Haglöfs Roc GTX Jacket testissä tuntureilla

Sain testiin Haglöfs Roc GTX Jacket Men -kuoritakin. Sateeton ja helteinen kesä etelässä ei antanut montaakaan suotuisaa testipäivää, mutta tunturivaelluksella Lapissa takki pääsikin kunnolla tositoimiin. Takista löytyy myös naisten malli.

Olen Caj ja työskentelen Scandinavian Outdoorilla markkinoinnissa. Harrastan retkeilyä ja vaellusta monipuolisesti ympäri vuoden. Lisäksi muita ulkoiluharrastuksia minulla on esimerkiksi: pyöräily, umpihankihiihto, polkujuoksu, metsästys, kalastus ja melonta.

Haglöfs Roc GTX Jacket on kolmikerrostakki, mikä tarkoittaa sitä että takin kankaan kaikki kolme kerrosta on laminoitu yhdeksi jäykähköksi kankaaksi, kun taas kaksikerroskuoritakissa on erillinen sisävuori ja ”pehmeämpi” päälikangas.

Kolmikerroskuoritakit ovat yleensä erittäin kestäviä ja soveltuvat vaellus- ja retkeilyharrastuksiin. Niin tämäkin. Takki on erittäin kulutuskestävää kangasta, joka ei hinkkaudu rikki rinkan hangatessa selkää vasten. Kaikki kevyimmät kuoritakit eivät sovellu käyttöön, jossa reppu tai rinkka on pidempään selässä.

Haglöfs Roc GTX -kuoritakki on hyvin yksinkertainen suunnittelultaan. Kaikki ylimääräinen on karsittu pois. Tämän suunnittelun ansioista takki on erittäin kestävä, mutta paino on kuitenkin maltillinen 481 grammaa, kun vertailuksi kaksikerroksinen Haglöfs Astral GTX Jacket painaa 603 grammaa (miesten M-koko).

Takista löytyy kaksi suurta roiskevedenpitävällä vetoketjulla varustetta taskua. Taskut on sijoitettu järkevään kohtaan, missä ne ovat käytettävissä myös rinkka selässä.

Hihoissa on simppelit tarrakiristykset, jotka saa auki ja kiinni myös hanskat kädessä tai kylmästä kohmeisilla sormilla.

Hupussa on vain yksi kiristys, mutta sen saa pysymään hyvin päässä. Kiristys vetää hupun myös korvien yli, jolloin se suojaa hyvin kovalta tuulelta ja sateelta. Huppu oli mukava käyttää. Huppu on myös sen verran kookas, että sinne mahtuu kiipeilykypärä alle.

Huomaa taskujen sijoittelu, ne jäävät kokonaan olkaviilekkeiden ja lantiovyön väliin, joten niitä on helppo käyttää rinkka selässä.

Takki pakkautuu myös melko pieneen tilaan, vaikkapa omaan huppuunsa. Vaelluskäytön kuoritakissa annan prioriteetit takki valitessa näihin asioihin, tässä järjestyksessä:

  1. Taatusti vedenpitävä myös rinkka selässä
  2. Kestävyys – pitää kestää rankkaa käyttöä pitkään
  3. Tarpeeksi hyvä hengittävyys
  4. Toimivat yksityiskohdat
  5. Keveys ja pieneen tilaan pakkautuvuus
  6. Ulkonäkö

Kuoritakkia käytetään yleensä sadetakkina ja laitetaan päälle vasta sateen alkaessa. Roc GTX -kuoritakki on Gore-Tex 3L -materiaalia, joten sen vesipilariarvo on yli 28 000 mm. Yleisenä ohjenuorana on, että yli 20 000 mm vesipilariarvo riittää pitämään vielä kantajansa kuivana, kun selässä on rinkka tai reppu. Tämä on siis taatusti vedenpitävä takki myös vaelluskäytössä.

Hengittävyysarvo on RET: < 9, mikä tarkoittaa hyvää hengittävyyttä, muttei mitään markkinoiden parhaimmistoa kuitenkaan. Takista puuttuu myös kainalotuuletusvetoketjut, ja tämä herätti minussa alussa suuria epäilyksiä.

Käytän kuoritakkia vaelluksilla usein myös tuulitakkina. Pidän kaksikerrostakkia mukavampana päällä, kun alla on vain t-paita, ja suosin kolmikerrostakin kanssa pitkähihaista paitaa. Vaelsin muutaman päivän navakassa tuulessa ja n. 10-15 lämmöissä ja takki toimi hyvin, eikä tullut liian kuuma tai hiki, kun vauhti ei ollut kova.

Kun vauhtia lisää tai on lämpimämpi ilma, niin takista voi aukaista etuosan vetoketjun, ellei sada kovasti. Näin ilma vaihtuu takin sisällä. En jäänyt kaipaamaan kainaloventilaatioita, ne toki auttaisivat, jos on lämpimämpi keli, toki nekään eivät ihmeitä tee. Kovalla sykkeellä kuoritakissa tuppaa aina kuitenkin hiki tulemaan.

Kuoritakkia vaelluskäyttöön valittaessa moni valitsee liian pienen koon. Minulle n. 176 cm pitkänä ja 80 kg painavana M-koko olisi normaalisti oikea koko. Vaellus-/retkeilytakki saa olla hiukan väljä, joten valitsin L-koon.

Takin leikkaus on hyvä ja se laskeutuu tarpeeksi alas. Helmassa on myös oma kiristyksensä.

Kuoritakki menee myös tauko- ja leiritakkina. Yllä olevassa kuvassa minulla on takin alla aluspaita, tekninen vaelluspaita ja Haglöfs Mimic -kevyttoppatakki. Takki on vielä väljä ja se ei paina välikerroksen eristeitä kasaan. Tämän setin kanssa pärjää hyvin kylmälläkin kelillä leirissä.

Lopputulema

Haglöfs Roc GTX -kuoritakki vastasi kriteereitäni ja kainaloventilaatioiden puutekaan ei haitannut menoa. Sanoisin, että takki soveltuu erinomaisesti juuri vaelluksille ja yleisesti retkeilyyn. Pyöräilyssä ja hikiliikunnassa varmasti tulisi kainalovetoketjuja ikävä. Suosin näissä lajeissa muutenkin kevyempää kuoritakkia, jonka ei tarvitsee olla yhtä kestävä ja painava.

Ominaisuudet, materiaalit, laatu ja kestävyys ovat hyvää luokkaa ja maksaisin tästä takista ohjehinnan koska vaan. Jos nyt pitäisi ostaa itselleni kuoritakki retkeily- ja vaelluskäyttöön, voisin hyvinkin hankkia juuri tämän mallin. Kuoritakkeja kuitenkin valikoimastamme löytyy paljon ja valinta ei olisi missään nimessä helppo.

Kategoria: Tuotetestit
Julkaistu: 25.7.2021Muokattu: 6.8.2021