Devold ja merinovillatuotteiden läpinäkyvä tuotantoketju

Näin talven lähestyessä oikeanlainen pukeutuminen ja lämpimät vaatteet ovat tarpeen. Pukeutumisessa on tärkeää valita oikeanlaiset vaatteet oikeanlaisilla materiaaleilla. Merinovilla on ulkoilijoiden keskuudessa todella suosittua, eikä suotta.

Kirjoitimme merinovillan ominaisuuksista jo aikaisemmin. Nyt päätimme antaa kunnon esittelyn, yli 160-vuotiaalle merinovillatuotteiden pioneerille, Devoldille. Mielestämme Devoldin läpinäkyvä tuotantoketju on asiakkaillemme kertomisen arvoinen asia.

Devoldin tarina

Oli vuosi 1853 ja Ole Andreas Devold oli palaamassa Saksasta mukanaan uusimman teknologian kudontakoneet. Devoldin suunnitelmana oli myydä paikallisille kalastajille villaisia alusvaatteita ja kintaita. Ei mennytkään kauan, kun Devold oli jo kuuluisa laadustaan ja 15 vuotta myöhemmin tyytyväisiä asiakkaita riitti niin paljon, että pian Devoldilla oli yksi Norjan isoimmista tekstiilitehtaista.

Devoldin merinolammastilat

Scandinavian Outdoorilla merinovillatuotteiden valmistajat on valittu vastuullisesti ja eettisesti toimivien valmistajien joukosta. Devoldilla on erittäin läpinäkyvästi kerrottu, mistä villat tehtaalle saapuvat. Devoldin merinolammastilat tulevat kolmesta eri valtiosta, Argentiinasta, Uruguaysta ja Uudesta-Seelannista.

Kaikilla tiloilla noudatetaan eläimillä viittä vapauden sääntöä:

  1. Vapaus nälästä ja janosta – kaikilla lampailla tarjolla on aina vettä ja syötävää
  2. Vapaus epämukavuudesta – kaikilla lampailla on käytössään suoja ja lepoalueet
  3. Vapaus kivusta, vammoista ja taudeista – tehokas ennaltaehkäisy, diagnoosit ja nopeat hoidot
  4. Vapaus normaaliin käyttäytymiseen – lampailla on tarpeeksi elintilaa ja seuraa oman lajinsa edustajista
  5. Vapaus pelosta ja stressistä – elinolosuhteet ja lampaille tehtävät toimenpiteet suunnitellaan niin, ettei synny henkistä kärsimystä

Uruguay

Kaikkia Etelä-Amerikan maita yhdistää alkuperäiskansojen kulttuuri, musiikki, maantieteellisten maisemien ja taiteellisten ilmaisujen rikkaus. Sen etelänurkassa sijaitsee maa nimeltä Uruguay. Uruguay on maa, joka tunnetaan laajoista preerioistaan, kauniista rannikoistaan ​​ja upeista maatalousperinteistään.

Artolan suvun tila on noin 600 km pääkaupungista, Montevideosta. Heti kun poistutaan kaupungista, reitin ympärillä alkavat näkyä suuret niityt ja vapaana laiduntavat eläimet. Artolan tila kasvattaa merinolampaita jo kolmannessa sukupolvessa.

Argentiina

Argentiinalaiset merinovillalampaat saavat elää upeissa maisemissa. Patagonian maasto on erittäin vaihtelevaa ja on tunnettu ruohotasangoistaan, turkoosin sinisistä järvistään ja korkeista lumihuippuisista vuoristaan.

Luomuvilla tarkoittaa sitä, etä joku käyttänyt paljon rakkautta ja huolenpitoa jokaisessa pienessä prosessissa villan matkalla lampaasta valmiiseen tuotteeseen. Prosessi alkaa jo vuosikymmeniä ennen lampaan syntymää, kun ruohotasankoja on hoidettu oikeaoppisesti.

Patagonian ruohotasankoa (Pampa) ovat asuttaneet jo pitkään Gauchot, eli Etelä-Amerikkalaiset cowboyt.

”Patagonia on hyvin erityinen paikka luomutiloille” kertoo Armando Saenz, joka on maatalousinsinööri ja tarkkailee Devoldin luomutiloja. ”Maaperässä ei ole tuholaismyrkkyjä, eikä lannoitteita” hän jatkaa ja kertoo jokaisella lampaalla olevan keskimäärin 1,5 neliömailia henkeäsalpaavan kaunista elintilaa käytettävään.

Tavallisen ja luomuvilla tilan ero tulee siitä millaisen vaikutuksen se tekee ympäristölleen. Luomutilalla ei käytetä myrkkyjä tuholaisten torjuntaan, ei haitallisia lannotteita tai lisäaineita maaperään eikä lampaisiin, jolloin villassa ei ole mitään kemikaaleja. Maaperän pitää antaa olla 3 vuotta ilman kemikaaleja, ennen kuin se hyväksytään luomulampaille.

Luomutilan kasvillisuus ja eläimistö on pidetty erittäin hyvässä kunnossa. Luonnon monimuotoisuus on luomutilan alueella paljon rikkaampi, kuin normaalilla lammastilalla. Gauchot ovat myös oppineet, että hyvä villa tulee hyvästä ruohosta. Kun entisen 7000 lampaan tilalla onkin 5000 lammasta, pysyy ruohotasangot paremmassa kunnossa ja lampaista saatava villa on laadukkaampaa.

Uusi-Seelanti

Uusi-Seelanti on ollut eristyneenä saarena 80 miljoonaa vuotta ”maailman laidalla” jonka ansioista saarille on kehittynyt yksi maapallon biodynaamisimmista ekosysteemeistä. Alue on myös tunnetusti yksi parhaista paikoista kasvattaa merinolampaita. Alueen merinovillalampaat on tuotu saarille 250 vuotta sitten Espanjasta.

Devoldin kotisivuilta löytää tietoa kuvin ja sanoin kaikista Uuden-Seelannin yhdeksästä Devoldin merinovillafarmista tästä linkistä.

Liettuan tuotantolaitos

Devoldin uusi, moderni tuotantolaitos valmistui Liettuaan 2015. Syynä tähän oli, että Euroopassa on helpompi saada valvottua laatua. Myös logistiset yhteydet Keski-Eurooppaan on paremmat ja välimatka Liettuasta Norjan pääkonttoriin on melko lyhyt verrattuna siihen, että tehdas olisi Aasiassa.

Myös Scandinavian Outdoorin edustajat ovat käyneet tutustumassa Liettuan huippumoderniin villatehtaaseen. Tehtaan tilat ovat puhtaat villapölystä, työntekijöiden olosuhteet ovat todella hyvät ja 304 työntekijää työllistävä tehdas on haluttu työpaikka, jossa maksetaan selvästi kaupungin keskiarvoa suurempaa palkkaa.

Selkeät vaatemallistot

Devoldilla on erittäin laaja valikoima merinovillatuotteita, jotka on jaettu 20 eri mallistoon aktiviteetin ja käytön mukaan. Emme käy kaikkia läpi, mutta kerrotaan pikaisesti ne ulkoilijalle tärkeimmät.

Breeze on Devoldin kevyin mallisto, jonka tuotteet ovat kevyitä, pehmeitä ja hengittäviä. Breezet ovat 100% merinovillaa, niillä on viilentävä ominaisuus kuumalla kelillä ja lämmittävät, kun ilmat viilenevät.

Hiking-mallisto on suunniteltu nimensä mukaisesti vaelluskäyttöön, mutta myös ihan yleisesti retkeilyyn ja aktiviteetteihin, jossa liikutaan, muttei kuitenkaan hikiliikuntaan. Hiking-kerrastot ovat vartalonmyötäisiä ja ne siirtävät iholta tulevan kosteuden tehokkaasti uloimpiin kerroksiin, pitäen käyttäjänsä kuivana ja lämpimänä. Saumat ovat hiertämättömiä. Mallisto on hiukan paksumpaa ja lämpimämpää, kuin Breeze.

Syksyllä 2022 Hiking-mallisto päivittyy Lauparen-mallistoksi.

Duo Active on jälleen hiukan lämpimämpää, kuin Hiking-mallisto, mutta on myös materiaaliltaan erilainen. Duo Active -kangas on sisäpuolelta ThermoLite®-kangasta, joka on merinovillaa tehokkaampi siirtämään kosteutta ja ulkopuoli on hyvin lämpöä eristävää merinovillaa. Mallisto soveltuu hyvin esimerkiksi talvikäyttöön.

Expedition-sarja on sitten se Devoldin kaikkein lämpimin mallisto, joka soveltuu alusvaatteeksi ja välikerrosvaatteeksi. Malliston vaatteet ovat kaksikerroksisia. Sisäkerros on 100% merinovillaa, mutta ulkokerros on 90% merinovillaa ja 10% polyamidia kestävyyden parantamiseksi. Expedition-sarja toimii, kun tarvitaan erittäin runsasta lämmöneristävyyttä, kuten kylmässä paikallaan ollessa tai hiihtovaelluksella erittäin kovassa pakkasessa.

Wool Mesh on Devoldin hengittävin mallisto, joka soveltuu enemmän hikoiluttaviin aktiviteetteihin. Wool Mesh -tuotteet siirtävät kosteuden kaikkein tehokkaimmin uloimpiin kerroksiin ja kuivuvat todella nopeasti.

Valikoimastamme löytyy toki paljon muutakin, kuten villapaitoja, käsineitä, päähineitä ja sukkia. Tästä näet koko Devoldin-valikoimamme.

Devoldin tuotteet ovat erittäin korkealaatuisia, vastuullisia ja kestävät käyttöä pitkään. Tervetuloa tutustumaan tuotteisiimme myymälöihimme ja verkkokauppaamme!

Kategoria: Tuote-esittelyt
Julkaistu: 15.10.2019Muokattu: 2.11.2022