Puukon valinta — miten valita hyvä retkipuukko?

Oletko hankkimassa ensimmäistä retkeilypuukkoa? Puukon valinta voikin olla alkuun hankala paikka, valinnanvaraa nimittäin riittää. Tässä kirjoituksessa käymme läpi retkipuukon valintaan liittyviä asioita.

Kuten kaikissa retkeilyvälineissä, puukonkin valinnassa mietitään sen käyttötarkoitusta. Puukko on myös kaunis työkalu ja ei ole paha asia, että se näyttää esteettisesti hyvältä käyttäjänsä silmissä. Puukkoja löytyy paljon eri tarkoituksiin ja käydään niitä hiukan läpi.

Puukko tulisteluun laavuille ja tulipaikoille

Huolletuilla tulipaikoilla on usein pilkotut polttopuut tai jos ei ole, niin paikan päältä löytyy kirves tai halkaisukiila. Tällöin puukolla yleensä avataan se makkarapaketti ja veistellään kiehisiä sytykkeeksi itselle ja seuraaville tulipaikalle saapuville.

Tällaisessa tulistelukäytössä hyvä puukko on terältään hiukan lyhyempi, alle 8 cm. Lyhyemmällä terällä on helpompi veistellä ja se on monikäyttöisempi, kuin pitkä terä.

Kuvassa ruostumaton kromiteräs, Arctic Legendin puukko, joka soveltuu hyvin mm. veistelyyn.

Terän materiaaliksi voi valita ruostumattoman kromiteräksen tai hiiliteräksen

Ruostumaton kromiteräs kestää paremmin kosteutta ja se ei ruostu. Se pysyy pitkään terävänä, mutta teroitus on hiukan hankalampaa ja vaatii yleensä timanttiteroituksen.

Kuvassa Rosellin Vaarinpuukko visakahvalla ja 75 mm perinteisellä hiiliteräksellä.

Hiiliteräs ruostuu helpommin, kuin ruostumaton kromiteräs, joten se kannattaa aina kuivata käytön jälkeen. Hiiliteräs myös tylsyy kromiterästä nopeammin, mutta se on helpompi teroittaa esimerkiksi hiomakivellä.

Puukko vaellukselle, jossa ensisijaisesti käytetään retkikeitintä

Kun vaelluksella ei ole tarkoitus tulistella sen enempää, on turhaa kantaa mukanaan painavaa puukkoa. Puukko tai veitsi on kuitenkin turvallisuuden kannalta hyvä väline, jos pitää sytyttää tulet tai jos tarvitset sitä muihin askareisiin.

Kuvassa Morakniv Eldris. Kätevä pikkupuukko toimii myös kaulanyörin kanssa. Saatavana myös Eldris Neck Knife Kit.

Pienellä ja kevyellä puukolla saa kätevästi tehtyä lähes kaiken, mitä nyt vaelluksella voi eteen tulla. Varusteiden korjaukset, narunkatkaisut ja saa sillä tarvittaessa tuletkin tehtyä.

Eräpuulta löytyy mielenkiintoinen ja kaunis taskupuukko luu-/visakahvalla. Tämä on kätevä “varmuuden vuoksi mukana” -puukko.

Kuvassa kätevä Marttiinin taittoveitsi.

Vaellukselle kannattaa harkita myös taittoveistä, mikä menee näppärästi taskuun, tai monitoimityökalua, kuten Leatherman, Gerber tai Victorinox.

Bushcraft ja raskaan käytön puukot

Puukolla voi myös pilkkoa klapeja pieneksi ja käyttää hiukan kovakouraisemmin. Perinteisessä puukossa terä jatkuu kahvan sisälle ohuempana ruotona ja nämä puukot eivät kestä rajua käyttöä.

Yleensähän kirves hoitaa pilkkomistyön, mutta käy se puukollakin. Puukot, jossa on leuku-tyylinen pidempi terä käy monenlaiseen hakkuutyöhön, ja niillä voi varovaisella käytöllä pilkkoa puita.

Moralta on tullut odotettu full tang -puukko, joka kestää kovaakin käyttöä. Garberg sopii kaikkeen käyttöön kalastuksesta ja retkeilystä viranomais- ja sotilaskäyttöön. Multi-mount-kiinnitysjärjestelmän ansiosta puukon voi kiinnittää lähes mihin tahansa.

Kuvassa Marttiinin Tundra Kelo full tang -puukko.

Full tang -puukoissa terä jatkuu kahvan levyisenä puukon takaosaan asti ja kahva on kaksi “levyä” nidottuna terän molemmin puolin. Tämä rakenne tekee puukosta kestävän ja sitä voi vääntää ja murjoa perinteistä puukkoa rajummin. Tämän takia nämä ovat suosittuja bushcraft-harrastuksessa.

Kuvassa J-P Peltosen Sissipuukko M95, jonka saa muovi– ja nahkatupella

Armeijakäytössä kätevä puukko on Sissipuukko, jota saa erilaisilla terän pituuksilla ja tupilla. Tässä puukossa on pitävä kahva ja terässä on teflon-pinnoite.

Erikoispuukot metsästykseen, kalastukseen ja sienestykseen

Meidän puukkovalikoimasta löytyy myös fileerausveitsiä, sieniveitsiä, vuolurautaa, koverruspuukkoa ja monipuolinen valikoima muuttuu kaiken aikaan. Käy tutustumassa valikoimaamme.

Kategoria: Oppaat
Julkaistu: 19.5.2022Muokattu: 17.1.2025