OAC liukulumikengät — valintaopas

Teimme oppaan suosittujen OAC:n liukulumikenkien hankintaan. OAC:n liukulumikenkämallisto uudistui kaudelle 2022-2023. Suksien mitat, muotoilu ja materiaalitkin saivat hiukan päivitystä.

OAC:n mallistossa on nyt kuusi eri mallia, jotka on jaettu kahteen pääryhmään: XCD-sukset ja liukulumikengät. XCD on lyhenne sanoista Cross Country Downhill ja tarkoittaa eräänlaista umpihankihiihdon ja mäenlaskun yhdistelmää.

Kuva: Jooel Hilden

Liukulumikenkä on taas lempinimi lyhyille ja leveille suksille, joista lyhyimmät ovat lumikengän ja suksen välimaastosta.

XCD-Sukset

XCD-sukset toimivat parhaiten tuntureilla ja vaaroilla mäenlaskussa. Laskettelurinteiden kovalla alustalla suksen kantti ei pääse pureutumaan tarpeeksi ja laskeminen ei ole järkevää. Alustaksi tarvitaan soveltuva lumihanki.

Kuva: Rami Valonen

OAC:n uusista XCD-suksista löytyy kolme eri mallia:

Mallin numero tarkoittaa, suksen pituutta senttimetreissä. Kaikissa malleissa on nousukarvat pohjassa antamaan pitoa nousuosuuksille.

BC lyhenne tulee sanoista Back Country ja tarkoittaa, että suksi toimii takamaastoissa, eli laduttomassa ympäristössä. GT tarkoittaa Grand Touring, eli suksella hiihdetään esimerkiksi tunturin päälle ja lasketaan alas.

XCD BC 160 on suunniteltu monipuoliseksi sukseksi, joka toimii sekä umpihankihiihdossa että mäenlaskussa. Suksi on ihanteellinen isokokoisemmille XCD-hiihtäjille, joilla on painavat kantamukset.

XCD GT 160 on enemmän Touring-suksi, kuin umpihankisuksi. Suksi toimii laskupuuhissa, jäisellä lumella ja tasaisessa maastossa, jossa hiihdetään kovemmalla alustalla.

XCD GT 137 on nuorille hiihtäjille suunniteltu suksi, joka toimii kuten XCD GT 160. Suositusikä on kymmenestä vuodesta ylöspäin.

Liukulumikengät

Liukulumikengät toimivat parhaiten umpihangella. Moottorikelkkaurat ja latupohjat onnistuvat myös, jos alusta ei ole liian kova. Vaikka näitä suksia kutsutaan liukulumikengiksi, ne ovat sukset, joilla voi tehdä vaikka hiihtovaelluksen.

Kuva: Rami Valonen

OAC:n liukulumikenkiä löytyy myös kolme mallia:

Mallin numero tarkoittaa, suksen pituutta senttimetreissä.

Kaikissa näissä suksissa on kiinteät nousukarvat pohjassa, joka antaa pitoa nousuihin. Tämän takia näitä suksia kutsutaan myös karvapohjasuksiksi. Painavampi hiihtäjä saa paremman pidon nousukarvalle, mutta toisaalta uppoavat hangessa syvemmälle, kuin kevyet hiihtäjät.

Vaikka näitä suksia kutsutaan liukulumikengiksi, ne toimivat kuten sukset ja ovat parhaimmillaan lumihangessa. Oiva nimi näille olisikin umpihankisuksi.

Kuva: Rami Valonen

OAC:n suosituin KAR 147 -malli muutui kaudella 2022 kaksi senttimetriä pidemmäksi KAR 149 -malliksi. Vanhan mallin sivuleikkaus 125/110/122 mm muuttui 131/110/122 mm mittoihin, eli kärkeen tuli 6 mm lisää leveyttä. Myös kärjen rakenne muuttui, kärjessä on enemmän rockeria eli kärki nousee korkeammalle ja sen sivussa on uusi ABS-vahvike. KAR 149 soveltuu parhaiten umpihankihiihtoon. Suksessa on teräskantit, mutta leveän mallinsa takia kantti ei pureudu kovaan lumeen, kuten GT-malleissa.

Kuva: Rami Valonen

WAP 129 on saanut samat uudistukset, kuin KAR 147. Tämä 129 cm pitkä suksi on enemmän suksen ja lumikengän välimalli ja ei ole yhtä hiihdettävä, kuin isoveljensä. Lyhyt pituus tuo kuitenkin ketteryyttä, kun ei ole kiire liikkua. Kantti on komposiittia, eikä ole yhtä terävä tai vaarallinen lemmikeille, kuin teräskantti.

Suksi soveltuu hitaammin maastossa liikkuville, jotka haluavat enemmän ketteryyttä, kuten metästäjät.

POH 100 on junioreille tehty suksi, jossa siteeseen saa kiinni pienemmän kengän. Kantit ovat turvallisempaa komposiittimateriaalia. Suksi toimii 5—10-vuotiailla seikkailijoilla.

Monipuoliset liukulumikengät

Kun lunta on maastossa hiukan liikaa pelkillä kengillä liikkumiseen, on suksilla liikkuminen luonnollista. Suksilla voi liikkua hiihtämällä tai hiljakseen lumikenkäkävelyä muistuttavalla tyylillä. Suksella on kuitenkin energiatehokkaampaa liikkua, kun jalkaa ei tavitse nostaa kuten lumikenkää, jalka liukuu kuten suksella.

Kuva: Pasi Tiitola

Liukulumikengän lyhyt suksi toimii ketterästi hankalassa maastossa. Sillä pystyy pujottelemaan puiden välistä ja kipuamaan ojien ja pienien esteiden yli. Suksi toimii jopa hiukan urbaanimmassa ympäristössä, kunhan lunta riittää.

Kuva: Pasi Tiitola

Näppärintä OAC:n liukulumikengässä on EA-side, johon saat kiinni normaalin kengän, sinun ei tarvitse siis ostaa erillisiä monoja. Säästät paljon rahaa, kun ei tarvitse ostaa kalliita BC-monoja ja säästät painossa, kun retkillä ei tarvitse kantaa mukanaan erikseen leirikenkiä.

Liukulumikengät toimivat hyvin monipuolisena suksena erilaisissa aktiviteeteissä. Lisäksi tarvitset vielä sauvat, sauvan pituus on yleensä erähiihdossa 0,85 * hiihtäjän pituus. Umpihankihiihdossa sauva uppoaa eri tavalla erilaisissa lumiolosuhteissa, joten sauvan pituus ei ole niin tarkka. Teleskooppisauvalla voit säätää kätevästi pituutta hiihtäessä, toisaalta siinä tulee mukaan yksi rikkoutuva osa lisää. Sauvassa kannattaa olla kunnon lumisompa.

Mikäli haluat testata OAC:n liukulumikenkiä, löydät niitä nyt myös vuokraamostamme.

Hauskoja umpisia, toivoo Scandinavian Outdoor!

Kategoria: Oppaat
Julkaistu: 17.11.2022Muokattu: 17.1.2025