
Taas vaihteeksi päivittelen blogiin pienoista varustelistaa. Perinteisesti vaelluksella tavoitteenani ei ole kerätä mahdollisimman paljon kilometrejä. Mielummin sunnittelen päivämatkat sen verran lyhyemmiksi, että aikaa jää myös maisemien ihailuun, kahvitaukoihin, luonnon havainnointiin ja yleiseen fiilistelyyn. Kilometrejä kertyy näillä reissuilla yleensä vajaa 20 päivässä, joskus vähän enemmän joskus vähemmän. Rutiineista on joskus kuitekin hyvä poiketa ja testata, miltä tuntuu patikoida pidempiä päivämatkoja
Kahmiessaan enemmän kilometrejä ehtii toki nähdä enemmän maisemaa, laaksoja ja mitä sen seuraavan mäen takana taas onkaan. Yksityiskohdat ja ylimääräiset kahvituot jäävät vastaavasti vähemmälle.
Kaikki on mukana ja matka valmis alkamaan
Patikoin alkukesästä Pohjois-Ruotsissa lyhyen reissun Kebnekaisen maisemissa. Reppuun oli pakattu viiden päivän varustus. Ei juurikaan mitään luksusta, mutta kaikki tarpeellinen. Kantolaitteena toimi vanha uskollinen Ortlieb Elevation Pro 32, luottoreppu nyt jo useamman vuoden takaa.
Mahtuvatko viiden päivän vaellustavarat sitten 30 litraiseen reppuun? Kyllähän ne sinne saa mahtumaan, tai ainakin repussa kulkemaan. Tämä tietenkin edellyttää sitä, että on jossain vaiheessa panostanut pienikokoiseen untuvamakuupussiin sekä makuualustaan ja omistaa myös pienikokoisen teltan tai majoitteen.
Itselläni lähes kaikki tavarat, myös ruoka, pakkautuivat mukavasti repun sisään. Ulkopuolelle repun kylkiin tulivat alkumatkasta kiinni vain untuvatakki toiselle puolelle (pakattuna kuivapussiin, kätevästi saatavilla heti tauolla), teltta toiselle sekä solumuovialusta. Myöhemmin ruoan vähetessä myös teltta mahtui repun päätaskuun.
Miksi sitten tavarat pitäisi saada mahtumaan 30 litran reppuun? No eihän se välttämätöntä olekaan. Itse tykkään varsinkin yksin patikoidessani saada kaikki tavarat kulkemaan mahdollisimman kompaktisti mukana. Liikkumavapaus tuntuu suuremmalta, jos vaikka päättää suunnata hankalaan maastoon.
Saisihan varusteet pakattua vielä vähän mukavammin vaikka 45 litraiseen reppuun, mutta pienempikin koko on moneen menoon riittävä, eikä myöskään turhan iso. Samalla repulla on hyvä tehdä päiväretkiä sekä oikein pakattuna myös usean päivän vaelluksia. Reppu mahtuu myös matkoilla lentokoneen käsimatkatavaroihin. Yhdestä repusta on siis moneksi.
Tarkkaa painoa en kantamukselle tällä vaelluksella punninnut, mutta arvioin sen olleen noin kymmenessä kilossa. Kilometrejä kertyi kevyellä ja kompaktilla varustuksella helposti lähemmäs 40 päivässä ilman, että tarvitsi hölkkäillä tai hikoilla yhtään ylimääräistä. Päivät olivat toki pitkiä, mutta niin olivat myöskin yöunet.
Tavarat leväytettynä leirin viereen
Seuraavassa tarkempi varustelista, josta löytyy kaikki vaelluksella mukava ollut.
Laadukkaat, kestävät ja kevyet retkeilyvarusteet eivät ole aivan halpoja. Kalliiden varusteiden yhteenlaskettu hinta saattaa alkaa helposti huimata päätä. Laadukas ja kestävä varuste on kuitenkin myös pitkäaikainen sijoitus, eikä heti seuraavana kesänä tarvitse olla ostamassa uutta tilalle.
Kaikkia varusteita ei tarvitse myöskään hankkia kerralla, vaan kannattaa ostaa kalliimmat varusteet vähitellen. Siinä väissä voi hyvin lainata kaverilta tai vuokrata useista vuokrapalveluista reissuun tavaraa. Samalla saa hyvin testattua erilaisten varusteiden toimivuutta ja soveltuvuutta omaan käyttöön. Tästä on sitten apua myöhemmin varsinaista ostopäätöstä tehtäessä. Varusteiden hankinnasta todennäköisesti myöhemmin vielä lisää tässä blogissa.
Salomon X-Alpit paistettelemassa päivää. Itselleni kevyemmillä vaelluksilla toimii hyvin kevyt, mutta suht jäykkäpohjainen vaelluskenkä, jossa on lyhyt varsi. Kenkä ei heti hörppää vettä märässä maassa ja tukee löysänilkkaisen kulkijan menoa epätasaisessa maastossa.
Mutta nyt, koneet kiinni ja ulos nauttimaan kesästä! Lämpimät ulkoilukelit ovat saapueet Pohjoiseenkin, joten ei muuta kuin kokka kohti tunturia, vuorta, merta tai metsää!