Miten valita vapaan hiihdon sukset, monot ja sauvat?

Vaikka vapaan hiihto ei ole käynyt läpi samanlaista mullistusta kuin perinteisen hiihto viime vuosina, on se monille se oikea tapa edetä ladulla ja kenties helpompi tapa tutustua lajiin. Kokosimme alle muutamia seikkoja Kuninkojan myymälämme suksiasiantuntijoidemme kanssa, jotka kannattaa huomioida hankkiessa vapaan hiihdon välineitä.

Pekka on yksi Kuninkojan myymälämme hiihtoasiantuntijoista.

Yleistä vapaan hiihdosta ja välineistä

Samoin kun perinteisen suksissa, kaikille käyttäjäryhmille löytyvät omat mallinsa. Eroja on kuitenkin vähemmän, koska vapaan suksissa ei tarvitse huolehtia pidosta. Näin ollen isoimmat erot tulevat suksien rungoista, niiden materiaaleista ja pohjista. Edullisemmissa harrastajatason suksissa käytetään pehmeämpiä ja rennompia materiaaleja. Nämä eivät kestä hiihtäjän painoa niin hyvin ja potkuvaiheessa antavat hieman periksi, jolloin suksi ei käyttäydy halutulla tavalla. Näistä syistä harrastajatason sukset ovat yleensä kevyemmille hiihtäjille sopivampia.

Kun siirrytään aktiivi- ja kilpasuksiin, materiaalit ja rungot kevenevät, mutta samalla niistä tulee jäykempiä ja lujempia. Myös pohjamateriaalit imevät paremmin voidetta. Näillä materiaaleilla suksista saadaan kevyempiä, kiertojäykempiä ja liukkaampia, jotka kestävät hiihtäjän painon ja potkun paremmin. Käytännössä nämä tekevät suksista helpommin hiihdettävät sekä tasaisella että ylämäessä ja liu’ussa ne ovat nopeampia. Näiden materiaalien myötä näistä malleista on myös painavammille hiihtäjille paremmin vaihtoehtoja.

Mitä ottaa huomioon vapaan suksien valinnassa?

Vapaan sukset ovat noin 5-15 cm pidemmät kuin hiihtäjä itse. Samoin kuin perinteisen suksissa, pidemmillä suksilla saadaan lisää suuntavakautta, kun taas lyhyemmät ovat ketterämpiä ja helpompia hallita. Pidemmillä hiihtäjillä valinnan varaa on vähemmän, sillä suksien mitat yleensä loppuvat 195 senttiin. Tästä ei kuitenkaan kannata huolestua, jokaiselle hiihtäjälle löytyy sopivat sukset vaikkakin ne olisivat vähän ohjemittaa lyhyemmät.

Myös vapaan suksissa jäykkyys on mittaa tärkeämpi valintakriteeri. Mikäli suksi on liian löysä, se ei pysy alla, varsinkaan kovalla alustalla, eikä se mene haluttuun suuntaan. Vastaavasti jos suksi on liian jäykkä, varsinkin harrastajan tai hieman vähemmän hiihtäneen on vaikea hallita sitä potkuvaiheessa. Liian jäykkää suksea joudutaan kuormittamaan koko ajan paljon, jolloin hiihtämisestä häviää rentous ja helppous. Jäykempi suksi on mahdollista saada toimimaan kovalla alustalla, mutta se vaatii hiihtäjältä hyvää osaamista ja tekniikkaa.

Meillä kaikkien suksiparien jäykkyys varmistetaan asiantuntijoiden toimesta mm. jäykkyysmittareilla ja lankkutestillä, jotta löydetään varmasti sopivat sukset asiakkaan toiveiden mukaan.

Toisin kuin perinteisen suksissa, vapaan sukset voidaan ja kannattaakin valita omaa taitotasoa paremmasta kategoriasta. Satunnainen harrastaja voi aloittaa hiihdon edullisemmillakin välineillä, kuten tällä Rossignol Delta Comp mutta usein pykälää kalliimmat sukset ovat liukkaampia ja helpompia hiihtää. Näin ollen oma hiihtäminen ja hiihdon harjoittelu helpottuu.

Erinomaisia kuntoilijan ja aktiivihiihtäjän suksia ovat esimerkiksi 2025-malliston: Atomic Redster S7 Skate, Rossignol X-ium Skate ja Salomon S/Race Skate 24/25 joka on jo hyvin lähellä kilpasuksea. Kilpasuksea kaipaaville valikoimastamme löytyvät Fischerin Speedmax 3D Skate, sekä Rossignol X-Ium Skating Premium+ +side 24/25.

Miten valitsen sopivat monot?

Vapaan monoa valitessa kannattaa kiinnittää huomiota hieman eri asioihin kuin perinteisen monoissa. Tärkein kriteeri on edelleen istuvuus ja jalkaan sopiva lesti, mutta kooltaan vapaan monot saavat olla melko jämptit; vapaan monoissa ei tarvitse juurikaan olla ylimääräistä tilaa.

Edessä näkyy tukevampi vapaan mono ja takana kuvassa perinteisen mono.

Vapaan monoissa tärkeitä ominaisuuksia ovat jäykkä pohja sekä nilkkatuki. Edullisimmissa malleissa on käytetty enemmän muovia, jolloin pohja ja nilkkatuki ovat rennompia ja mukavampia, mutta ne eivät tue niin hyvin. Aktiiviharrastajan ja kilpamonoissa käytetään hiilikuitua, pohja on jäykistetty hiilikuitulevyllä ja nilkkatuki valettu hiilikuidusta. Parhaimmissa kilpamonoissa monon pohja, kantakuppi ja nilkkatuki ovat yhtä ja samaa hiilikuituvalosta, jolloin saavutetaan maksimaallinen tuki. Samoin kuin perinteisen monoissa, nämä kilpamonot eivät ole niin mukavia ja lämpimiä.

Hyvät harrastajan monot ovat esimerkiksi Rossignol Prolink. Aktiiviharrastajalle sopivat monot ovat esimerkiksi Rossignolin X-10 Skate, kun taas parasta kilpamonoa hakevan kannattaa tutustua Salomonin S/Lab Carbon Skateen.

Mitkä sauvat sopivat minulle?

Sauvoissa käytetään materiaaleina nykyään lasi- ja hiilikuituja. Hiilikuitu tekee sauvasta kevyemmän, jolloin sauvan juuressa on vähemmän heiluripainoa ja sauvan ns. swingi paranee. Samoin hiilikuituiset sauvat ovat jäykempiä, jolloin sauva ei taivu työntäessä ja kaikki voima siirtyy lumeen. Tärkeää on myös, että sauvan kahva ja remmi istuvat käteen hyvin.

Vapaan sauvat ovat pidemmät kuin perinteisen sauvat ja niiden mitta saadaan laskemalla hiihtäjän pituus x 0,9. Materiaalien ja erityisesti hiilikuidun merkitys korostuu vapaan hiihdon sauvoissa niiden ollessa pidemmät, sillä pidemmät sauvat taipuvat helpommin, jos niissä on käytetty edullisempia materiaaleja.

Mikäli hiihtokilometrejä tulee vähemmän ja vauhdit eivät ole niin kovia, Start Loppet  on oiva valinta satunnaiselle hiihtäjälle. Harrastajankin kannattaa ehdottomasti harkita täyshiilikuitusauvaa, kuten esimerkiksi One Way Storm 2. Tavoitteellisesti harjoittelevan tai paljon hiihtävän kannattaa jo valita Start Race Ultra, jossa yhdistyy sauvan maksimaalinen keveys, jäykkyys ja swingi.

Täältä löydät vinkit perinteisen suksien ja varusteiden hankintaan. Täältä löydät neuvot helppoon suksien voiteluun.

Löydät täältä kaikki luistelusukset, monot ja sauvat.

 

Kategoria: Oppaat
Julkaistu: 20.12.2021Muokattu: 17.1.2025