Vieraskynä: Islannin reissuvinkit ála Riku Kylä

 

Kuka?

Riku Kylä – Opiskelija, valokuvaaja ja yrittäjä, joka viettää vapaa-aikansa luonnossa rauhoittuen ja hyvää kahvia kuksasta nautiskellen.

Instagram: @rikyla

___________________

Teksti ja kuvat: Riku Kylä

Islantiin matkustaminen on ollut monien luontokohteista kiinnostuneiden ihmisten trendikohde jo nyt parin vuoden ajan, eikä suotta! Islanti tarjoaa todella erilaisia maisemia sekä olosuhteita kuin Suomessa on mahdollista kokea. Tässä kirjoituksessa esittelen muutamia suosikkikohteitani, sekä hieman seikkoja joita kannattaa ottaa huomioon matkustaessa Islantiin talvella.

Gljúfrabúin vesiputous

Gljúfrabúin vesiputous sijaitsee Seljalandfossin vieressä, mutta ainakin meidän siellä käydessämme paikalla oli todella vähän muita ihmisiä. Vesiputous ei näy ulkopuolelle, vaan se on piilossa kallioiden sisällä ja sen luo päästäkseen tulee kulkea pieni matka puroa pitkin. Tässä vaiheessa viimeistään tulee harmitelleeksi, ettei pakannut kumisaappaita! Puroa ei tarvitse kuitenkaan kävellä paljoa, ja askeliaan varoen voi säästyä kuivin jaloin, jos jalassa on edes vähän vedenpitävät kengät.

Kun lopulta pääsee vesiputouksen luo niin kyllä sitä myös hetken mielellään ihmettelee. Pienessä kolossa, jossa vesi iskee maahan ja veden roiskuessa kaikkialle, vesiputouksen voiman todella tuntee ja ei voi kuin ihmetellä sekä samaan aikaan arvostaa luonnon voimaa.

Reykjadalurin kuumat lähteet

Jokainen Islantiin matkaava on varmastikin jo matkan alkuvaiheilla unelmoinut pääsevänsä kylpemään kuumiin lähteisiin, joista Islanti tunnetaan. Helppo (ja melko kalliskin!) vaihtoehto tähän on Blue Lagoon, mutta me olimme sen verran tietämättömiä, että luulimme pääsevämme sinne vain menemällä. Ehei, piti varata aika ja meidän ollessa liikkeellä tilaa ei enää ollut. Päädyimme sitten ratkaisuun, että menemme kylpemään aivan ilmaiseksi luontoon vuorien keskelle.

Reykjadalur sijaitsee melko lähellä Reykjavikia ja jotta pääsee veteen mukavasti lillumaan täytyy vaeltaa vuoristoissa n. 3km matka. Eipä tuo haittaa, kun tarjolla on mahtavia maisemia ja uimapaikalla vesi on oikeasti lämmintä! Toki matkalla on on altaita, joissa on lämmintä vettä, mutta vesi niissä on kiehuvaa, joten niihin ei ihan heti tee mieli hypätä. Uimapaikan varteen on rakennettu muutamia sermejä, joiden takana voi vaihtaa uima-asua ylle, mikä on ihan mukavaa varsinkin kun ruuhkaisempina aikoina tämäkin paikka on melko suosittu.

Vedestä noustua ja vaatteet päälle vedettyä paluumatka on melkein kokonaan melko kevyttä alamäkeä. Takaisin parkkipaikalle päästyä alkaa jo varmasti nälkä tuntua eli eväät mukaan!

Jökulsárlón jäätikköjärvi

Jökulsárlónin jäätikköjärvi on yksi paikoista, joka laittaa miettimään maailman menoa. Järvi on syntynyt jäätikköjen sulamisen tuotoksena ja kasvaa kasvamistaan. Alue sijaitsee aivan tien varressa ja toisella puolella pauhaa meri. Monet paikalliset kertoivat rannikoilla aaltojen olevan niin vahvoja, että ne “syövät” turisteja jotka tulevat liian lähelle rantaviivaa.

Mekin pääsimme todistamaan pariinkin otteeseen, kun rantaan tulikin hieman isompi aalto, joka sitten löi onnettomia matkaajia kumoon. Mahtoi olla kylmä sen jälkeen.

Seljavallaug ulkoilma-allas

Seljavallaug on yksi koko Islannin vanhimmista ulkoilma-altaista. Se on alunperin rakennettu lapsien harjoittelualtaaksi, mutta on myöhemmin hylätty, kun uusi allas rakennettiin lähemmäs kylää. Paikka on kuitenkin avoin edelleen kaikille ja sinne virtaa lämmintä vettä. Vesi on kuitenkin sen verran viileää, ettei siellä hirveän pitkään huvita lillua! Allas on melko helppo löytää, vaikka sinne ei selkeitä opasteita näykään teiden varsilta. Parkkipaikalta altaalle on kävelyä n.1km ja matkan varrelta löytyy yksi vedenylitys, joten tännekin kannattaa ottaa vedenpitävät kengät mukaan, ettei matka jää puolitiehen.

Vinkit parempaan kokemukseen

–  Ne varusteet. Islannissa hyvät veden- ja tuulenpitävät varusteet parantavat kokemusta 300%! Liian usein näki matkalaisia tavallisissa kaupunkivaatteissa, vaikka ulkona oli todella kova tuuli ja taivaaltakin tuli milloin mitäkin.

–  Suosi villaa, älä keinokuituja! Sitten kun vesi kuitenkin pääsee jossain vaiheessa läpi, niin alempien vaatteiden materiaalivalinnoista tulee tärkeitä. Villa lämmittää märkänäkin, kun keinokuidut vain lisäävät kylmän tunnetta.

–  Aamiaisella kannattaa tehdä tuhdit eväsleivät niin säästää monta euroa ja hyvä mieli pysyy yllä koko päivän ajan.

 

Kategoria:
Julkaistu: 17.2.2018