Selvitimme, mitä kaikkea tarvitaan onnistuneeseen päiväretkeen ja asettaako talvi joitakin vaatimuksia vaatteille ja retkeilyvälineille? Asiantuntijamme Caj kertoo parhaat vinkkinsä talviselle lähiretkelle.
Caj työskentelee Scandinavian Outdoorin sisällöntuottajana ja toimii suositun Retkipaikka-sivuston bloggaajana ja onkin tottunut etsimään uusia retkikohteita ympäri Pohjoismaita. Usein kuitenkin ne omat lähimetsätkin tarjoavat jo upeita luontoelämyksiä.
”Metsähallituksen Luontoon.fi -sivustolta löytää valtavan määrän retkikohteita, kaupungeilla ja kunnilla on yleensä verkkosivuillaan lista heidän hallinnoimistaan ulkoilualueista, mutta omat lähimetsät löytää parhaiten maastokartalla, kuten Karttapaikka.fi.”
”Oma sydämeni on kotonaan erämaiden syvyyksissä, mutta rakastan myös lähiretkeilyä. Kaikkein matalin lähtökynnys on, kun lähden retkelle suoraan kotioveltani. Olemme Suomessa niin onnellisessa asemassa, että lähes jokaisesta kaupungista pääsee suoraan kävellen retkeilemään.”
Turussa asuva Caj kertoo, että omissa lähimetsissä on riittänyt tutkimista vuosikausiksi. Omat lempipaikat on jo muodostunut, mutta uusiakin upeita paikkoja löytyy jatkuvasti.
Retkeilyvaatteet ja -välineet talviselle lähiretkelle
Caj pakkaa reppuunsa määrätietoisesti kasan tavaroita ja katselee samalla ikkunastaan lämpömittaria ja puhelimestaan ilmatieteenlaitoksen säätietoja. Pientä lumisadetta luvassa, lämpötila -4 °C, tuulta 2 m/s ja ilmatieteenlaitoksen mukaan Turussa lumensyvyys on 21 cm. Caj osaa sanoa lähimetsästänsä, että siellä on paikkoja, jossa lumi kasaantuu syvemmäksikin hangeksi, mutta todennäköisesti lunta on pääosin alle 20 cm, joten siellä pärjää helposti ilman lumikenkiä tai suksia. Täydellinen talvinen ulkoilukeli!
Tällä kertaa Caj pakkasi mukaansa Savotta Big Bad Stove -risukeittimen, kirveen, puukon, Nalgene Wide Mouth 1,0 Tritan -juomapullon, Trangian 0,9l kahvipannun, kuksan ja tietenkin hyvät eväät. HUOM! Risukeitin tulkitaan nykyään avotuleksi. Tarvitset siis maanomistajan luvan sen käyttöön.
Caj paljastaa, ettei eteläisessä Suomessa tarvitse talvellakaan kovin erikoisia varusteita päiväretkille, jos pakkaset eivät pauku kovilla lukemilla ja lunta ei ole ihan älyttömästi.
”Varmasti useimmilta löytyy vaatekaapistaan jo tarpeeksi lämpimät vaatteet ulkoiluun ja useasti retkelle ei tarvitse ottaa mitään kummallisempia varusteita mukaansa. Ostamalla oikeanlaiseen ulkoiluun tarkoitetut vaatteet saa lisättyä mukavuutta, pysyy paremmin kuivana, lämpimänä ja liikkuvuus ei kärsi. Ostamalla esimerkiksi retkisukset tai lumikengät saa taas itselleen uusia harrastuksia ja erilaisilla retkikeittimillä ja termospulloilla saa taas lisää ulottuvuutta ja uusia aktiviteettejä retkilleen.”
Myös edellisenä vuonna oli mukavat hiihtokelit ja Caj kertoi päässeensä hiihtämään lähimetsissään myös umpihangessa useammankin kerran.
Caj käy hiihtämässä usein laduilla kuntohiihtoa, mutta sanoo pitävänsä enemmän metsässä umpihangilla hiihtelystä.
”Suksilla metsässä liikkuminen on energiatehokasta, mukavaa ja jotenkin niin luonnollista. Pidän rauhallisesta etenemisestä, jossa ei tule hiki ja jää aikaa aisteille nauttia luonnosta. Usein hiihtäminen muistuttaakin lähinnä kävelyä sukset jalassa. Suksilla saa usein tehtyä pidemmän matkan, mitä kävellen olisi tullut tehtyä.
Pukeudun yleensä hengittävillä vaatteilla päiväretkilleni, vaikka hiukan lunta sataisikin. Retken jälkeen pääsee kuitenkin nopeasti kotiin, joten pieni kastuminen ei haittaa. Reppuun pakkaan usein hyvät eväät ja lämpimän taukotakin, tähän soveltuvat hyvin pieneen tilaan pakkautuvat kevyttoppatakit. Evääksi käy vaikkapa voileivät lämpimän kahvin tai teen kera. Kahvi tai kuuma vesi on helpointa laittaa termospulloon, mutta jos oikein jaksaa panostaa, voi mukaan ottaa retkikeittimen, jolla saa veden keitettyä paikan päällä.”
Isommissa repuissa ja kevytrinkoissa (30-50l) on usein mukavampi kantolaite, jolloin mukaan voi ottaa hiukan painavammankin kantamuksen.
Repuissa, etenkin niiden kantolaitteissa on paljonkin eroja. Huonosti sopivalla repulla voi kevyempikin kantamus tuntua epämukavalta. Jos mahdollista, reppua kannattaa kokeilla myymälässä painojen kanssa, jolloin siihen saa hiukan paremmin tuntumaa.
Repussa kannattaa miettiä myös sen käyttötarkoituksia: verkkoselkämys on mukava etenkin kesällä ja urheilullisimmissa aktiviteeteissä sen paremman hengittävyyden ansiosta. Repun tilavuus voi olla hiukan suurempi, jos repussa on hyvät hihnat, joilla repun saa kiristettyä tarvittaessa pienemmäksi, tällöin reppu on monikäyttöisempi. Lantiovyö on mukava, kun painoa on enemmän ja lisätaskuihin kannattaa myös kiinnittää huomiota.
Lähiretket voivat olla yllättävän monipuolisia
Monesti kysytään, mitä lähiretkellä voi tehdä. Onnistuneella retkellä ei tarvitse välttämättä olla mitään ylimääräistä tekemistä. Pelkästään kaikkien aistien aukaiseminen ja luonnosta nauttiminen lievittää stressiä ja antaa hyvän mielen.
Cajlla on päällään Fjällrävenin Canada Shirt ja vaellushousut. Alusasuna on erittäin lämmin Devold Expedition kerrasto.
Lähdimme Cajn kanssa päiväretkelle lähimetsään suoraan kotiovelta. Retkelle voi lähteä kuntoilemaan tai ihan vain rentoutumaan. Aina ei tarvitse kulkea pitkiä matkojakaan. Löysimme mukavan taukopaikan jo kilometrin kävelyn jälkeen ja Caj ryhtyi keittämään kahvia risukeittimellään.
Nykyään risukeitin katsotaan avotuleksi, joten sen käyttö vaatii maanomistajan luvan ja käyttö on luonnollisesti kiellettyä maastopalovaroituksen aikaan.
”Yleensä kannan mukanani kameraa ja löydän useasti paljon mielenkiintoisia kuvauskohteita, joihin ei ilman kameraa kiinnittäisi niin paljon huomiota. Retkellä on mukava hörppiä kahvia hyvien eväiden kanssa, samalla luonnosta nauttien. Kesällä käytän kaasukeitintä kahvinkeitossa ja kylmään aikaan pidän risukeittimestä, joka antaa myös vähän lämpöä. Joskus taas tuntuu luontevammalta ottaa termospullo reppuun ja jättää keittely väliin.”
Kupilkalta löytyy astioiden lisäksi myös tulustikku, jonka poronnahkaisessa hihnassa roikkuu myös raapaisurauta.
Vaellusta harrastava Caj kertoo myös testaavansa uusia retkeilyvarusteitaan ja vaatteitaan lähiretkillä ennen pidempiä vaelluksia. Myös erätaitoja voi pitää yllä sytyttämällä risukeittimeen tulet tuluksilla ja tuulisempana päivänä voi kantaa mukanaan tarppia, josta voi tehdä itselleen suojan tauon ajaksi ja samalla voi kokeilla uusia tapoja sen pystytyksessä. Myös suunnistuksessa käytettävät GPS-laitteet ja kompassinkäyttö on hyvä harjoitella ensin helpommissa olosuhteissa.
Päiväretkeily on muutenkin oiva tapa aloittaa retkeilyharrastus. Mikäli retkeily tuntuu mukavalta, sitä voi laajentaa myöhemmin yön yli tapahtuvaksi viikonloppuretkeilyksi tai jopa vaellusreissuiksi.
Keräsimme pienen vinkkilistan retkeilystä kiinnostuneille:
– Eväshetki on yleensä retken kohokohta, eväillä ja varsinkin herkuilla saa yleensä perheen pienimmätkin lähtemään mukaan kävelylle
– Retken ei aina tarvitse olla pitkä, pelkästään lyhyt kävely tai aamukahvin nauttiminen lähimetsässä tekee jo ihmeitä
– Älä tee asioista liian hankalia, vaikeinta on yleensä lähteminen, lähtökynnystä alentaa asioiden yksinkertaistaminen vaikkapa helpoilla eväillä ja termospullolla.
– Pukeudu lämpimästi, kukaan ei tykkää palelemisesta, ensimmäisenä yleensä palelee sormet, varpaat ja pää
– Pidä hauskaa, nauti ja kokeile uusia asioita, tutki karttoja ja etsi lähistöltä mielenkiintoisia kohteita, kuten korkeita kallioita ja näköalapaikkoja
Kuvasimme retkestä myös lyhyen videon: