Tästä kirjoituksesta löydät vinkit ruskavaellukselle. Mikäli pidät vaeltamisesta ja luonnossa yöpymisestä, sitä ei kannata harrastaa vain kesäaikaan. Meillä on upeat vuodenajat ja parhaiten ne saa koettua viettämällä öitä ulkona. Ruska-aika on yksi kauneimmista vuodenajoista, mutta se voi olla myös haastavaa varusteille. Kylmät ja sateiset kelit saattavat yllättää lämpimän kesän jälkeen.
Ruskan värit loistavat kirkkaasti täydessä auringonpaisteessa ja sininen taivas antaa kauniin kontrastin.
Kesällä on usein haasteena hiostavan kuumat kelit ja valoisat yöt, jotka saattavat pitää ulkona nukkuvan hereillä. Syksyllä alkava pimeys tuntuu taas jännältä ja romanttiselta. Lapissa alkaa tulla jo yöpakkasia ja kovat sateet, sekä tuulet ovat syksyllä yleisiä.
Syksyllä alkaa myös revontulien aika. Revontulien ja ruskan värien yhdistelmä on maaginen. Muista kuitenkin tulenteon säännöt, tulenteko ei kuulu jokamiehenoikeuksiin.
Kesällä on usein metsä- tai ruohikkopalovaroitus ja tulien tekeminen on muutenkin tarpeetonta. Syksyllä on mukavaa aloittaa taas tulistelukausi ja ihailla tähtitavasta puunlatvojen tanssiessa tulen keltaisessa valossa.
Hyvällä tuurilla kelit voi olla todella lämpimiä tai kostean kylmiä, ja tämä on se suurin haaste. Etukäteen kannattaa tutkailla sääennusteita, mutta yleensä ne vaihtuvat päivittäin ja todellisen sään näkee sitten vasta paikan päällä. Säät saattavat vaihtua nopeasti ja yllättäenkin, joten etukäteen varautuminen on viisasta. Sääennusteita kannattaa seurata vaelluksen aikana myös päivittäin, mikäli se on mahdollista.
Tuoreilla marjoilla antaa lisämakua aamupuuroon, vitamiineista puhumattakaan.
Syksyn ja loppukesän parhautta on myös tuoreet marjat suoraan puskasta kerättynä, sekä sienet tottakai.
Varusteiden pakkaamisessa pitää tietysti aina varautua sateeseen, mutta syksyllä se on erityisen tärkeää. Pelkkä rinkan sadesuoja ei riitä, se auttaa vain satunnaiseen sateeseen. Kaikki vähänkin kosteudelle arat varusteet kannattaa pakata suosiolla kuivapusseihin.
Ruskavaelluksen voi tehdä myös meloen. Packraftin kanssa saa varusteet sen sisälle suojaan kastumiselta.
Makuupussi, vaatteet, kartta ja ruoka ovat erityisen haavoittuvaisia kosteudelle ja voivat mennä käyttökelvottomaksi märkänä.
Ruska-aikana voi sää olla melkein mitä vaan 20 lämpöasteen ja pakkasen väliltä. Kelit voi olla ruutikuivia tai litimärkiä. Molempiin kannattaa varautua pukeutumisessa.
Aina ei paista aurinko. Vaelluksilla kannattaa totuttaa itsensä myös henkisesti sadejaksoihin. Ulkoharrastuksissa tullaan toimeen kaikissa sääoloissa.
Syksyllä varmuutta tuo laadukas kuoritakki ja mahdollisesti kuorihousut tai hame. Vaellukselle kannattaa valita kuoritakki, joka kestää rinkan painon ja hankauksen, sekä sen vesipilariarvo pitää olla tarpeeksi suuri. Yleisesti 10 000 mm vesipilariarvo ei riitä, kun rinkka painaa selkään, se saattaa alkaa päästä vettä lävitseen.
Erämaassa kuljetaan polkujen ulkopuolella ja vesistöjä ylitetään myös kahlaamalla. Joskus jopa vaelluskengät jalassa. Tällöin kannattaa miettiä haluaako vedenpitävät kengät vai ei.
Poluilla kulkiessa vedenpitävä kenkää toimii hyvin. Poluilla on usein vain pieniä lätäköitä, jokien ja purojen yli on tehty sillat ja märkä kasvillisuus ei kastele jalkoja.
Monella vaeltajalla on käytössään vain yksi majoite, ja sillä mennään. Jos kuitenkin omistat useamman majoitteen tai olet hankkimassa syyskäyttöön telttaa, niin kannattaa valita malli joka kestää kovia tuulia, mutta omaa myös hyvän tuuletuksen.
Syksyllä laavulla yön viettäminen on romanttista ja myös helppoa. Aamulla ei tarvitse pakata märkää telttaa pakettiin. Varaudu kuitenkin muihin retkeilijöihin ja ota aina myös majoite mukaasi.
Syyssateilla kondensaatio on yleinen haaste, eli kosteus tiivistyy kosteudeksi teltan sisäpinnoille. Tähän auttaa hyvä tuuletus ja teltan kanssa mukavuutta tuo footprint, eli teltan alle tuleva maavaate. Eri telttamalleille on olemassa oma footprinttinsä, se on juuri teltan muotoon sopiva ja sen saa kiinnitettyä teltan pohjaan kiinni. Näin maasta pääsee nousemaan vähemmän kosteutta ja saat teltan absidiin, eli eteiseen lattian.
Mikään ei estä käyttämästä majoitteena tarppia tai riippumattoa. Näillä saa yleensä myös ilmanvaihdon paremmaksi. Tarpin kanssa kannattaa olla kovassa tuulessa varovainen ja leiripaikka kannattaa valita hiukan suojaavampaan paikkaan.
Ruskan värejä löytyy luonnosta lehtipuista ja myös maaruska, joka tulee varvuista ja ruohovartisista kasveista. Pohjois-Lapissa kauneimmat värit alkavat oikeastaan aina syyskuun toisella viikolla. Kauneimmat värit löytyvät tunturikoivujen lehtiruskasta, sekä vaivaiskoivusta, mustikasta, juolukasta ja riekonmarjasta. Ruska-aika on yleensä parempi, mikäli on ollut kuivaa. Kovat tuulet pudottavat lehdet nopeammin puista, muuten ruska-aika voi kestää hiukan pidempään.
Välillä maaruska on ennen lehtiruskaa, joskus taas lehdet kellastuvat ennen varpuja.
Vaikka ruska-ajasta monella tulee mieleen vain Lappi, voi kauniista väriloistosta nauttia koko Suomessa. Etelässä puiden kirjo on jopa suurempi, esimerkiksi vaahtera, tammi, leppä ja pihlaja on todella kauniin värisiä ja ne vaihtavat väriä eri aikaan. Ruskan värit saattavat kestää useamman viikon.
Etelä-Suomen ruskaa kauneimmillaan Teijon kansallispuistossa.
Ruska-aika siirtyy hiljakseen etelään, Kuusamon seudun se tavoittaa syyskuun puolivälissä, Kajaanin syyskuun lopussa, Tampereen seudun lokakuun alussa ja eteläisen, sekä lounaisen rannikon usein vasta lokakuun puolivälissä.
Vaikka sinulla ei riittäisi aika lähteä ruska-aikaan vaellukselle, kannattaa yrittää lähteä yöksi luonnon helmaan. Aina ei tarvitse lähteä edes pitkälle, voit löytää parhaat ruskan värit omasta lähimetsästäsi.