Miten pakata varusteet pyöräretkelle? Lue Cajn vinkit!

Elämää ulkona -vinkit
Julkaistu: 7/13/2018

Polkupyörällä liikkuminen on ekologinen tapa matkustaa ja samalla myös yksi parhaista keinoista tutustua uusiin paikkoihin tai nähdä tutut paikat aivan uudesta näkökulmasta!

Caj kävi tekemässä pienen polkupyöräretken ja kertoi meille miksi hän pitää polkupyöräilystä:

”Mielestäni polkupyöräily on paras tapa liikkua, kun pitää tutustua uuteen kaupunkiin tai alueeseen. Pyörällä kulkiessa vauhti pysyy mukavan nopeana, muttei kuitenkaan liian vauhdikkaana, jottei jäisi aikaa maisemien ihailuun. Myös pysähtyminen mielenkiintoisten kohteiden luokse onnistuu paremmin, kuin autolla liikkuessa.” 

”Olen lapsesta asti viettänyt paljon aikaa Turun Saaristomerellä ja paikat ovat minulle hyvin tuttuja auton ikkunasta katsellen ja myös veneellä liikkuen. Sain vasta viime vuonna aikaiseksi lähteä tutkimaan paikkoja myös polkupyörän selässä istuen ja kokemus oli aivan mahtava! Kesäinen saaristo on todella kaunis ja polkupyörällä liikkuen saa kaikki aistit mukaan kauniista maaseudusta ja luonnon aarteista nauttimiseen.” kertoo Caj kokemuksistaan.

”Tein myös yhden useamman yön retken Turun saaristoon vaimoni kanssa. Retken tekemiseen ei välttämättä tarvitse edes erikoisia varusteita, vaimollani oli käytössään varusteiden kuljetukseen pyöränsä etukori ja tarakka.

Varsinkin päiväretkiä on helppo toteuttaa jo olemassa olevilla varusteilla. Kun haluaa lisämukavuutta voi ostaa itselleen paremmin pyöräilyyn sopivan repun laajasta reppuvalikoimastamme. Verkkoselkämys on erittäin mukava lämpimällä ilmalla. Myös juoksureput toimivat polkupyöräilyssä.”

Kuvassa vasemmalla Osprey Talon 22 ja oikealla Deuter Futura 28 reput, joissa on hengittävä verkkoselkämys.

”Pidemmillä retkillä en pidä reppua selässäni, vaan pyrin kiinnitämään kaikki varusteet pyörääni. Valikoimastamme löytyykin varmasti kaikille sopivat pyörälaukut. Pyörälaukun voi kiinnittää kätevästi takatelineelle tai jos sellaista ei ole, niin yksi vaihtoehto on Ortliebin Bikepacking-mallisto, jonka kaikki laukut saa pyörään kiinni helposti tarroilla.”

Kuvassa on pyörään kiinnitetty Bikepacking-malliston ohjaustankoon kiinnitettävä Handlebar-Pack M -laukku, runkoon kiinnitettävä Frame-Pack L -laukku, satulan taakse kiinnitettävä Seat-Pack L -laukku sekä takatelineeltä löytyvät Sport-Roller City -pyörälaukut. 

”Pyrin aina pakkaamaan tavarat vedenpitävästi. Ortliebin laukut ovat jo itsestään vedenpitäviä, joka helpottaa pakkaamista. Pakkaan kuitenkin vielä pyörälaukkujen sisältöä kuivapusseihin, jolloin saan puristettua ylimääräiset ilmat pois ja kaatosateella laukun avaaminen ei kastele sisältöä.

Bikepacking-malliston laukuissa ohjaustankoon ja satulan taakse kiinnitettäviin laukkuihin pakkaan kevyttä, kompressoituvaa vaatetta ja makuupussin. Runkoon kiinnyttävään laukkuun laitan painavaa varustetta, sekä tavarat, joihin pitää päästä nopeasti käsiksi. Handlebar-laukkuun voi myös helposti kiinnittää Ortliebin Accessory-Packin, jossa arvotavarat kuten lompakko ja avaimet pysyvät tallessa. Laukun myös saa nopeasti irti, vaikkapa kaupassa käydessään.”

Ortliebin Bikepacking-malliston laukkuja löytyy eri kokoisina. Erilaisilla laukkujen yhdistelmillä saa muokattua pyörän kantamukset jokaiseen retkeen yksilöllisesti sopivaksi.

Ortliebiltä löytyy myös kolme erikokoista ensiapulaukkua. Kaksi pienempää mallia (S ja M) ovat roiskevedenpitävässä paketissa ja isoin High-malli on vedenpitävässä pakkauksessa. Ensiapupakkauksen sisältö muuttuu monipuolisemmiksi isoimmissa laukuissa.

Aurinkokaan ei paista ikuisesti. Varusteiden lisäksi kannattaa suojata itse pyöräilijä sateelta ja tuulelta. Värikkäät kuorivaatteet ovat turvallisia pyöräillessä ja autoilijatkin huomaavat harmaassa kelissä pyöräilijän paremmin. Esimerkiksi Enduralta löytyy laaja valikoima pyöräilyvaatteita.

Navigoinnin ja suorituksen tallentamiseen/seuraamiseen löytyy Polarilta mielenkiintoiset fillaritietokoneet. Esimerkiksi Polar V650 N HR -mallissa on mukana mm. sykevyö, 2,8″ kosketusnäyttö, harjoitusvaikutusindeksin näyttö ja OpenStreetMap-yhteensopivuus.

Caj ja Scandinavian Outdoorin henkilökunta toivottaa aurinkoista kesää onnistuneiden polkupyöräretkien parissa!