Opas umpihanki- ja erähiihdon maailmaan

Talvella runsaslumisessa maastossa hiihtäminen on luonnollinen ja energiatehokas tapa liikkua. Umpihankihiihto on täysin eri laji, kuin latuhiihto. Jos et lapsena pitänyt hiihtämisestä, saatat kuitenkin pitää erähiihdosta. Talvisessa luonnossa hiljaa edeten umpihankihiihto tuo aivan oman vapautensa. Et ole latujen orja ja voit hiihtää minne itse haluat.

Ladulla hiihtäessä saa hyvän luiston ja pienellä energialla pääsee lujaa vauhtia. Umpihangella hiihtäessä, varsinkaan upottavassa lumessa ei saa samaa vauhdin hurmaa. Suksi ei liu’u lumen alla pitkää liukua ja liikkuminen saattaa olla hyvinkin raskasta. Vauhtia vähentämällä liikkuminen kuitenkin helpottuu ja voi olla jopa helppoa, kun liikutaan ihan kävelyvauhtia. Joskus umpihakihiihto muistuttaa enemmän kävelyä sukset jalassa, jalkaa vaan ei tarvitse nostaa samalla tavalla ja sukse voi liuttaa.

Kevättalvella saattaa hanki jo kantaa hiihtäjääkin, tällöin eteneminen onnistuu vielä helpommin. Etenemisen vauhdin saneleekin aina luonto ja vallitseva lumitilanne.

Umpihankihiihtoon tarvitset sopivan vaatetuksen, liian lämpimien ja huonosti hengittävien vaatteiden kanssa tulee talvellakin äkkiä hiki. Toisaalta jos on tuulinen keli, niin tarvitset vaatteilta suojaa tuulta vastaan. Talvella voi myös sataa vettä, se ei ole lainkaan harvinaista, tällöin hengittävät, sateenkestävät kuorivaatteet ovat käteviä.

Lue myös kirjoituksemme kolmikerrospukeutumisesta.

Hiihtämiseen on valittavissa erilaisia suksityyppejä. Jos lunta ei ole paljon tai se kantaa hyvin, voi tällöin hiihtää ihan latusuksillakin. Yleensä kuitenkin kannattaa valita eräsuksi. Valikoimastamme löytyy tähän kolme vaihtoehtoa: tunturisukset, metsäsukset tai liukulumikengät.

Tunturisukset toimivat parhaiten tunturissa ja kovassa lumessa, kun on hankikantoa. Metsäsukset ovat hyvä valinta, kun hankikanto on huonoa, eli metsäisissä olosuhteissa. Liukulumikenkä toimii vähän joka paikassa, ja käy yleissuksesta. Kuitenkin tunturisuksi on yleensä parempi tuntureilla ja metsäsuksi metsässä.

Tunturisukset

Tunturisukset ovat yleisin valinta Lapin maisemissa hiihtäville, kun liikutaan myös avoimilla alueilla, kuten tuntureilla ja soilla. Tunturisuksea löytyy eri pituisena ja myös leveyksissä on valinnanvaraa. Upottavassa hangessa leveämpi suksi kantaa paremmin ja sillä saa myös enemmän tasapainoa jalan alle.

Nimensä mukaisesti tunturisuksi toimii myös tuntureilla, joissa on tuulen kovettamaa hankea. Tunturisuksen teräskantti pureutuu kovaankin hankeen ja antaa sivuttaispitoa. Pitkä suksi on myös hyvä hiihdettävä ja se on nopeampi alamäessä.

Sukseen valitaan usein NNN BC -side, johon tarvitaan NNN BC -mono. Tämän siteen ja monon kanssa saadaan tukeva yhdistelmä. Leveämpään sukseen kannattaa valita leveämpi Magnum-side.

Metsäsukset

Metsäsukset on hyvä valinta oikein upottavaan hankeen, jota löytyy usein metsäisistä kohteista. Metsäsuksessa pidempi ja leveämpi malli antaa hyvän kantavuuden, mutta samalla se on hankalampi, kun pitää kääntyillä ahtaissa paikoissa.

Usein oikein upottavalla kelillä pitkä ja leveä metsäsuksi on ainoa suksimalli, joka ei uppoa täysin hankeen. Toisaalta metsäsuksen kanssa on hankalaa hiihtää avotuntureilla.

Metsäsuksessa yleinen side on reunalistalla varustettujen kenkien kanssa toimiva Kuusamon Uistin Finngrip-eräside tai useimpiin talvikenkiin sopiva Finngrip Easy 5.0 -side. Vaihtoehtona on myös OAC:n EA -side, johon kannattaa valita kenkä, jossa on taipuisa pohja ja nilkkaa tukeva rakenne.

Pitkät metsäsukset saattavat olla jopa lähes kolme metriä pitkät. Nämä sukset vaativat usein kattotelineen autoon ja kuljettaminen voi olla pieni haaste.

Liukulumikengät

Liukulumikenkä on monipuolinen umpihankisuksi. Lyhyin 120 cm malli toimii hiukan lumikengän tapaan, mutta pidemmät mallit ovat hiihdettäviä suksia. Liukulumikengät ovat leveitä ja vaikka ovatkin lyhyitä, ne tarjoavat paljon kantavuutta, vaikka eivät ole ihan yhtä kantavia, kuin metsäsukset.

Pidemmissä liukulumikengissä on myös teräskantti. Koska suksi on leveä, sitä on vaikea saada kanttaamaan ja sivuttaispito on huonompi, kuin tunturisuksessa. Umpihangella hiihtäessä suksi toimii kuitenkin hyvin, se kantaa melko hyvin ja siinä on hiukan sivuttaispitoa. Liukulumikenkä toimii monipuolisesti erilaisissa maastoissa.

OAC:n umpihankisuksissa on EA-side, johon kannattaa valita kenkä, jossa on taipuisa pohja ja nilkkaa tukeva rakenne. Side ei ole yhtä jäykkä, kuin NNN BC side+mono yhdistelmä ja tämän huomaa tuntureilla kovalla hangella hiihtäessä ja mäkiä lasketellessa. Umpihankihiihdossa tämä jäykkyys ei kuitenkaan aina ole se tärkein asia ja etenkin hiihtovaelluksella liukulumikenkä on kätevä, koska et välttämättä tarvitse erillisiä leirikenkiä tai lumikenkiä.

Lyhyet liukulumikengät mahtuvat usein auton takaluukkuun ja kotonakin ne on helppoa säilyttää. Liikkuminen ahtaissa paikoissa on myös helpompaa lyhyellä suksella.

Lue myös opas OAC:n liukulumikengän valintaopas.

Oikea sauva umpihankihiihtoon

Umpihankihiihdossa sauvan pituus on yleensä 0,85 * hiihtäjän pituus. Erilaiset lumihanget upottavat sauvaa erilailla, joten säädettävä teleskooppisauva on myös hyvä valinta. Sommaksi kannattaa valita iso lumisompa, se auttaa ettei sauva uppoa lumeen liian syvällle.

Kategoria: Oppaat
Julkaistu: 17.1.2023