Liukkaille keleille on olemassa erilaisia kenkävaihtoehtoja, kuten pitopohja- (tunnetaan myös kitkapohjakenkänä) ja nastakenkiä. Näillä pohjilla on isojakin eroja, mikä olisi siis oikea valinta?
Esa on Kuninkojan myymälämme myymäläpäällikkö ja hänellä on pitkä kokemus ulkoilu- ja retkeilyvarusteiden asiantuntijana.
Tässä kirjoituksessa Esa kertoo mitä eroja on erilaisilla pohjilla ja millaisiin keleihin ja aktiviteetteihin ne soveltuvat.
Kun tarvitaan maksimaalinen pito jäisellä ja liukkaalla kelillä, on nastakenkä se, mikä pitää selvästi parhaiten. Valikoimastamme löytyy esimerkiksi Icebug, jolla on erilaisia nastakenkiä. Icebugin valikoiman kenkiä löytyy arkikäyttöön, ulkoiluun ja retkeilyyn. Nastakengissä kannattaa kiinnittää huomiota nastojen lukumäärään ja niiden sijaintiin pohjassa.
Juoksuharrastuksiin valikoimastamme löytyy Salomonilta unisex-nastakenkä Spikecross 6 GTX , Icebugilta NewRun Bugrip, VJ Sarva Ace, VJ Sarva Icehero 2 ja Hokan Speedgoat 5 Spike GTX.
Vaelluskäyttöön voi kenkiin kiinnittää liukuesteet, esimerkiksi Devisys Ice-Blade -liukuesteet antavan hyvän pidon maastossakin.
Kuvassa vasemmalla Merrelin Vibram Arctic Grip -pitopohja ja oikealla Icebugin nastakenkä.
Vaikka nastakenkä antaakin parhaimman pidon, se ei sovellu sisällä kävelyyn. Nastat rikkovat voivat lattian. Icebugin kenkien nastat ovat ns. älynastoja ja ne painuvat kengän sisälle kovalla alustalla, mutta esimerkiksi puulattialle ne jättävät jäljet.
Kun liikutaan paljon ulos ja sisälle, tai ajetaan autolla, on hyvä vaihtoehto kitkapohjakengät, joita myös pitopohjakengiksi kutsutaan. Pitopohjat eivät pidä läheskään yhtä hyvin, kuin nastoitetut pohjat, mutta niillä voi huoletta kävellä myös sisällä.
Nastakenkien ystäville löytyy myös kenkien pohjaan kiinnitettävä kumisuojus, jonka voi vetää nastojen päälle suojaksi: Icebug Overshoe
Pitopohjakenkiä meiltä löytyy mm. Pomarilta, Icebugilta, Merreliltä, Haltilta ja Lowalta. Icebug käyttää kitkakengissään Michelin pitopohjaa, kun Merrel, Halti ja Lowa taasen Vibram Arctic Grip -kitkapohjaa. Arctic Grip pitää paremmin märällä jäällä, kuin Michelin.
Kuninkojan ja Tammiston myymälöissämme pääsee testaamaan jääalustalla eri kenkien eroja pidossa.
Joistakin talvikengistä löytyy pitävä Arctic Grip -kitkapohja.
Esa kertoo monen hankkivan vaelluskenkiä talvikengiksi, mutta varoittaa, että usein tukevarakenteinen vaelluskenkä on suunniteltu sulanmaan käyttöön ja ne toimivat huonosti talvella. Pakkanen kovettaa kumin ja se saattaa tarvita talvikäytön jälkeen jopa pienen hionnan pohjaan esimerkiksi 120:lla hiomapaperilla. Myös erittäin jäykkä pohja ei saa maksimaalista pinta-alaa pohjasta, kun se ei taivu pohjaan muotoon ja näin pito ei ole hyvä.
Suomalaiselta Pomarilta löytyy tyylikkäät kengät kaupungille. Erittäin laadukasta materiaalia Trail Grip+ TR -ulkopohja toimii pitopohjana.
Vaelluskäyttöön hyvä vaihtoehto on tavallinen talvikenkä, johon voi lisätä tarvittaessa liukuesteet.
Yhteenvetona, nastakengät pitävät paremmin, ne soveltuvat mm. koiranulkoilutukseen, ulkoiluun, juoksulajeihin ja retkeilyyn. Nastakenkiä ei kuitenkaan voi pitää sisällä, joten arkikäyttöön kannattaa valita pitopohjakenkä.
Tässä vielä linkki nastakenkiimme:
https://scandinavianoutdoor.fi/kengat/talvijalkineet/nastakengat/
ja tässä pitopohjakenkiin:
https://scandinavianoutdoor.fi/kengat/talvijalkineet/pitopohjakengat/