Merinovillavaatteita ei kannata pestä liian usein, usein riittää vaatteen tuuletus. Vaatteen voi tuulettaa myös sisällä, laittamalla se vain ilmavasti tilaan, jossa ilma vaihtuu. Ulkona tuulettamalla saa kuitenkin paremman tuloksen. Jos peset merinovillaista vaatetta liian usein, siitä irtoaa villan luontaiset rasvat (lanoliinit). Nämä rasvat hylkivät luonnostaan likaa ja omaavat antibakteerisia ominaisuuksia, jotka “puhdistavat” vaatteen pelkässä tuuletuksessa. Villavaatteet myös kuluvat turhissa pesuissa.
Jos merinovillainen vaate haisee pahalle, se ei todennäköisesti ole 100% merinovillaa, vaan siinä on joukossa polyamidia tai polyesteriä antamassa kankaalle lisää kestävyyttä. Merinovillakin voi kosteana haista pahalle, mutta tuulettamalla hajut kyllä lähtevät.
Mikäli merinovillainen vaate pitää kuitenkin pestä, kannattaa aina ensisijaisesti noudattaa kyseisen vaatteen valmistajan pesuohjetta. Moni valmistaja ei suosittele käsinpesua, koska villanpesuohjelma pesukoneessa on monesti hellävaraisempi. Käsin pestessä on myös riskinä liian lämmin pesuvesi, koska sen lämpötilan mittaaminen saattaa olla hankalaa.
Usein valmistajien ohjeissa on villapesuohjelma ja lämpötila on 30 tai 40 astetta. Rumpukuivausta ei usein suositella, se kuluttaa vaatetta. Vaatetta ei kannata myöskään laittaa kuivumaan roikkumalla, vaan kuivaus on varmin tehdä vaakatasossa. Tällöin vaate ei lähde venymään. Voit asetalla vaatteen vaikka kuivaustelineen päälle kuivumaan. Varsinkin pipojen kanssa kannattaa käyttää hetki vaatteen muotoiluun kuivumaan laittaessa, ettei piposta tule liian lörppö tai väljä.
Pesuaineen tarkoitus on normaalisti irrottaa rasvoja, joten varmempaa on pestä merinovillaiset vaatteet siihen tarkoitetulla pesuaineella. Valikoimastamme löytyy kaksi erikoispesuainetta villalle: Organotexiltä ja Nikwaxilta. Nämä pesuaineet käsittelevät lanoliinia hellävaraisesti.
Jos vaatteessa on sinnikäs ruokatahra, kannattaa pestä vain tahran kohtaa varovasti esimerkiksi sappisaippualla tai marseillesaippualla.
Muistutuksena vielä, merinovillaiset sukat, paidat ja muut päällysvaatteet harvoin tarvitsevat pesua. Kerrastotkin kiittävät, kun niitä puhdistaa pääosin tuulettamalla. Alusvaatteet kannattaa hygieniasyistä pestä välillä, mutta vaellusta harrastavat ovat huomanneet, että nekin saa seikkaillessa puhtaaksi ja hyvän hajuisiksi pelkällä huuhtelulla ja tuuletuksella.