Merinovillavaate on useimmiten retkeilijän ja ulkoilijan ykkösvalinta. Monelle on kuitenkin arvoitus miten merinovillaa valmistetaan ja mitkä ne merinovillan paljon kehutut ominaisuudet oikein käytännössä ovat.
Retkeilijät ovat huomanneet, että merinovilla toimii hyvin myös kesällä. Esimerkiksi merinovillapaita suojaa auringolta, hengittää hyvin, tuntuu mukavalta päällä ja se ei haise kosteanakaan pahalta. Pelkkä kuivaus ja tuuletus yleensä riittää ja paita on taas uudessa iskussa!
Merinovillaa keritään pelkkää alusvillaa tuottavista merinolampaista, joiden jalostaminen alkoi jo 1100-luvulla Espanjan lounaisosissa. Merinovillan tuotanto oli tärkeä elinkeino Extremadurassa, jossa merinolampaat olivat tarkoin varjeltu kansallisomaisuus ja heillä oli monopoliasema vielä 1500-luvulla, jonka jälkeen lammasrotu levisi ensin Englantiin ja lopulta kaukaisiin maihin, kuten Uuteen-Seelantiin ja Australiaan.
Merinolampaan villa on todella pehmeää ja yksittäinen kuitu on erittäin ohut. Kuidun paksuutta mitataan mikroneissa, mikrometreissä (µm), metrin miljoona osissa, eli millin tuhannesosissa. Merinovillakuitu on tyypillisesti n. 24 mikronia paksu (tavallinen villakuitu 30-45 mikronia paksua). Ohuemmat 11,5-15 mikronia paksut merinovillakuidut soveltuvat Kashmir- ja silkkisekoitetekstiileihin. Merinovillatupot on myös tavallista villaa pidempää, keskimäärin 65-100 mm pitkiä.
Kun puhutaan villalaaduista, niin mitä ohuempaa, hienompaa ja pidempää kuitu on, sitä arvokkaampaa villa on. Nämä kuituominaisuudet vaikuttavat paljon siihen, millaista lankoja ja tekstiilejä siitä voidaan valmistaa. Villatuotteet usein ”nyppyyntyvät”, eli tekstiilin pinnalle kerääntyy irrallisia kuituja, jotka takertuvat toisiinsa, mitä lyhyempi kuitu on, sitä enemmän nyppyyntymistä eli pillinkiä syntyy. Kuidun kiharuus antaa joustavuutta ja suomumainen rakenne mahdollistaa vanuamisen. Kuitujen sisällä on pienen pieniä reikiä, joihin kehosta vapautuva lämmin ilma pääsee varastoitumaan ja tästä syntyy merinovillan lämmittävä ominaisuus.
Merinovilla on erittäin suosittu materiaali retkeily- ja ulkoilutekstiileissä, koska se on erittäin lämmin, se on hyvin hengittävää, se siirtää tehokkaasti kosteutta, merinovilla tuntuu märkänäkin lämpimältä, laadukas merinovillatuote on erittäin helppohoitoinen ja pehmeä merinovillakuitu ei kutita samalla tavalla kuin karkeampi villa. Merinovilla on myös paloturvallisempi kuin synteettiset kuidut.
Kylmällä ilmalla merinovillaiset alus- ja väliasut ovat erittäin suosittuja ulkoilijoiden keskuudessa. Merinovilla pitää lämpimänä ja siirtää tehokkaasti kosteutta keholta kohti vaatteiden uloimpia kerroksia. Alus- ja väliasuja löytyy merinovillaisenakin eri paksuisina, luonnollisesti paksuimmat soveltuvat kylmimmille ilmoille ja ohuimpia kerrastovaatteita voi käyttää jopa kesällä.
Merinovillaa käytetään myös päähineissä, käsineissä ja sukissa. Päähineissä hyvän lämmöneristyskyvyn lisäksi hyvä ominaisuus on merinon pehmeys. Käsineissä, varsinkin alussormikkaissa merinovillan ominaisuudet pääsevät hyvin käyttöön. Merinovillainen sormikas toimii loistavasti paksumman talvihanskan sisällä, antaen pehmeyttä, lämpöä, siirtää kosteuden ulompiin kerroksiin ja tuntuu märkänäkin lämpimältä.
Monet merinovillatuotteet toimivat loistavasti myös kesällä. Esimerkiksi merinovillaiset vaellussukat on retkeilijälle täydelliset, sukka hengittää mukavasti ja vaelluksella sukat voi illalla kuivattaa ja aamulla ne on taas täydessä iskussa!
Kuivapukua käytettäessä, kuten kalastuksessa ja melonnassa laadukas merinovillainen kerrasto on käyttömukavuuden lisäksi myös turvallisuuden kannalta tärkeää. Puuvillainen tuote, varsinkin kastuessaan on ihoa vasten todella kylmä ja tämän takia onkin sanonta ”puuvilla tappaa”.
Pukeutumisessa kannattaa muistaa kolmikerrospukeutuminen. Lämpimin merinovillainen kerrastokaan ei pidä lämpimänä, jos ei pukeutuminen ole muuten onnistunut.
Merinovillan yksi ominaisuuksista on sen helppohoitoisuus. Merino on luonnostaan antibakteerista ja yleensä käytön jälkeen riittää pelkkä tuuletus. Merino ei ala haista samalla tavalla, kuin synteettisestä kuidusta valmistetut materiaalit. Suosituksena onkin pestä merinovillaisia tuotteita mahdollisimman vähän, niin villan rasvaisuus ja antibakteerisuus ei kärsi.
Tuotteita pestäessä kannattaa aina ensisijaisesti tarkistaa valmistajan antamat hoito- ja pesuohjeet. Yleisenä ohjeena on pestä 30-40 asteessa, käytä mielellään nestemäistä villalle tarkoitettua pesuainetta (esim. Nikwax Wool wash), älä käytä huuhteluaineita taikka rumpukuivausta.
Merinovilla on ekologinen uusiutuva materiaali, joka maatuu luonnollisesti, eikä merinovilla sisällä tietenkään muoviyhdisteitä. Merino on kuitenkin eläinperäinen tuote, joten on hyvä ajatella mistä villa on peräisin.
Merinolampailla on riesana loiskärpäset, jotka aiheuttavat mm. myiaasi-sairautta. Joillakin tuottajilla Australiassa on tähän reagoitu mulesing-nimisellä toimenpiteellä, jolloin karitsalta poistetaan peräpäästä ihoa kirurgisesti ilman puudutusta. Saman leikkauksen aikana myös häntä typistetään. Arpikudos ehkäisee myiaasi-sairautta, mutta toimenpide on erittäin kivulias.
Scandinavian Outdoorilla merinovillavalikoiman tuotteiden valmistajat on valittu vastuullisesti ja eettisesti toimivien valmistajien joukosta. Kaikki meidän myymät merinovillatuotteet on valmistettu mulesing free -tiloilta peräisin olevasta villasta – mulesing-menetelmää ei siis ole käytetty.
Alusasujen puolella suosituimmat merinovillatuotteita tekevät valmistajamme ovat: Aclima, Svala, Devold, Helly Hansen, Lasting, Peak Performance, Mons Royale, SmartWool, Supernatural ja Odlo.
Laadukkaita päähineitä löytyy mm. Buffilta ja Super Yellow:lta.
Lisäksi meiltä löytyy merinovillaisia väliasuja, villapaitoja, kaulureita, vaellussukkia ja käsineitä.
Tervetuloa tutustamaan merinovillatuotteisiin myös myymälöihimme!