Urheilutakit sopivat juoksu-, hiihto- ja pyörälenkeille koska ne hengittävät hyvin, ovat melko ohuita ja mitoituskin on sporttinen. Useimmissa malleissa tärkeimmässä roolissa on kosteudensiirtokyky. 100% vedenpitävät urheilutakit ovat astetta harvinaisempia.
Hiihtotakeissa on useimmiten tuulenpitävä etupaneeli ja tuulta pitämätön, hyvin hengittävä selkäpaneeli. Nämä takit sopivat parhaiten latuhiihtoon, retkihiihdossa takin on hyvä pitää tuulta joka puolelta.
Juoksuun ja pyöräilyyn tehdyt kevyet tuulitakit ja -liivit taas pakkautuvat äärimmäisen pieneen tilaan - ne on helppo sujauttaa esim. pyöräilypaidan taskuun kaiken varalle. Lenkkikäytössä tuulitakki parantaa mukavuuttasi myös sateen sattuessa. Onhan ihmisen parempi olla sateen piiskattavana edes tuulenpitävä takki päällään kuin t-paitasillaan. Tällaisen tuulitakin käyttöä kannattaa koittaa myös vaelluksella. Tilanteessa jossa kuoritakki on liian kuuma mutta paitahihasillaan ei tarkene, 100-grammainen tuulitakki voi olla paras valinta.
Pyöräilytakkien muotoilu sopii ajoasentoon. Mitä urheilullisempaan menoon takki tehdään, sitä makaavampaan asentoon takin leikkauskin sopii. Sporttisimmissa takeissa materiaalin lepatus on pyritty minimoimaan tiukalla muotoilulla, leppoisammat mallit taas sopivat tarvittaessa myös yleiskäyttöön. Aktiivipyöräilijät vierastavat vedenpitäviä kalvoja, koska ne hengittävät aina huonommin kuin tavalliset pyöräilyvaatemateriaalit. On kuitenkin tilanteita joissa on parempi pitää kylmä sadevesi pois iholta. Pitkissä suorituksissa ihoa pitkin valuva kylmä vesi vie mukanaan energiaa ja palelu heikentää myös keskittymis- ja koordinaatiokykyä.