Nastalenkkarivertailu ja talvijuoksijan opas

Yllättikö talven liukkaat sinut viime päivinä? Etsitkö pitoa kuivalta maalta, mutta huomasit askeleen lipsuvan kerta toisensa jälkeen? Oletko etsinyt kenkiä, joiden avulla pystyt turvallisesti tekemään juoksulenkkejä ilman kaatumisen pelkoa? Talvilenkkeilijöiden ehdottomaksi suosikkijalkineeksi on noussut viime vuosina nastalenkkarit, joiden pidon turvin taittaa läpi pahimmatkin jääkelit. Enää sinun ei tarvitse sipsutella mustalla jäällä, vaan pääset nauttimaan lenkkeilyn hurmasta myös talvisäällä! Tsekkaa alta vertailut eri nastakengistä ja vinkit talvijuoksijan varusteisiin.

Nastakengät kannattaa hankkia, jos juokset vähääkään liukkaalla. Nastakenkien ansiosta sinun ei tarvitse sipsutella ja pystyt pitämään askeleen rentona. Näin vältät suorat vammat sekä väärästä askelluksesta johtuvat lihasjumit ja rasitusvammat. Nastakenkien laatu on parantunut huimasti, joten pystyt kiitämään samoilla menopeleillä useamman talven.

Nastalenkkareiden valinta kannattaa aloittaa omaan tarpeen kartoittamisesta. Haluatko kevyet menopelit vai satsaatko vaimennettuun malliin? Pidätkö tärkeänä askeleen rullaavuutta ja millainen lesti sopii sinun jalkaasi? Juoksetko osittain vetisillä keleillä, jolloin ehkä gore-tex –kenkä olisi hyvä valinta. Alla olevaan taulukkoon on koottu Scandinavian Outdoorin nastalenkkarit ja niiden ominaisuudet. Lisäksi on olemassa myös enemmän kävelyyn tarkoitettuja malleja, joihin voit tutustua täällä.

Icebug DTS3 Bugrip GTX Icebug Orbit 2 BUGrip GTX Salomon Speedspike CS Salomon Spikecross 3 CS
Kenelle Naisille ja miehille oma malli Naisille ja miehille oma malli Unisex Unisex
Pohja ja

nastat

BUGrip®-pohja, 19 kpl

 

BUGrip®-pohja, 19 kpl

 

Contagrip®-pohja, 15 kpl Contagrip® -pohja, 9kpl
Pito 4,5/5 4/5 4,5/5 (arvio 3/5)
Paino (US8/US10) 285/344g 252/313g 291/341g 342g/ 305g
Lesti Leveähkö Kapeahko Leveähkö Medium
Droppi 12mm 7mm 6mm 11mm
Kierto-

jäykkyys

9,5/10 9/10 4/10 6/10
Iskunvaimennus 9/10 4/10 7/10 7/10
Vedenpitävyys Täysin Täysin Ei (Climashield™-kalvo kärkiosassa suojaa kosteudelta)

 

Ei (Climashield™ -kalvo jalkapöydän päällä suojaa kosteudelta)

 

Muuta Helppokäyttöinen BOA nauhojen kiristyskiekko Kevyin gore-tex kenkä. Quicklace™ pikanauhoitus

 

Quicklace™ pikanauhoitus Heijastimet
Hinta 169 e 169 e 149 e 139 e

Ohjeinen taulukko saattaa tuntua hankalalta, jos et ole kokenut kehäkettu juoksukenkien ostossa. Aluksi kannattaa kiinnittää huomiota pitoon, lestiin, iskunvaimennukseen ja vedenpitävyyteen. Kaikki ylläolevat kengät on tarkoitettu pääasiassa peruslenkeille, mutta vauhdikkaampaan menoon on olemassa rullaavampia kenkiä.

Tutustutaan ensimmäisenä kenkien pito-ominaisuuksiin. Icebugin malleissa on BUGrip® -pohjassa ”älynastoja”, jotka painuvat hieman sisään kallioisessa maastossa. Tiheä nastoitus takaa riittävän pidon (vaatii yleensä 15-20 nastaa). Salomonin Contagrip® – pohjan nappulat ovat korkeat ja nastat tukevat. Korkea pohjakuviointi antaa hyvän pidon lumella, mutta Spikecrossin harva nastoitus pettää ajoittain jääkelillä. Sen sijaan Speedspiken keskinastat antavat hyvää tukea juurakossa.

Lesti on tärkeä osa kengän istuvuutta. Jos tiedät lestisi (jalkaterän leveys) leveäksi, huomioi tämä kengän valinnassa. Jos varpaasi jäätyvät helposti ja käytät paksuja sukkia, ota hieman leveämpi malli, jotta et saa turhia hiertymiä. Juoksukenkien kokoa valitessa kannattaa ottaa yhtä isompi koko, jotta isovarvas ei nappaa kiinni. Itse 38,5-39 jalkaisena käytän aina 40 kokoisia lenkkareita.

Iskunvaimennus on juoksukenkien yksi tärkeimmistä ominaisuuksista ja tarkoittaa nimensä mukaisesti askelkontaktissa syntyvän iskun vaimentamista. Sen tarve vaihtelee yksilöllisesti. Yleensä kevyellä iskunvaimennuksella saa paremman tuntuman alustaan ja sitä kautta askel rullaa paremmin. Kevyet kengät sopivat hyvin nopeille lenkeille, mutta jalkojen kuormitus lisääntyy. Siksi pidemmillä tie/jääpolku lenkeillä onkin parempi käyttää enemmän iskunvaimennusta. Myös aloittelijoille, jäykän nilkan omaaville ja ylipainoisille suositaan parempaa iskunvaimennusta.

Jos arvostat jalkojen kuivuutta tai jäädytät helposti varpaat, suosittelen valitsemaan vedenpitävän mallin. Jos taas olet onnekas ja asut kylmemmillä seuduilla, vedenpitävyys ei ole välttämätöntä.

Talvijuoksijan varusteet

Himottaako jo päästä testaamaan nastakenkien pitoa, mutta sopivien juoksuvarusteiden löytäminen aiheuttaa pään vaivaa? Ei hätää, sillä talvijuoksuvarusteiden valinta on suhteellisen helppoa, kun muistaa kaksi pääkohtaa: kerrospukeutumisen ja tuulelta suojautumisen.

Kerrospukeutumisen avulla pystyt säätelemään varusteita sopivaksi eri pakkaslukemiin. Itse käytän kevyitä, tuulelta suojaavia takkeja ja housuja niin syksyllä kuin talvella, mutta vaihdan alla olevien lämpökerrastojen paksuutta ja määrää lämpötilan laskiessa. Suosin merinovillatuotteita, jotka siirtävät kosteutta pois iholta tekokuituja paremmin, lämmittävät tehokkaasti myös kosteina ja ovat antibakteerisia pitäen vaatteet hyväntuoksuisina kovankin hikoilun jälkeen. Merinovilla on kestävä valinta eikä kutia samalla tavalla kuin normaali villa.

Onnistuneeseen juoksukokemukseen vaaditaan myös lämpimien käsineiden, sukkien, kaulureiden ja päähineen valinta. Ääreisverenkierron toimivuudesta riippuen näiden merkitys saattaa olla hyvin erilainen eri ihmisille. Itse kuulun niihin ihmisiin, joiden kylmänsieto loppuu miinus merkin ilmestyessä astelukeman eteen ja pari kertaa varpaat mustaksi palelluttaneeni olen oppinut löytämään lämpimät ja laadukkaat varusteet säähän kuin säähän. Suosi paksumpia, liikkumiseen tehtyjä sukkia, säärystimiä ja tuulenpitäviä hanskoja, etenkin jos ääreisosat tuntuvat paleltuvan heti. Muista suojata kaula parilla buffilla ja laittaa päähän ainakin korvia suojaava päähine. Paljaan pään kautta haihtuu runsaasti lämpöä, minkä johdosta sormetkin pysyvät lämpimämpinä, kun muistat käyttää pipoa.

Talvijuoksuvarusteiden muistilista (tai juoksijan joululahjalista;)):

– Tuulenpitävä ja hengittävä takki + housut (esim. Softshell –materiaalia)

– Kosteutta siirtävä kerrastopaita ja housut (esim. Merinovillaa)

– Merinovilllaiset urheilurintsikat + alushousut

– Tavallista paksummat sukat (esim. Merinovillaiset multisport sukat)

– Lämpimät ja mielellään tuulenpitävät käsineet

– Kaulaan buffeja (esim. Merinovillaa)

Päähine

Nastalenkkarit

Otsavalaisin tarvittaessa

Heijastimet!

Mageita talvilenkkejä toivottaen,

Eve

Lähteet: Juoksijalehti 9/2017 (”Talven pitopiikit” –artikkeli), icebug.fi, salomon.com

Kategoria: Oppaat
Julkaistu: 7.12.2017Muokattu: 16.1.2025