Ensimmäinen retkiyö ulkona — mitä meni pieleen?

Muistatko vielä ensimmäisen yösi ulkona vai oletko vielä haaveiluvaiheessa? Keräsimme tähän kirjoitukseen yleisimmät kömmällykset ja vinkit, mitä niiden kautta on tullut opittua.

Suurimmalla osalla on ensimmäistä retkiyötä odotellessa ollut kova jännitys, miten saan yöni nukuttua ulkona ja onko se minun juttuni? Usein se päättyy ilman ongelmia ja retkeilystä muodostuukin se rakkain harrastus. Aina ei kuitenkaan mene kaikki hyvin, siitäkään ei kannata lannistua vaan ottaa opiksi.

Liian heppoinen makuupussi tai -alusta

Haasteena retkeilyn alkumetreillä on kaikkien uusien varusteiden hankkiminen. Alkupanostus on kallis ja varusteiden hinnoissa joutuu tekemään kompromisseja hinnan kanssa.

Monella saattaa olla entuudestaan jo makuupussi, jolla on tullut nukuttua monia lämpöisiä unia mökkireissuilla. Sitten kun sen kanssa nukutaan ulkona ja yöllä lämpötila ja kosteus yllättää, niin tuleekin kylmä.

Tai toinen vaihtoehto on, että makuualusta ei ollutkaan riittävän eristävä ja kylmyys tulikin alakautta.

Vesistön lähellä leiriydyttäessä saattaa auringon laskettua nousta paljon kosteutta, ja kylmyys tuntuu paljon pahemmalta, mitä lämpötila voisi ennustaa.

Mitä opimme? Makuupussin ja -alustan valintaan kannattaa käyttää paljon huomiota. Nämä ovat hyvin nukutun yön kannalta ne tärkeimmät varusteet. Täältä löydät vinkit makuupussin ja -alustan hankitaan.

Jos makuupussi on liian kylmä, voi pukea päälle lisää vaatteita ja ottaa mukaan pussin sisälle vielä lämminvesipullon. Jos makuualusta ei ole riittävä, siihen ei välttämättä pysty paljoa vaikuttamaan, vaatteet ja makuupussi menevät lyttyyn nukkujan alla ja ne eivät enää niin paljon eristä lämpöä.

Kylmyys yllätti vaelluksella

Vähän sama kuin edellinen, mutta usein kuulee, että lähdetään ensimmäiselle vaellukselle uusilla varusteilla ja ensimmäinen yö ulkona ajateltiin viettää siellä.

Sitten siellä tunturissa huomataankin, että varusteet eivät riitä nukkumaan öitä lämpimänä. On kaksi vaihtoehtoa, joko kärsiä kylmistä öistä tai lähteä pois maastosta.

Testaa makuupussia ja -alustaa ennen vaellukselle lähtemistä.

Mitä opimme? Retkeilyssä ei kannata ottaa liian suuria askelia. Uudet varusteet kannattaa testata ensin kotona tai lähiretkillä. Ensimmäinen yö ulkona on romanttista viettää keskellä erämaata, mutta järkevämpää se on kotipihalla tai jossain lähellä autoa, jolloin pystyy tarvittaessa luovuttamaan.

Me kaikki ihmiset olemme niin erilaisia, jotta ei pysty varmuudella tietämään omien nukkumavarusteiden rajoja muuta, kuin testaamalla. Vaellukselle kannattaa varustaa itsensä myös siihen, että siellä on paljon kylmempää, mitä sääennusta lupailee.

Liian painavat varusteet

Vaikkakin on hyvä varautua kylmiin öihin, on siinäkin rajansa. Esimerkiksi talvimakuupussi on todella lämmin, mutta kesällä sen kantaminen mukanaan on todella raskasta ja siinä menettää paljon mukavuutta, vaikka idea olisikin päinvastainen.

Liian painava kuorma tekee rajoitteita siirtymille.

Oikein lämmin kolmen vuodenajan kuitupussi voi painaa helposti lähelle kaksi kiloa, kun laadukas nollan asteen mukavuuslämpötilan untuvapussi saattaa olla vain reilut puoli kiloa. Tähän vielä kun lisätään kaikki muut ylipainoiset varusteet, niin rinkka alkaa painamaan niin paljon, että siirtymien tekeminen on pelkkää tuskaa.

Mitä opimme? Kuten sanottua, retkeilyharrastuksen alkumetreillä joutuu tekemään paljon kompromisseja ja kaikki ei ole niin yksinkertaista. Mikäli ei itse oikein osaa arvioida mihin kannattaa rahat sijoittaa, voi kysellä vinkkejä Facebookin vaellusryhmissä tai tulla juttelemaan myymäläämme ulkoilun asiantuntijoiden kanssa.

Muiden meteli piti yöllä hereillä

Kun liikutaan kansallispuistoissa ja merkatuilla reiteillä, niin todennäköisesti siellä liikkuu muitakin retkeilijöitä. Vaikka reitillä olisi laavuja ja tupia, pitää oma majoite olla aina mukana. Se on tärkeää turvallisuuden kannalta, mutta sen kanssa saa myös mukavuutta, kun laavu tai tupa onkin liian täynnä.

Laavulla on kiva nukkua, kun ei tarvitse pystyttää majoitetta, mutta pitää varautua muihin käyttäjiin.

Mitä opimme? Rauhallisella laavulla on todella mukavaa viettää yötä, mutta yleensä käyttäjiä onkin paikan päällä useampia. Tällöin on kätevää saada oma majoite hiukan pidemmälle laavusta. Osa saattaa viettää iltaa pidempään ja jotkut heräävät aamulla todella aikaisin.

Makuupusseissa on usein pieni tasku, jonne kannattaa sujauttaa korvatulpat, siten ne ovat aina mukana. Korvatulpissa on myös paljon eroja, kannattaa ostaa omaan korvaan sopivat tulpat, jotka myös eristävät ääntä tehokkaasti.

Huonosti valittu telttapaikka

Telttapaikan valinta vaikuttaa myös uniin. Liian pusikkoisessa paikassa voi olla paljon hyttysiä, liian tuulinen paikka voi retuuttaa telttaa äänekkäästi ja kuoppamaiseen paikkaan voi sateella muodostua iso lätäkkö.

Tuulisella paikalla moni teltta pitää ääntä ja nukkuminen on katkonaista.

Mitä opimme? Telttapaikkaa valitessa kannattaa käyttää hiukan aikaa ja harkintaa. Yleensä kokemus auttaa asiassa ja muutan huonon valinnan jälkeen ymmärtää oman majoitteensa rajoitteet.

Yöllä pelotti niin paljon, ettei saanut unta

Varmasti kaikilla on joskus pelko hiipinyt yöllä puseroon, varsinkin yksin retkeillessä. Pelko on yleensä pahempaa lähellä asutusta ja helpottuu, kun ollaan syvemmällä luonnossa.

Uusien asioiden pelkääminen on ihmisille normaalia, sen takia olemme pysyneet historian saatossa hengissä. Pimeässä myös mielikuvitus pääsee valloilleen ja kaikki tuntemattomat äänet tuntuvat pelottavalta.

Pimeällä on oma tunnelmansa, mutta se voi aiheuttaa myös pelkotiloja.

Mitä opimme? Mikäli mukana on muita retkeilijöitä, kannattaa peloista puhua yhdessä. Ehkä muillakin on samaa ongelmaa ja yhdessä asiaa miettiessä saakin vertaistukea. Pelkoa kannattaa lähteä myös rationalisoimaan, mieti mitä oikeasti pelkäät ja kuinka järkevää se on. Suomessa ei ole retkeilijöitä kuollut varmaan ikinä petoeläimen hyökkäyksestä, eikä massamurhaajiakaan liiku juuri metsissä.

Vaikka pelosta ei pääse heti yli, se helpottuu koko ajan kokemuksen karttuessa.

Sade pääsi yllättämään

Monesti sääennuste ei pidä paikkansa. Vaikka ennusteissa ei näy pisaraakaan, voi sade päästä yllättämään.

Yö tienposkessa sai yllättävän käänteen, kun sade yllätti riippumattoilijat.

Mitä opimme? Kannattaa aina varautua sateeseen, vaikka se ei tunnu todennäköiseltä. Riippumaton päälle kannattaa laittaa tarppi, ainakin niin, että sen saa tarvittaessa nopeasti päälle. Teltta kannattaa pystyttää aina kunnolla, joissakin itseseisovissa teltoissa saa pystytettyä pelkän sisäteltan, ja yöllä voi joutua laittamaan pikaisesti vedenpitävän ulkoteltan päälle, mikäli sade alkaa.

Myös konkareille sattuu kömmähdyksiä

Vaikka kokemusta olisikin kertynyt reilusti, ei se välttämättä tarkoita, että vastoinkäymiset jää siihen.

Liika itseluottamuskin voi kostautua. Liian hätäisesti tehty pakkaamisen jäljiltä voikin olla, että makuupussi tai -alusta jäikin kotiin. Teltasta on joskus unohtunut kaaret kotiin tai vesipullo on auennut rinkan sisällä ja kastellut huonosti pakatun makuupussin.

Usein mielikuvat telttailusta on tätä. Todellisuus on kuitenkin usein aivan toinen.

Ennakkoon mielikuvat telttailusta saattaa olla liian romanttisia. Ulkoharrastuksissa sää on aina mitä on, ja siihen ei voi vaikuttaa. Toki näitä huippuhetkiäkin tulee aina välillä, mutta varsinkin ympärivuoden yön yli retkeilyä harrastavat huomaavat nopeasti, että Suomen neljä vuodenaikaa osaa yllättää ja aina se ei näytä samalta, kuin Instagramissa.

Upea telttapaikka Paistunturin erämaa-alueella.

Kun oppii tuntemaan majoitteensa ja sen rajoitteet, voi kuitenkin alkaa etsimään sille parhaita paikkoja. Tunturien ja vaarojen päältä löytää kauniita paikkoja, joskus toki on parempi pysyä alempana suojassa.

Joskus voi ottaa riskin ja nukkua myös taivasalla. Se on mitä hienoin kokemus.

Toivon mukaan näistä vinkeistä on sinulle hyötyä. Hyviä unia!

[products: /varusteet/makuupussit-ja-alustat]

Kategoria: Oppaat
Julkaistu: 1.8.2022Muokattu: 17.1.2025