Näin valitset itsellesi hyvät murtsikkasukset

Hiihto on erinomaista liikuntaa kaiken ikäisille liikkujille kehittäen samalla kehon voima- ja kestävyysominaisuuksia. Hiihtolenkkien aikana pääsee myös ihmettelemään talvisen luonnon kauneutta ja tuntemaan pakkasen polttelua poskipäissä! Jotta hiihtämisestä pystyy nauttimaan täysillä, kannattaa sukset käydä valitsemassa asiantuntevassa paikassa. Näin takaat pitävän ja luistavan suksen, jolloin hiihdostakin tulee helpompaa ja hauskempaa!

Hiihto on välineurheilua ja huonoilla varusteilla hiihtäminen turhauttaa ja into hiipuu nopeasti. Suosittelen siis hankkimaan kunnon välineet jos hiihdät vähääkään enemmän. Sukset kestävät useita talvia ja on erinomainen sijoitus oman hyvinvoinnin edistäjäksi. Sukset kannattaa käydä ostamassa ajan kanssa, asiantuntevassa liikkeessä. Lisäksi kannattaa muistaa, että jokainen suksipari on omanlaisensa. Testaa siis suksi aina myyjän avustuksella. Kokosin alle perus-vinkkejä suksien hankitaan, jotka helpottavat toivottavasti hankalalta tuntuvaa valintaa!

Perinteinen vai luisteluhiihto?

Perinteinen hiihto sopii paremmin aloittelijalle ja huonokuntoisemmille, koska siinä pystyy säätelemään paremmin vauhtiaan. Perinteinen tukee myös paremmin esim. juoksuharjoittelua, kun taas vapaan tyyli soveltuu pyöräilijöiden tukilajiksi. Vapaa hiihtotyyli on etenkin alussa raskaampaa ja vaatii enemmän tasapainoa sekä tekniikkaa. Molemmille tyyleille on nykyään mahdollisuus saada helppohoitoiset sukset, joiden voiteluun ei tarvitse uhrata aikaa ja aivokapasiteettia. Tärkeintä kuitenkin on valita tyyli, josta itse nauttii ja saa eniten iloa irti!

Perinteisen suksen valinta:

Perinteisen suksen valinnassa oleellista on kolme pointtia:

1. Suksityyppi: Voideltavat, Skinit, Pitopohjat, Zerot vai Nanot?

2. Hiihtäjän paino ja pituus.

3. Aktiivisuustaso: omaatko hyvän tekniikan ja voimatasot?

1. Suksityyppi

Suksityypit jaetaan pohjaominaisuuksien mukaan voideltaviin, skineihin, pitopohjiin ja nanoihin. Skinit on nousseet suosituimmaksi helppohoitoisuuden ja laajan käyttöalueen johdosta. Voideltavilla suksilla takaat kuitenkin hyvän pidon kelissä kuin kelissä. Valintaa tehdässä mieti millaisissa keleissä tavallisesti hiihdät.

–  Voideltavat: Voideltavat sukset toimivat kelissä kuin kelissä, kunhan ehtii ja osaa voidella sukset kelien mukaan. Kunnon pakkasilla voideltavat sukset on ehdottomasti parhaat. Suksien voitelua on nykyään helpottanut pikavoiteet ja pikateipit.

– Skinit: Skinisuksien pohjassa on pitoalueella karva (mohair kangas), mikä takaa pidon potkuvaiheessa. Skinisuksien käyttölämpötila on laaja ja ne onkin nousseet erittäin suosituksi viime talvina. Parhaimmat sukset on malliltaan lähellä kilpasuksea. Voitelu on helppoa kun pohjaan riittää pelkkä luistovoiteen laittaminen. Valitse sukset huolella, jotta takaat riittävän pidon ja toisaalta vältät karvan liiallisen tarraamisen lumeen.

– Pitopohjat(Zerot Ficsherillä): Pitopohjasuksien pitoalueella on pohjakuviointi, mikä antaa mekaanista tukea. Suksi toimii parhaiten nollakelissä. Kovemmilla pakkasilla sukset on mahdollisuus voidella normaalin suksen tapaan.

– Nanot (nanogripit ja optigripit). Nanosuksien pito johtuu suksen pohjan ja lumen väliin syntyvän vesipatjan avulla. Nanosukset ovatkin erinomainen valinta märällä ja likaisella kevätlumella. Kuivilla pakkaskeleillä suksea on vaikea saada pitämään. Nanosukset on huoltovapaat ja harrastelijoille kelpo sukset. Nanosuksella tekniikka saattaa muodostua huonoksi, sillä suksi pitää vaikka paino on molemmilla jaloilla ja potku hidas.

 

2. Hiihtäjän paino ja pituus

Hiihtäjän paino ja pituus on oleellista suksien valinnassa, jotta saadaan riittävän pitävä ja luistava suksi. Paino ohjaa suksen jäykkyyden valintaa. Suksen jäykkyys on taas oleellisin osa toimivaa suksea. Jäykkyyttä testataan hiihtäjän seisoessa molemmilla jaloilla tasaisesti suksien päällä. Tällöin pitoalue tulisi olla irti lattiasta(ladusta), jolloin pito ei estä luistoa ja saadaan tasainen liuku. Tämän jälkeen paino siirretään yhden jalan päkiälle, jolloin suksen pitoalueen pitäisi napata kiinni lattiaan (latuun). Painavammat hiihtäjät tarvitsevat jäykemmät sukset.

Perinteisen suksi kannattaa olla noin 15-25cm hiihtäjää pidempi. Riittävän pitkä suksi tuo vakautta hiihtoon. On kuitenkin muistettava, että pituus vaikuttaa jonkin verran myös jäykkyyteen, minkä vuoksi kevytrakenteisen hiihtäjän kannattaa valita hieman lyhyempi suksi ja painavamman pidempi.

3. Hiihtäjän aktiivisuustaso

Aktiivihiihtäjällä potkun voima on yleensä tehokkaampi ja tekniikka parempi. Nämä tekijät vaikuttavat painon lisäksi suksen jäykkyyden valinnassa. Aktiivihiihtäjän kannattaa valita jäykempi suksi, koska potkun voima helpottaa pitoalueen saamista pohjaan. Aloittelijalle ja harrastelijalle sopii löysempi malli, mikä ei vaadi niin paljon tehoa pidon aikaansaamiseksi.

Luistelusuksen valinta:

Luistelusukset on helpompi valita, koska ei tarvitse kiinnittää huomiota pito-ominaisuuksiin. Luistelusuksen valinnassa oleellista on paino ja pituus. Luistelusuksi valitaan tavallisesti 5-15 cm hiihtäjää pidemmäksi niin, että kevytrakenteiset voivat valita suksen pituushaarukan alapäästä ja raskastekoiset yläpäästä. Luistelusuksi on perinteistä suksea jäykempi.

Itse olen hiihtänyt tänä talvena ensimmäistä kertaa skinisuksilla. Lapissa minulla oli ajoittain jyrkissä mäissä pito-ongelmia (lieviä), mikä johtui luultavasti vielä huonosta tekniikasta. Nyt Turussa sukset ovat toimineet moitteettomasti ja olen ollut erittäin tyytyväinen. Kiireisen arjen keskellä on helpottavaa kun ei tarvitse miettiä pitovoitelua, vaan riittää pelkkä luistovoiteen laittaminen.

Ja eikun suksiostoksille! Iloista hiihtotalvea kaikille!

Terkuin, Eve

Tutustu myös vinkkeihimme luistelusuksiin ja monoihin, sekä perinteisiin suksiin ja monoihin.

Scandinavian Outdoorin Kuninkojan myymälästä sekä verkkokaupasta löydät laajan valikoiman maastohiihtovälineitä. 

[products: talvilajit/murtomaahiihto/]

 

 

Kategoria:
Julkaistu: 23.1.2018Muokattu: 9.12.2022