Ajatuksia keittimistä

Markkinoilta löytyy jos jonkin näköistä retkikeitintä monenlaiseen menoon. Painot, polttoaineet ja pakkauskoot vaihtelevat hyvinkin paljon toisistaan ja valinnanpaljouden keskellä voi iskeä hämmennys.

Seuraavassa lyhyt katsaus omiin suosikkikeittimiini erilaisista keitintyypeistä. Tästä kirjoituksesta jätän kokonaan pois erilaiset risukeittimet. En sen takia, että niissä olisi mitään vikaa. Ne edustavat lähinnä ihan toisenlaista keitintyyppiä ja ansaitsevat todennäköisesti myöhemmin ihan oman postauksena.

Trangia

Vanha kunnon trangia ei kenties ole se grammanviilaajan vaihtoehto, mutta on edelleen erittäin hyvä ja monipuolinen peruskeitin. Hankkiessaan trangian, saa käytännössä samalla ostettua koko setin: trangia, ei ole pelkkä poltin ja kattila. Mukaan tulee mallista riippuen ainakn myös tukeva runko, tuulisuoja, toinen kattila, paistinpannu, leikkuulauta ja kahva. Lisäosina saa hankittua myös mm. kattilan sisään pakkautuvan kahvipannun (joissain seteissä valmiiksi mukana).

Perinteisti trangiassa tulee mukana sprii-poltin, joka toimii parhaiten (nokeaa vähiten) joko Marinolilla tai Sinolilla. Palavilla nesteillä keittely onnistuu, mutta on hiukan hidasta ja vaatii aina arviointia siitä, paljonko polttimeen kaataa nestettä. Joskus polttoaine palaa myös näkymättömällä liekillä. Polttoainetta lisätessä täytyykin aina varmistaa, ettei polttimessa edelleen pala tuli.

Oma suositukseni on joko hankkia Trangia valmiiksi kaasupolttimella tai ostaa sellainen myöhemmin lisäosana. Kaasun edut ovat seuraavat: nopeampi (vesi kiehuu nopeammin), siistimpi (ei tarvitse läträtä nesteiden kanssa), kätevämpi (liekin säätö on helpompaa, kaasun saa nopeasti päälle ja pois päältä tarpeen mukaan, eikä polttoaineen määrää tarvitse arvioida).

Sama trangia varustettuna sinoli- ja kaasupolttimella.

Trangian perussettejä on saatavilla kahta kokoa: 25-sarja ja 27-sarja. 25-sarja on niin sanottu peruskoko. 27-sarjan paketeissa on kattilat ovat pienempia (1 litra). Jos retkeilet pääasiassa yksin ota 27-sarjan paketti, jos retkellä on mukana kaksi tai useampi henkilö, kannattaa valita perinteinen 25-sarjan malli.

Trangiaan saa ostettua paljon erilaisia lisäosia ja yhtenä mahtavana lisänä on myös Multifuel-poltin. Tämä bensaa polttoaineenaan käyttävä poltin mahdollistaa Trangian käytön myös talvivaelluksilla, joilla liikutaan jatkuvasti kylmissä oloissa ja sulatetaan vettä lumesta. Poltin tulee kiinni samaan paikkaan kuin sprii- ja kaasupoltinkin ja on erittäin tehokas (ja äänekäs).

Varoittava esimerkki: Bensakeittimen käyttöä kannattaa harjoitella avoimessa ilmassa, ennen kun sillä alkaa keitellä teltan abisidissa. Älä myöskään pidä polttoainepulloa pystyasennossa.

Trangiasta on siis moneksi, ja sen on hyvä luottovaruste niin päiväretkille kuin myös pidemmille vaelluksille kesästä talveen.

MSR Pocket Rocket 2

MSR Pocket Rocket 2 on hyvä tyyppiesimerkki kevyestä kaasupullon päälle kierrettävästä keittimestä.

Muita vastaavia keittimiä: Primus Microntrail PiezoMSR PocketRocket Deluxe ja Primus Essential Trail Stove.

Tämän tyypin keittimet ovat kevyitä ja pakkautuvat pieneen. Keittimen mukaan kuitenkin sitten tarvitsee vähintään yhden kattilan, joka sitten vie oman tilansa.

Hyvin lisävarusteita ovat myös kolmijalka tupmaan tukea sekä jonkinlainen tuulensuoja. Kaasupullon päälle kierrettävä pieni keitin on vähänkin epätasaisella alustalla kiikkerä. Jos käytössä on 450 g kaasupullo, jonka päällä on keitin ja sen päällä 2 litran kattila täynnä soppaa, alkaa torni olla jo vaarallisen huojuva. Kätevä lisäosa onkin vaikka Primuksen Footrest, jolla kokonaisuuteen saa lisää tukevuutta. Se sopii yhteen erikokoisten retkikaasujen kanssa.

Toinen miinus näissä pullon päälle ruuvattavissa keittimissä on niiden suojattomuus tuulta vastaan. Jos kokkailet avotunturissa ja sattuu tuulemaan, vie sivutuuli käytännössä mukanaan keittimen koko tehon, eikä vesi tunnu kiehuvan millään. Jonkinlainen tuulisuoja onkin hyvä lisävaruste. Sellaisia myydään ihan erikseen, tai sitten voi tehtävään käyttää esim. solumuovista makuualustaa, kuten itse tykkään monesti tehdä.

Plussana siis: keveys. Pärjäät halutessasi pelkällä keittimellä, yhdellä kevyellä kattilalla ja kaasupullolla. Mistä joudut tällöin tinkimään ovat tuulensuoja ja keittimen tukevuus.

Primus Gravity III

Primus Gravity III on kaasulla toimiva tukeva ja kevyehkö keitinvalinta. Keittimessä kaasupullo tulee kiinni erillisen letkun päähän, joka mahdollistaa pari asiaa. Ensinnäkin, keitin on tukevampi, koska koko rakennelma ei keiku kaasupullon päällä. Toiseksi, kun kaasu alkaa loppumaan, voi pullon kääntää ylösalaisin, jolloin jäljellä olevan kaasun saa paremmin ulos. Tämä helpottaa kaasun ulostuloa erityisesti talvella. Erillistä letkun päässä olevaa pulloa on myös tarvittaessa helpompi lämmittää kylmillä keleillä, jos kaasu alkaa hyytymään.

Muita vastaavia keittimiä: Primus Easyfuel Duo PiezoPrimus Primetech Stove Set 2,3LPrimus Easyfuel II ja Primus ExpressSpider II.

Keittimen mukana tulee myös piezo-sytytin, joten sytyttäminen onnistuu periaatteessa ilman tulitikkuja. Kokemuksesta sanoisin, että tästä huolimatta kannattaa pitää varuilta yksi tulitikkuaskirinkassa mukana. Jos keitin ja piezo pääsevät kostumaan, voi kaasua olla hankala saada syttymään ilman lisäapuja.

Tähänkin keittimeen saa lisäosana hankittua bensapolttimen. Sitä en ole ehtinyt testaamaan, mutta eiköhän tuo ihan mukavasti toimi, kuten Primuksen varusteet noin yleensäkin.

MSR Reactor

Kun haluat kaasukeittimestäsi tehoja, osta Reactor! No, ihan tosissaan..Reactor on MSR:n uudempia keittimiä ja on kokonaisuudessaan erinomainen paketti moneen menoon. Keitintä löytyy lähtökohtaisesti kahdessa koossa: 1 litra (yksin vaeltaessa tai vain veden keittämiseen) ja 1,7 litraa.

Reactorissa on monta hyvää puolta. Ensinnäkin se pakkautuu kätevästi: 1,7 litraisen kattilan sisään saa pakattua sekä polttimen että 230g kaasun. Keittimessä on itsessään rakenteensa puolesta tuulisuoja, joten erillisiä virityksiä ei tarvita (ja testattu on, toimii hyvin).

Muita vastaavia keittimiä: Primus Lite Stove SystemJetboil Flash 2.0 PCS 1,0 CamoJetboil Stash 0,8 LJetboil Micromo 0,8 L ja Jetboil Flash 2.0 PCS Black.

Lisäksi keitin on ennenkaikkea todella tehokas. Liekin, tai hehkun, pinta-ala on todella suuri ja kattila on rakenteeltaan sellainen, että se kerää lämmön talteen hyvällä prosentilla. Hukkalämpöä ei juuri synny. Litra vettä kiehuu nopeammin kuin ehtii repusta teepussit kaivaa.

Tämän lisäksi vielä bonuksena se, että tehoistaan huolimatta keitin on mukavan hiljainen ja välillä tekee ihan mieli tarkistaa, onko se todella päällä.

Jos siis haluat panostaa hyvään pakkautuvuuteen, loistavaan tehoon ja kohtuulliseen painoon, kannattaa sijoittaa Reactoriin. Keittimeen on myös saatavilla kaikenlaisia lisäosia aina pressopuristinta myöten.

Primus Omnilite Ti

Pidemmillä talvivaelluksilla ei kannata tapella hyytyneiden kaasujen kanssa, vaan ottaa suosiolla mukaan bensakeitin tai kaksi. Pakkasen tippuessa tarpeeksi alas, alkaa kaasu hyytyä, mutta bensalla keittelee soppaa ja sulattelee lunta kätevästi vaikka -30 asteen rapiassa kelissä.

Itselläni on ollut usealla talvivaelluksella käytössä Omnilite Ti:n raskaampi versio, eli Omnifuel. Sen toimintaan olen ollut hyvin tyytyväinen. Tämä kevyempi versio on valmistettu titaanista, joten se sopii keittimeksi, myös niille, jotka panostavat keveyteen varustevalinnoissa.

Omnilitella eväs kun eväs valmistuu nopeasti rapiassakin talvisäässä!

Omnilitehan on siis multifuel-keitin, eli se toimii bensan lisäksi myös esimerkiksi tavallisella retkikaasulla ja dieselillä, kunhan vaihtaa keittimeen vain sopivan suuttimen polttoaineen mukaan (kuuluvat pakettiin). Tämän takia se on myös erinomainen valinta monille maailmanmatkaajille: matkustettaessa eksoottisiin kohteisiin ei aina voi olla varma saako sikäläisen kaupan hyllyltä oikeilla kierteillä varustettua retkikaasua. Bensiini tai dieseliä löytyy todennäköisemmin mistä päin tahansa.

Omniliteen on saatavana myös äänenvaimennin, joka hiljentää äänet todella tehokkaasti.

Muita monipolttoainekeittimiämme: Primus Multifuel IIITrangia Multifuel-poltin X2 ja Primus Omnifuel II.

Lisäksi valikoimastamme löytyy huolto-osat ym.

Hyvä ruoka maistuu vielä paremmalta nautittuna hyvissä maisemissa.

Löydät kaikki retkikeittimemme täältä. Valikoima muuttuu aina hiukan sesonkien mukaisesti.

Lue myös:

Retkikeittimen valinta — Erilaiset keittimet esittelyssä

 

Kategoria: Avaraa ilmaa
Julkaistu: 4.8.2018Muokattu: 15.3.2021