Vieraskynä: Retkeilyvinkit naisille by Luontohaaste -blogi

Ketkä?

Luontohaaste -blogin Kaisa: Eräopas, fysioterapeutti. Vauhdikas turkulainen luontoliikkuja, joka seikkailee ja retkeilee luonnossa ympäri vuoden. Haluaa innostaa ihmiset luontoon löytämään omat tapansa seikkailla ja liikkua!

Luontohaaste -blogin Ella: Retkeilyyn ja luontoliikuntaan hurahtanut helsinkiläinen seikkailijatar, koulutukseltaan eräopas ja sosionomi. “Luonnossa jokainen saa olla oma itsensä!”

Instagram: @luontohaaste
__________________________________________________

Retkeilyvinkit naisille by Luontohaaste -blogi

Luontohaasteen johdolla järjestettävät naisten retkeilyillat Scandinavian Outdoorin myymälöissä sisältävät mm. seuraavista aiheita: Innostavia reissutarinoita, uusia retkiystäviä, rohkaisua ja vinkkejä luontoon lähtemiseen. Tässä blogikirjoituksessa käymme läpi pintaraapaisun retkeilyilloissa käsiteltävistä asioista.

Aloita retkeily jo tänään –

pienillä askelilla kohti huikeita retkielämyksiä

 Retkeily on hyvä aloittaa läheltä, pieninä päiväretkinä taitoja harjoitellen ja varusteita testaillen.Taitojen ja kokemuksen kartuttua voi suunnata kohti läheisiä kansallispuistoja, etäisempiä retkeilymaastoja ja kaukaisia erämaa-alueita. Usein suuntaamme retkille kauas, mutta oletko kartoittanut millaisia retkikohteita löytyy omasta lähiympäristöstäsi? Voisiko kotikaupunkisi retkeilyreiteillä jopa yöpyä?

 Suomesta ja pohjoismaista löytyy toinen toistaan upeampia retkikohteita, jotka ovat vain julkisen liikenteen tai automatkan päässä. Aina ei siis tarvitse lentomatkustaa seikkailujen äärelle, vaan parhaimmillaan retkeilystä saa huikeita elämyksiä – luontoa ja ympäristöä rasittamatta.

Itselle ja käyttötarkoitukseen

sopivat varusteet takaavat onnistuneen retken

Maailma on pullollaan retkeilytarvikkeita ja jokaisella retkeilijällä onkin varmasti omat lempivarusteensa. Naisten retkeilyillassa esittelimme muutaman itsellemme tärkeän varusteen ja jaoimme paljon omia varustekokemuksiamme. Pikkuhiljaa ja kokeilemisen kautta löytyy itselleen omat luottovarusteet.

Varusteiden hankinnassa kannattaa ennen kaikkea miettiä, millaisia retkiä tekee. Vaatteiden valinnassa tärkeintä on, että ne ovat itselle sopivat ja hyvän kokoiset. Retkeilyyn kannattaa valita mieluummin reilun kokoisia vaatteita, joissa on hyvä liikkua ja joiden alle mahtuu tarpeeksi kerroksia. Erikseen naisten mitoituksia löytyy etenkin vaatteista, mutta myös muun muassa makuupusseista, makuualustoista sekä rinkoista. Naisten kannattaa useimmissa tapauksissa valita itselleen naisten mitoituksilla olevia varusteita, sillä niissä on huomioitu muun muassa naisten lantion muoto sekä selän pituus. Naisten makuupusseissa ja alustoissa on laitettu enemmän lämmikettä tiettyihin alueisiin, kuten lantiolle, joka meillä naisilla tahtoo kylmettyä.

Varusteiden valinnassa auttavat asiantuntevat myyjät. On tärkeää, että esimerkiksi kenkiä, rinkkoja ja makuupusseja pääsee sovittamaan huolellisesti. Rinkkoja voi retkeilyliikkeissä testata myös painolla, joka on tärkeää, jotta saa todenmukaisen tuntuman rinkan istuvuudesta.

Varusteita voi ja kannattaa hankkia myös kirpputoreilta ja lainata tai vuokrata erilaisista palveluista. Lainatessa etenkin kalliimpia hankintoja voi testailla tositoimissa ennen ostopäätöksen tekemistä.

Retkiruoka kruunaa retken

 Retki ilman ruokaa on meidän mielestä vain ulkoilulenkki ja pienikin evästauko tekee retkestä retken. Päiväretkille voi huoletta pakata eväitä, joiden painolla tai pakkauskoolla ei niinkään ole väliä. Kun valmistaudutaan pidemmille retkille, kannattaa ruokiin panostaa enemmän. Ruuan tulee olla energiapitoista ja meidän mielestä ehdottomasti myös herkullista. Vaelluksen eväät voi koostaa valmiista retkiruokapusseista tai itse kokoamilla ja kuivaamilla aterioilla. Teitpä sitten kummalla tahansa tavalla, on etukäteissuunnittelu kaiken a ja o. Retkeilyillassa kerroimme lempireseptimme ja näytimme, millainen ruokasuunnitelma meidän yhteisillä reissuilla toimii. Retkellä syöminen ja juominen takaa jaksamisen. Suunnittelemalla ja ruuat järkevästi pakkaamalla, voimme olennaisesti vähentää retkellä roskan määrää, sillä kaikki roskat ja pakkaukset kulkevat mukana kotiin asti.

Retkellä hygienian hoidosta ei tarvitse tinkiä

Retkellä hygieniasta ei tarvitse tinkiä, jollei itse niin halua. Monet meistä peseytyvät retkellä hiukan harvemmin tai pikaisemmin kuin kotona. Joku tykkää käyttää kuivashampoota, kun toinen taas pitää pipon visusti päässä koko reissun ajan. Peseytyminen hoituu parhaiten pulahtamalla raikkaaseen luonnonveteen telttayön tai vaelluspäivän päätteeksi. Mikäli tällaista mahdollisuutta ei ole tai retkeillään talviaikaan, voi pesut tehdä pienellä määrällä vettä ja esimerkiksi omalla pesulapulla. Sama pätee kuukautisten aikana hygienian hoitoon.

Meille sopivin tapa hoitaa kuukautiset retkellä on käyttää kuukuppia, joka on huoleton ja luotettava retkikaveri. Menkkojen aikana hygieniaan tulee toki kiinnittää erityistä huomiota, mutta tämä onnistuu kuten muukin hygienian hoito ja harjoitus tekee tässäkin asiassa mestarin. Retkikakalla käyntiäkin voi harjoitella! Muistetaan, että kuten muutkin roskat, on kaikki maatumattomat hygienia- ja menkkaroskatkin tuotava pois retkeltä, eli ei jätetä mitään roskia luontoon.

Luontohaasteen blogista löydät lisää vinkkejä retkihygieniaan liittyen. Paljon puhututtanut menkkateksti löytyy täältä https://luontohaaste.fi/2018/07/07/menkat-ja-retkeily-voiko-tasta-puhua/

sekä vinkkejä vessakäynteihin täältä https://luontohaaste.fi/2018/11/19/paskajuttu-kaikki-mita-sinun-tulee-tietaa-luonnossa-kakkaamisesta/ .

Mikä retkeilyssä jännittää?

Retkeily kiinnostaa, mutta joku siinä vielä kuitenkin jännittää? Syitä on monia, ratkaisujakin onneksi löytyy! Ystävien kanssa ja porukalla retkeilystä saa varmuutta omaan tekemiseen. Jos yksin retkeily kiinnostaa, kannattaa sitä harjoitella pienin askelin aloittamalla vaikka valoisana kesäyönä tutussa paikassa yöpyen. Retkeilyssä saattaa jännittää pimeä metsä, yksin yöpyminen tai vaikkapa erilaiset villipedot. Pelkoja kannattaa järkeillä kaikessa rauhassa ja miettiä kuinka todellinen uhka oikeasti on. Onko todennäköistä, että törmäisit metsässä karhuun? Mikäli taitojen puute, vaikkapa eksyminen pelottaa, voi lähteä retkeilykurssille tai suunnistuskouluun. Erilaisilla kursseilla voit kartuttaa perustaitoja retkeilyn ja itsetunnon vahvistamiseksi.

Mistä löytää retkikavereita?

Kysymys, jota kuulee usein, ja johon haluamme myös omalla tekemisellämme vaikuttaa. Retkeily saattaa kovasti kiinnostaa, mutta oman kaveriporukan mielenkiinto on jossain ihan muualla. Onneksi on sosiaalinen media! Somessa toimii useita aktiivisia retkeilyyn linkittyviä ryhmiä, joiden kautta voi huudella retkiseuraa ja vastata mielenkiintoisiin retkiehdotuksiin. Retkiystäviä löytyy myös ulkoilutapahtumista sekä erilaisten seurojen ja lajien alkeiskursseilta. Lähde rohkeasti melonta- tai kiipeilyseuran tapahtumiin tai vaikka seuraavaan naisten retkeilyiltaan! Lisää erilaisia ideoita retkeilyyn löytyy myös Luontohaasteen blogista www.luontohaaste.fi .

 

 

 

 

 

Kategoria:
Julkaistu: 13.2.2019Muokattu: 7.3.2019