Varusteet rinkkaan ja menoksi – kuinka pakataan?

DSC_0175

Tässä tekstissä kerron teille omat vinkkini, kuinka yleensä asettelen kaikki pakkaamani varusteet  rinkkaan. Korostan, että tyyli, jolla pakkaan ei välttämättä kaikkia miellytä ja pakkaustapoja voi olla useita erilaisia. Myös rinkan koko ja muoto, varusteiden koko ja määrä yms. asiat vaihtelevat ja ne vaikuttavat rinkan pakkaamistyyliin. Muutamia perussääntöjä painonasettelusta on olemassa, joita olen noudattanut ja ne ovat toimineet ainakin minun kohdallani hyvin.

Oma kantolaitteeni on Fjällräven Kajka 75L. Se on mukavasti selkäänistuva, materiaali on kestävää, ei liikaa härpäkkeitä ja pienet yksityiskohdat taskuineen on mietitty rinkassa hyvin. Ehdoton plussa tulee irroitettavasta hupusta, jota olen monet kerrat käyttänyt päiväreppuna. Monet ovat moittineet rinkan ns. ”tyhjäpainoa”, joka killuttelee kolmen kilon kieppeillä samalla kun muiden valmistajien samankokoiset rinkat saattavat olla 500g – 1000g kevyempiä. Minua tämä puolikkaan maitopurkin paino ei juurikaan ole haitannut. Ottaa homman sitten vaikka liikunnan kannalta 😉

DSC_0190

Makuupussi kannattaa paketoida aina kuivapussiin, mikäli makuupussin pakkauspussi ei ole vedenpitävä

Sitten siihen pakkaukseen. Aloitan lähestulkoon aina siitä, että makuupussin paketoin rinkan alimmaiseksi. Syy tähän on se, että makuupussi on tasapaksu pötkylä, suhteellisen kevyt ja sitä tarvitaan vain kerran päivässä, silloin kun leiriä laitetaan määränpäässä pystyyn. Se saa siis olla alhaalla kivasti ristiselkää vasten. Toimii se myös hyvänä pehmeänä taukopenkkinäkin kun pysähtyy huilaamaan.

DSC_0201

Vaatesäkit saavat olla myös melko alhaalla rinkassa

Seuraavaksi asettelen vaatepussukat ja makuualustan. Sanotaan näin, että ne menevät välillä pystyssä ja välillä vaakatasossa. Tässä pakkaamiseni vaihtelee. Mikäli teltan pakkaisin rinkan sisälle (jota usein teen) laittaisin sen pystyyn keskelle rinkkaa, selkärankaani vasten. Näin painon saa lähelle selkää ja se jakautuu tasaisesti. Teltan alle laitan yleensä vaatesäkin poikittain, jotta saan nostettua painopistettä lähemmäs  yläselkää.

DSC_0208DSC_0203Pienillä varusteilla on hyvä täytellä rinkkaan jääneitä koloja

Kun vaatteet ja makuualusta on aseteltu kohdilleen alan täyttää rinkan koloja pienemmillä tavaroilla. Vasemmassa yläkuvassa näkyy muun muassa pesutarvikebägi, joka on kuin tehty täyttämään koloja. Oikean puoleisessa kuvassa olen laittanut rinkkaan ruokasäkin ja pienen ruokaboksin. Ruuat asettelen aina mahdollisimman ylös ja jälleen lähelle selkää. Rinkan pakkauksen periaate on, että aina kaikki raskain varuste tulisi asetella suurinpiirtein lapaluiden alaosasta ylös niskaa kohden ja taas lähelle selkää. Myös yksi syy ruuan ylöspakkaamisessa on se, että tauoilla kehon polttoaine on helposti saatavilla.

DSC_0210

Alkaa pikkuhiljaa näyttää täydeltä, mutta rinkan tilavuudesta on käytössä vasta murto-osa

Kun rinkka on vielä sepposenselällään laitan viimeisenä johonkin sopivaan koloseen kevyen keittovälinepussukan, joka pitää sisällään kattilat, pannut, keittimen yms. Samoin kuin ruoka, tämä on on helppo napata rinkan yläosasta tauoilla kun ruokaa aletaan valmistamaan. Olen kuullut ja nähnyt, että jotkut retkitoverit tykkäävät pakata keittovermeet sivutaskuihin tai rinkan huppuun. Ei sekään ole yhtään hullumpi ratkaisu. Saahan ne sieltäkin näppäräsi nälän iskiessä. Keittovälineet ovat yleensä kevyitä ja kameleonttimaisesti muovautuvia mihin muotoon vain, joten ne voi olla mielestäni missä vaan. Ainakin oma keittovälinepussi on hyvin lötkö ja muotoutuu moneen eri muotoon tarvittaessa…

Nyt on aika sulkea iso tasku ja nostaa koko paketti pystyasentoon. Kun vetoketjut on vedetty kiinni jää rinkkaan huomattava määrä vielä ”ilmatilaa” johon voi pakata kaikkea pientä (tai isompaakin). Yleensä ilmatila on tavaroiden ja ulkokankaan välissä. Joskus survon sinne sadeasua tai retkipyyhettä tai jotain vastavaa, jota pystyy vähän ”leipomaan”.

DSC_0215

Sitten tulee tilpehöörin vuoro. Fjällrävenin Kajka rinkassa on kummassakin kyljessä kaikensyövät sivutaskut. Pienet tavarat yleensä latelen summittaisessa järjestyksessä niihin. Näitä pikkukamoja on esim. pipo, kaulahuivi ja hanskat, korjaustarvikeboksi, naru, vessapaperi, monitoimityökalu, puukko tuluksineen, kaasupullo, varavirtalähde, otsalamppu jne. Mieleeni tuli kommellus eräältä reissultani, kun heitin kotiavaimet kiireessä sivutaskuun. No nehän piiloutui kaiken muun irtotavaran joukkoon ja kotiovella reissun jälkeen sai sitten etsiä kissojen ja koirien kanssa pieniä avaimia isosta taskusta. Tästä oppineena pistän avaimet ja lompakon lähestulkoon aina rinkan hupussa, alapuolella sijaitsevaan pieneen vetoketjutaskuun. Terveisiä taskuvarkaille….DSC_0219 Tilpehöörit kylkien sivutaskuihin

Rinkan sadesuojan ja yleensä myös sadeviitan laitan hupussa sijaitseviin taskuihin. Huonon kelin sattuessa ne ovat pikaisesti saatavilla, eikä rinkkaa tarvitse purkaa lainkaan. Hupun taskut tuntuvat äkkiseltään pieniltä, mutta jälleen joku taitava insinöörisihminen on kehittänyt taskut niin, että sinne mahtuu ällistyttävän paljon tavaraa.

DSC_0224

Sadesuoja kulkee näppärästi rinkan hupussa sijaitsevassa taskussa

Jos kävisi niin, että rinkka olisi supertäynnä eikä sisälle mahtuisi telttaa, laittaisin sen hupun alle poikittain. Näin paino on jälleen tasaisesti ja kehon yläosassa. Yleensä rinkkojen sadesuojat on suunniteltu kokonsa puolesta reiluiksi eikä poikittain oleva telttakaan pääse kastumaan, vaan mahtuu helposti sadesuojan alle. Eri valmistajien sadesuojat vaihtelevat ja jotkut suojat on mitoitettu todella napakoiksi. Myös telttapakettien koot ja pituudet vaihtelevat paljon, joka voi asettaa omat rajoituksensa sadesuojan asetteluun. Usein myös perinteiset solumuovialustat tekevät tepposiaan, jos sadesuoja halutaan kaikkien kamojen päälle.

DSC_0250

Teltan voi paketoida rinkan hupun alle, jolloin se pysyy napakasti mukana

Viimeisenä toimenpiteenä kiristelen löysällä roikkuvat remmit. Rinkoissa on yleensä kyljissä remmit, joita nimitetään kompressiohihnoiksi. Näiden remmien tehtävä on kiristää paketista ”löysät pois”. Voi niitä toki käyttää myös tavaroiden kiinnittämiseen. Joskus makuualusta tai joskus ihan vaan peltikuppi tai kuksa tuomaan hyvää kilinää ja kopinaa askelten tahdissa.

DSC_0234

DSC_0237

Kompressiohihnoilla kannattaa vetää rinkasta tyhjät pois

Tällaisia temppuja käytän rinkkaa pakatessani. Niinkuin jo aiemmin sanoin, on rinkanpakkaamistekniikoita varmasti miljoonia. Jotkut tykkäävät tästä ja toiset tuosta. Ei ole välttämättä oikeaa ja väärää. Pääasia on, että rinkka kulkee selässä, suu on hymyssä ja retki edessä! Jos herää kysymyksiä retkihommiin liittyen tai suunnittelet retkeä ja haluaisit saada opastusta saa minuun vapaasti ottaa yhteyttä.

Joona

Julkaistu: 28.9.2016Muokattu: 10.12.2020