Monien vaatteiden, telttojen ja muiden varusteiden yhteydessä puhutaan vesipilariarvosta. Se on kankaalle laboratoriossa mitattu arvo, joka kuvaa kankaan vedenpitävyyttä. Testissä kankaan läpi yritetään puristaa vettä kasvavalla paineella ja kun vesi tihkuu läpi, vaadittu paine kirjataan muistiin. Arvo muutetaan millimetreiksi – kuinka monta millimetriä korkeaa vesipatsasta tuo paine vastaa. Vaikka siis puhutaan vedestä ja millimetreistä, kyseessä ei ole sama asia kuin sääennusteen sademilleissä.
Vaatteissa 5000 mm arvo toimii rennossa ulkoilussa ja satunnaisissa sadekuuroissa. 10 000 mm alkaa olla jo sopiva esimerkiksi retkeilykäyttöön mutta pitkä runsas sade saattaa aiheuttaa ongelmia. Vaelluskäytössä vastaan tulee vaativia tilanteita: rinkkaa kantaessa sadevettä päätyy puristuksiin rinkan olkahihnojen ja takin väliin, samoin vaikkapa märälle maalle polvistuessa tai märälle penkille istuessa vaatimus vedenpitävyydelle on tavallista kovempi. Näissä tilanteissa ja jatkuvassa sateessa esim. Gore-Tex-kalvolle tyypillinen 28 000 mm arvo ei ole lainkaan liioittelua ja Gore-Tex on tunnettu siitä ettei sen suorituskyky juuri laske käyttö- ja pesukertojen mukana.
Telttojen ja suojakatosten kankaat ovat hiukan erilaisen haasteen edessä kuin vaatteet. Ulkoteltta ei joudu missään vaiheessa puristuksiin ja tämän ansiosta jo 1500 mm on ihan hyvä arvo. 5000 mm alkaa olla harvinaisen korkea. Telttojen lattioiden vesipilariarvoissa on isoja eroja: huolellisella telttapaikan valinnalla jopa ultrakevyiden telttojen 1200 mm voi riittää etenkin hyvällä säällä, mutta vaellustelttojen 3000 – 5000 mm arvot ovat varmempi valinta vaihtelevissa olosuhteissa. Joihinkin telttoihin on mahdollista ostaa lisälattia, ns. footprint, joka suojaa teltan omaa lattiaa ja lisää omalta osaltaan vedenpitävyyttä.
Lisää:
Vedenpitävät kuoritakit verkkokaupassa
Vedenpitävät kuorihousut verkkokaupassa
Opas vedenpitävien Gore-Tex -tuotteiden maailmaan