
Juho on purjevenettään s/y Sylviaa kotinaan pitävä purjehtija ja vapaalaskija. Hän on purjehtinut Suomesta Jäämerelle koluamaan Pohjois-Norjan ja Huippuvuorten vuonoja ja vuoria. Keväällä 2019 Juho miehistöineen ylitti Barentsinmeren ja pääsi laskemaan Huippuvuorten koskemattomia rinteitä – vältellen jäälauttoja ja -karhuja. Samalla he osallistuivat luminäytteiden keräämiseen orgaanisten ympäristömyrkkyjen tutkimusta varten.
Jotta eristämättömässä purjeveneessä asuminen arktisissa olosuhteissa sujuisi mukavasti, on vaatetuksen oltava kunnossa. Pieneen veneeseen ei myöskään mahdu yhtään turhaa, toimimatonta tai ylimääräistä esinettä. Tässä Scandinavian Outdoorin & Helly Hansenin kanssa yhteistyössä julkaistavassa blogisarjassa perehdytään Jäämeren maisemien ja tunnelmien lisäksi minimalistisen elämäntavan perusvarusteisiin, joilla on hoiduttava kaikki aktiviteetit sekä kesällä että talvella! Artikkeliin on 31.3.2020 päivitetty kommentit vaatteiden kestosta pitkässä käytössä.
Olen viettänyt pitkiä aikoja s/y Sylviassa napapiirin yläpuolella asustellen. Pohjois-Norjassa on talvella oikeasti viileää, mutta olosuhteet kesällä ovat hyvinkin “suomalaisen kesän” tapaiset. Eli vaikka lämpömittari välillä saattaakin näyttää hellelukemia (mitä ei tosin välttämättä joka kesä tapahdu kertaakaan), on plus-asteita aika usein vain yksinumeroinen luku.
Valitettava totuus on se, että se Suomen kesä on sekä kylmä että kohtuullisen lyhyt, ja elokuun lopussa monet alkavat miettiä jo veneiden laittoa talviteloille. Ruska saaristossa voi olla kuitenkin todella upea, ja syksyn kuulaat päivät ovat todella hienoja. Myös kevään tuloa upeaan saaristoomme on mukava seurata, Haluaisinkin kannustaa kaikkia pidentämään veneilykauttansa ainakin muutamalla viikolla, joko alku- tai loppupäästä!
Pohjois-Norjan ruska, tosin Suomessa olen kokenut vielä hienommat värit!
Keväällä ja syksyllä purjehdittaessa toimiva vaatetus on entistäkin tärkeämpi, joten alla hieman kokemuksia arktisesta purjehduksesta. En aio käydä tässä läpi kerrospukeutumisen perusteita, sillä siitä saat tietoa esimerkiksi täältä. Mutta alla pari täsmävinkkiä veneilyvaatetukseen!
1. Purjehdushousut lähes pakolliset
Vaikka s/y Sylvian miehistössä on ollut arktista purjehdusta kokemassa vaikka kuinka monta eri henkeä vaikka millaisilla eri varusteilla, on kaikilla (onneksi) jo Itämeren purjehduskokemusten pohjalta ollut hankittuna kunnon haalarihousut. Monessa muussa asiassa voi purjehdusta aloittaessa säästää, mutta haalarihousut on kyllä sellainen ykkösvaateparsi, joka myös koti-Suomessa menee päälle lähes kaikkina purjehduspäivinä. S/y Sylvialla nautittiin Helly Hansenin eri sarjojen housuista, joita sitten löytyikin joka lähtöön Skageneista aina Aegir Ocean -housuihin.
Housut jalkaan ja vahtivuoroon!
Normaaleihin kuorihousuihin verrattuna näissä purjehdushousuissa on esimerkiksi sellainen jännä ja mukavuutta lisäävä ominaisuus, että ne vahvikkeittensa ansiosta kestävät myös märällä alustalla istuskelun kastumatta läpi. Vaikka normaalien kuorihousujen vesipilariarvot voivat olla samat kuin purjehdushousuilla, ei niistä silti löydy esimerkiksi polvien ja takapuolen kohdalla samanlaista vedenkestävyyttä. Lisäksi haalarit pitävät viiman loitolla myös vyötärön seudulta, mihin tuuli muutoni pääsisi puhaltamaan takin ja housujen raosta läpi. Eli jos olet aloittamassa purjehdusta tai harkitset ensimmäisen oikean ™ purjehdusvaatteen hankintaa, niin osta kunnon housut!
2. Takiksi kelpaa (ainakin aluksi) myös normaali kuoritakki
Purjehdustakin hankkimista voi harrastuksen alussa ja Itämerellä seilattaessa lykätä, varsinkin jos kaapista löytyy jo valmiiksi joku hyvä kuoritakki. Sellaisella pärjää jo melko pitkälle, mutta sateisella tai kylmällä säällä oikealla purjehdustakilla on kyllä etunsa. Purjehdustakeista löytyy normaaleihin kuoritakkeihin verrattuna paremmat huput, korkeammat kaulukset ja vedenpitävämmät vetoketjut. Itse pidän purjehdustakeissa erityisesti pitkässä leikkauksesta ja takamuksen alle yltävistä “liepeistä” – niiden päällä on mukava istuskella.
Tällaisessa kelissä purjehdustakki viimeistään on ihan kiva
Ja jos joku pitkän linjan harrastaja edelleen nyrpistelee nenäänsä miettiessään entisiä toppatakin mallisia ja oloisia purjehdustakkeja, niin eipä hätää – ainakin s/y Sylvian miehistön päällä olleet Hellyn takit ovat aivan toista maata, nimittäin purjehdusvaatteissakin noudatetaan nykyään kerrospukeutumisen periaatteita,. Päällystakit ovat kuoritakkeja, jotka ovat notkeita ja mukavia päällä. Tämä yllätti ainakin itseni, kun aiemmat kokemukset ovat vanhoista “toppatakkimallisista” purjehdusrotseista.
3. Laadukkaat kamat kestävät pitkään, pidä se mielessä ostaessasi
Varsinkin “offshore-tason” purjehdushousuista ja -takeista vielä sellainen juttu, että niiden voi olettaa kestävän kauan. Ne on tehty yleisesti ottaen kulutuskestävämmistä materiaaleista kuin normaalit ulkoiluun tarkoitetut kuorivaatteet. Omissa purjehdusvaatteissani en ole parin vuoden jälkeen huomannut vielä juurikaan kulumisen merkkejä, ja mulle käyttöpäiviä tulee jo parissa kuukaudessa saman verran kuin monilla harrastajilla kaudessa.
Kannattaa pitää myös mielessä, että kaikilla valmistajilla on tarjolla myös enemmän lifestyle-henkisiä vaatteita, jotka sopivat paremmin kaupungilla hengailuun kuin vakavaan veneilyyn. Eli mallistoa valitessa kannattaa miettiä myös oma käyttötarkoitus ja olla realistinen odotusten suhteen. Hellyn valikoimista Itämerelle suosittelen Skagen-sarjaa, mutta jos tiedät käyttösi olevan erityisen rankkaa ja menet vesille kelillä kuin kelillä, niin kannattaa tutustua myös Aegir-sarjan vaatteisiin.
Jos muut kamat on tarpeeks lämpimiä, niin venettä voi näköjään ajella paljain näpein!
Laadukkaita vaatteita ostaessa puhutaan siis pitkäikäisestä, mutta ainakin itselleni melko kalliista investoinnista. Samalla liputan sen puolesta, että näitä kamoja ei kannata ostaa ehkä ihan villeimmissä muotiväreissä, vaan valita mieluummin ajan hammasta kestäviä “perusvärejä”. Luontokin kiittää, kun vaatteita käyttää useamman kauden.
4. Merinot, ne ainaiset merinot
Varsinkaan retkipurjehdusta ei usein mielletä kovin aktiiviseksi harrastamiseksi, eikä se sitä tietenkään ole. Mutta pitkäkestoista ulkoilua se sen sijaan on, eikä niistä upeimmistakaan kuorivaatteista ole pitkään iloa, jos alla on perus-T-paita ja huppari. Alle kannattaa siis pukea merinoa: mukavan tuntuista päällä, ei ala haisemaan helposti, “puhdistuu” melkein pelkästään tuulettamalla.
Mulla ei (onneksi) ollut kuvaa itsestäni alusasussa, joten tässä kuva s/y Sylviasta kesälomatunnelmissa!
Eikä merinoja kannata unohtaa muussakaan veneen sisälläkään hengailussa. Vaikka veneessä asuminen monen mielestä aika spartalaista, niin mukavuus on mullekin tärkeää, ja sen takia itse asiassa kaikki mun aktiivisessa käytössä olevat alusasut on nykyisin pelkkää merinovillaa. Päivittäisessä venearjessa “kierrätän” kolmea merinoalusasusettiä. Yksi setti on nukkumiseen, ja toiset kaksi settiä on vuorotellen päällä päivällä. Kosteina ja kylminä päivinä vaihdan aina ulkoilupäivän päätteeksi kuivan alusasun päälle. Sillä hetkellä käyttämättömänä olevat alusasut ovat aina tuulettumassa joko veneen sisällä tai ulkona. Kyllä, tämän tekniikan avulla asut pysyvät raikkaana pitkään, ja se on aika kiva juttu pyykinpesukoneettomassa veneessä.
Merinovaatteita ostaessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että miten paljon itse merinoa vaatteessa on. Merinovaate on useimmiten sekoitus jotain keinokuitua ja merinoa. Tällöin keinokuidulla haetaan esim. parempaa joustavuutta, kulutuskestävyyttä ja sitä, että “villainen” vaate ei kutittaisi niin helposti. Keinokuitu voi olla valmistajalle myös halvempaa. Itse suosin vaatteita, jossa merinon osuus on mahdollisimman suuri, mutta tämä on oma henkilökohtainen mieltymykseni.
Merinoasujen kehityksen myötä “kutiamisongelma” on laajalti poistunut, mutta herkän ihon omaavien kannattaa kiinnittää myös tähän hieman huomiota.
5. Improvisoi
Tämän pitäisi olla itsestäänselvyys, mutta sanotaanpa se silti: veneessä voi käyttää muitakin kuin veneilyyn “tarkoitettuja” vaatteita. Esimerkiksi untuva ei välttämättä tunnu hirveän hyvältä valinnalta luontaisesti kosteaan ympäristöön, mutta itse tykkään paksusta untuvatakista. Untuvatakki löytyy päältäni tosi usein, kunhan ei vaan sada. Se on helppo heittää vaikkapa pelkän aluspaidan päälle, ja sellaisen sisällä on vaan niin kiva köllötellä. Myös vanhojen villapaitojen ja erityisesti villasukkien on todettu puolustavan paikkaansa sekä Jäämerellä että Itämerellä veneillessä!
Kylmä, mutta kuiva keli – aika vetää untsikka päälle ja nauttia elämästä!
Juhon touhuja ja veneessä asumista voit seurata myös aktiivisesti päivitetystä Instagramista ja Facebookista!
Tämän blogisarjan aiemmat julkaisut löytyvät täältä:
VALAAN SILITTELYÄ JA HYYTÄVÄÄ VENE-ELÄMÄÄ JÄÄMEREN VUONOILLA JA VUORILLA
KIVÄÄRI SELÄSSÄ LASKEMASSA HUIPPUVUORILLA
HUIPPUHETKET HUIPPUVUORILTA