamissa lukemissa tarpeen ainakaan minulla. Yövyin autiotuvassa, mutta lämpötila oli yöllä ja aamulla -3 ja -5 pakkasasteen välillä. Luottovaelluskumppanini – länsigöötanmaanpystykorva Nessa – nukkui oikein tyytyväisenä joko pääni yläpuolella huppuosassa tai vieressäni pussin sisällä. Jos lähestytään -9 pakkasastetta, kannattaa varsinkin helposti palelevan jo laittaa nukkuessa päälle kerrasta ja lisätä vaikka lämmin makuupussilakana makuupussiin.

Näin 172cm pituisena kummatkin pituusvaihtehdoista olivat hiukan hankalan mittaisia, sillä ilman hupussa nukkuvaa koiraa, olisi long-versio ollut liian pitkä ja regular liian lyhyt. Toki liikapituutta sai kompensoitua sillä, että hupun kiristi kireäksi eikä vetoketjuja vetänyt ihan ylös asti. Näin jalat sai paikalleen footboksiin ilman tyhjää tilaa eikä lämpöä päässyt karkaamaan yläkauttakaan.

Vaikka makuupussi ei olekaan lämpöluokkansa keveimpiä, on se muokattavuutensa vuoksi erinomainen taas omaan painoonsa nähden. Tällä pussilla nukkuu hyvin niin viileät kesäyöt, kirpsakat kevätyöt kuin syksyiset pakkasyötkin. Makuupussilakanaa käyttämällä tai vaatetta lisäämällä nukkuu hyvin leudot talvisäätkin.

Vahva suositus tälle makuupussille niin vaeltajalta kuin vaelluskoiraltakin!

Kategoria: Tuotetestit
Julkaistu: 8.6.2022Muokattu: 25.7.2022