Uudenmaan merialueen melontahelmiä

_dsc0493-edit-s

Teksti ja kuvat: Markus Thomenius, käyttö ilman lupaa kielletty

Kesä 2017 ei vielä tätä kirjoittaessani ole oikein kunnolla startannut, lehti on kyllä jo puussa, mutta ilmat ovat pitkään olleet varsin viileitä, vaikkakin hienoja. Myös merivesi on vielä varsin kylmää eli vasta noin kymmenasteista, mutta onneksi suomalaisina olemme tottuneet vaihtelevaan säähän ja hyvien varusteiden ja asenteen kera ei sää ole esteenä liikkumiselle, edes meloen.

Päätin koota omia melontakohdesuosikkejani Uudenmaan merialueella, paikkoja joihin olen melonut lukuisat kerrat ja jotka yllättävät kerta toisensa jälkeen kauneudellaan, esim. taivas kun niin harvoin on juuri samanlainen. Erillisessä “Vinkkejä melontaan” -blogissa listaan eräitä minusta tärkeimpiä asioita, joita vesille lähtiessä tulee ottaa huomioon, mitä kaikkea yön tai useamman yli kestävälle melonnalle tarvitsee jne. Kaikkiin aihekategorioista saisi toki kirjoitettua todella kattavasti, mutta nyt ei tarkoituksena kuitenkaan mennä niin syvälle asiaan.

Uudenmaan omat lempimelontasaaret ja -luodot

Seuraavat saaret on lueteltu länsi-itä suunnassa, ei suosikkijärjestyksessä. Omaa ehdotonta suosikkia on paha mennä sanomaan, kaikissa kun ne omat aina uudestaan ja uudestaan palaamaan saavat puolensa. Osa saarista on toki sen verran kauempana omalta Hietaniemen tukikohdalta, että niille ei oikein päivämelonnan aikana ennätä käymään, vaikka monesti olenkin mm. Porkkalaan Bylendetille perjantaina töiden jälkeen vielä melonut.

Eräänä kriteerinä kaikille näille kohteille on ollut upeat maisemat, luonto sekä rauha. Itse vältän saaria, joilla käy ja yöpyy paljon veneilijöitä tai joille on säännöllistä saaristolaisveneliikennettä. Alla olevista kohteista vain Kaunissaareen ja Pirttisaareen on säännöllistä laivaliikennettä ja itse asiassa Kaunissaari on päässyt listalleni vain hyvän ruokapaikkansa takia.

Osa saarista on jo varsin ulkomerellä eli omien taitojen rajat tulee tuntea hyvin, kuten myös lähipäivien sääennusteet. Olen ilmoittanut etäisyydet omalta lähtöpaikaltani eli seuramme vajalta Hietaniemestä. Harva toki lähtee juuri samasta pisteestä, ehkä jopa kauempaa, mutta nykyäänhän kajakin saa helposti kuljetettua lähemmäs haluttua melontakohdetta autoa käyttäen. Pääkaupunkiseudulta löytyy useampikin kajakkeja vuokraava taho ja ainakin joillain myös yön yli vuokraaminen on mahdollista. Melontaseuraan liittyminen on toki myös yksi hyvä mahdollisuus, jos lajiin oikein kunnolla innostuu. Näin mikä tahansa näistä kohteista on kenen tahansa ulottuvilla eli ei muuta kuin hyviä melontoja!

yleiskartta

1) Bylandet, Kirkkonummi, etäisyys Hietaniemestä 28 km, karttalinkki

Montakohan yötä olenkaan Bylandetilla viettänyt, jaa-a, lukuisia joka tapauksessa. Saaren parhaita puolia ovat ulkomeren upeat maisemat joka suuntaan. Saarella on useita kiinnittymispaikkoja moottori- ja purjeveneille, mutta ruuhkaista ei saarella koskaan käydessäni ole ollut, varsinkin kun ko. ihmiset yleensä yöpyvät veneissään.

Tulipaikkoja ja puuliitereitä sekä kuivakäymälöitä löytyy useita. Saarelta löytyy myös Neuvostoliiton aikaisten rakennusten raunioita, tunnetuimpia niistä ollessa Komendantin talo ja leipomo. Myös suomalaiset rakensivat saarelle toisen maailmansodan aikana tulenjohtotornin.

dz4a8503-edit-sTelttapaikka mitä parhain näkymin

dz4a1075-sBylandetin syksyiltaa parhaimmillaan

2) Rövargrundet, Espoo, etäisyys Hietaniemestä 18 km, karttalinkki

Rövargrundetin pienen pienen saaren löysin erään erittäin meluisan toisella isommalla saarella vietetyn yön jälkeen. Aamulla herätessäni päätin etsiä kartalta pienimmän mahdollisen saaren, jolla voi yöpyä, ja se oli Rövargrundet.

Saarelta löytyy kuivakäymälä, puuliiteri sekä tulentekopaikka. Parhaina puolina upeat näkymät niin saaristoon kuin ulkomerellekin.

_dsc2673_pan-edit-s

_dsc2594-edit-sRövargrundetin upea kiviranta

3) Torra Lövö, Espoo, etäisyys Hietaniemestä 10 km, karttalinkki

Saarelta löytyy kuivakäymälä, puuliiteri sekä tulentekopaikka. Parhaina puolina upeat näkymät niin saaristoon kuin ulkomerellekin.

dz4a8496-edit-sTorra Lövön suojaisa ja upea hiekkaranta saaren pohjoispuolella.

4) Käärmeluodot, Helsinki, etäisyys Hietaniemestä 6 km, karttalinkki

Saariin kuuluuvat Pohjoinen ja Läntinen Käärmeluoto, joilta molemmilta löytyy kuivakäymälä ja Läntiseltä myös tulentekopaikka, mutta saarelle ei ole juurikaan puuhuoltoa. Parhaina puolina molempien saarien todella korkeat kalliot ja näkymät niiltä sekä lyhyt matka saarille; vain noin tunnin verran Hietaniemestä. Läntinen Käärmeluoto oli ensimmäinen saari, jolla yövyin yön yli melontoja aloittaessani.

dz4a7112-edit-sIlta Läntisellä käärmeluodolla

5) Mäntykari, Helsinki, etäisyys Hietaniemestä 6 km, karttalinkki

Upeita kallio- ja kivirantoja vain tunnin päässä Hietaniemestä, ja ei edes sitä aivan Helsingin keskustan rannasta. Helsingin keskustan rakennukset näkyvät todella upeasti saarelta käsin. Ei kuivakäymälöitä yms.

dz4a9903-s

6) Länsitoukki (toiselta nimeltään myös Länsi-Tonttu), Helsinki, etäisyys Hietaniemestä 18 km, karttalinkki

Karu, kallioinen saari Helsingin ulkosaaristossa, jonka erikoisuuksiin kuuluvat upea ja kovallakin merenkäynnillä suojaisa laguunimainen poukama ja korkeat kalliot, joilta upeat maisemat ulkomerelle ja Helsingin keskustaan. Ei kuivakäymälöitä yms.

_dsc2388-edit-sSaaren suojaisa laguuni sekä telttapaikka upein maisemin

_dsc2435-edit-sHelsingin keskusta Länsitoukilta nähtynä

7) Kutuhället, Sipoo, etäisyys Hietaniemestä 21 km, karttalinkki

Upea saari Sipoon ulkosaaristossa. Keväisin hyvinkin meluista pesivistä linnuista johtuen ja lopummasta kesästä saarella saa suun makeaksi runsaasti kasvavilla lillukanmarjoilla.

Kuivakäymälä ja tulentekopaikka, mutta ei puuhuoltoa.

_dsc2824-edit-s

dz4a0769-s

8) Hattusaari, Helsinki, etäisyys Hietaniemestä 18 km, karttalinkki

Keväisin hyvinkin meluista pesivistä linnuista johtuen (kannattaa myös varoa päätään, tiirat kun saattavat muuten käydä nokkaisemassa, tai sitten harjoitella “syöksypommitusta”;) ja lopummasta kesästä saarella saa suun makeaksi runsaasti kasvavilla metsämansikoilla.

Kuivakäymälä löytyy, mutta jätehuoltoa tai tulipaikkoja/puuhuoltoa ei.

_dsc3926_pan-edit-2

_dsc3918-edit-2Hattusaaren upea hiekka- ja kiviranta

dz4a6686-edit-sHattusaari on tuulisilla keleillä monesti leijasurffaajien suosiossa

dz4a6693-edit-2-s

dz4a8725-edit-sYö Hattusaarella, taustan valosaaste loistaa Kilpilahden jalostamolta, Porvoosta asti

9) Kaunissaari, Sipoo, etäisyys Hietaniemestä 28km, karttalinkki

Kaunissaarelle on säännöllinen venekuljetus alkukesästä aina syksyyn. Saarella telttailu maksaa 15€/vrk ja vuokrattavana on myös pieniä mökkejä. Saaren länsipuolella on pitkä upea hiekkaranta.

Saarella on useita kuivakäymälöitä, puuliitereitä ja tulentekopaikkoja, juokseva vesi sekä ravintola. Itse olen yöpynyt vain kerran, mutta monesti kyllä pysähtynyt mitä maukkaimmalle hampurilaiselle.

Söderskärin majakka nähtävissä monesta kohtaa saarta.

10) Söderskärin majakka, Porvoo, etäisyys Hietanimestä 38 km, karttalinkki

Majakka on rakennettu vuonna 1862, automatisoitiin 1957 ja sammutettiin lopullisesti 1989. Söderskär on osa luonnonsuojelualuetta ja maihinnousu on kielletty 1.4.-31.7.  Kiellon aikana saarelle pääsee venekiertoajelujen kyydissä, tosin silloin kulku saarilla on pesinnän takia rajoitettua. Upeat maisemat ympäröivään saaristoon, jo ilman majakkatorniinkin kipuamista.

dz4a6867-edit-edit-s

049dz4a0415-edit-sSöderskärillä on kesäisin usein vaihtuvia näyttelyitä

dz4a0312Auringonlasku majakkatornista nähtynä

dz4a0359-sAamu Söderskärillä

11) Pirttisaari, Porvoo, etäisyys Hietaniemestä 38 km, karttalinkki

Pirttisaari kuuluu Uudenmaan virkistysalueyhdistyksen ylläpitämiin kohteisiin ja sieltä löytyy tulentekopaikka, puuliiteri ja kuivakäymälä. Upeiden merimaisemien lisäksi nähtävyyksiin kuuluu tykkiasemia sekä bunkkereita, joihin pääsee sisältäkin käsin tutustumaan.

dz4a8730-edit-s

12) Onas, Porvoo, etäisyys Hietaniemestä 39 km, karttalinkki

Onaksesta on muodostunut yksi suurimpia suosikkejani, sillä sinne melominen päivässä on jo oma pieni ponnistuksensa, mutta erikoinen telttapaikka upeine maisemineen yllättää ja palkitsee kyllä joka kerta jollain uudella tavalla.

Myös Onas  kuuluu Uudenmaan virkistysalueyhdistyksen ylläpitämiin kohteisiin. Oman suosikkipaikkani, pienen luodon ääreltä, ei löydy minkäänlaisia palveluja, mutta enpä minä niitä yleensä kaipaakaan, hyvin harvoin kun edes tulta yksin meloessani teen, vaikka siihen mahdollisuus olisikin.

dz4a8819-edit-sLeiripaikkani Onaksella sekä ns. Napoleonin kivi

_dsc3531-editNapoleonin kivi läheltä nähtynä

Vakioleiripaikkani on vain kymmenen metrin päässä saaren rannasta, mutta rannalle pääsee usein kuivin jaloin kiviä pitkin hyppien. Saarelta löytyy todella paljon upeita korkeita kallioita, kalliohalkeamia ja muita upeita luonnon muodostelmia. Suurimpana erikoisuutena ehkä kuitenkin on ns. Napoleonin kivi aivan saaren rannassa. Suuri kivilohkare on veistetty Onaksen rantakallioista ja sen näkee selvästi rannan louhikkoisuudesta. Legendan mukaan kivilohkareesta piti tulla Napoleon Bonaparten sarkofagi, mutta historia muutti kuitenkin kurssiaan. Ennen kuin kivi saatiin haettua saarelta, Napoleon hyökkäsikin Venäjälle ja sen myötä tavallaan Suomestakin tuli Ranskan vihollinen ja kivi jäi paikalleen. Tällä paikalla se edelleenkin odottaa noutoaan, on odottanut jo yli 200 vuotta, kivilohkareen alla olevien kelopuiden ollessa kuitenkin yllättävän hyvässä kunnossa. Näin siis varmentamattoman legendan mukaan;)

_dsc3503-edit-sAuringonlasku Onaksella

13) Klovharun, Porvoo, etäisyys Hietaniemestä 55 km, karttalinkki

Klovharun kuului aikanaan 28 vuoden ajan muumikirjojen kirjoittajalle Tove Janssonille, mutta 1992 hän lahjoitti sen Pellinge Hembygdsförening r.f.:lle, iän alettua jo painaa liikaa pienellä ulkosaarella käymiseen. Nykyään yhdistys vuokraa mökkiä viikkovuokralla ja viikon ajan joka kesä saareen on mahdollista tutustua ilman mökin vuokraamista. Tällöin mökki ei ole vuokralla ja avoin kaikille kävijöille. Yöpyminen ei kuitenkaan ole tänä ajankohtana mahdollista.

dz4a8928-edit-s

dz4a8929-edit-s

115dz4a0626-edit-sLappu ikkunassa kertoo avaimen löytyvän oven yläpuolelta ja pyytää olemaan siten rikkomatta ikkunoita, ja sulkemaan ikkunaluukut. En tiedä onko tämä enää alkuperäinen, itse Toven kirjoittama lappu, mutta samanlainen ikkunassa kuitenkin oli aikanaan hänen vielä omistaessaan saaren.

dz4a8937-edit-sSisustus mökissä on pidetty mahdollisimman alkuperäisenä

dz4a8974-edit-s

Mies kirjoituksen takana

Kirjoituksen takaa löytyy hyvin paljon liikkuva ja useimmiten kameraa mukanaan kantava, 39v espoolaismies. Omiin suosikkilajeihin kuuluvat melonnan lisäksi pyöräily, vaellus, polkujuoksu, hiihto ja hiihtovaellus sekä kallio- ja vuorikiipeily. Luonnossa liikkuminen ja rauhoittuminen, valokuvaus ja matkustus ovat itselle niitä henkireikiä, joilla akkujani lataan ja joista voimia arkeen ammennan.

dz4a6844-edit-sMatkalla Söderskärin majakalle

Melontaa olen harrastanut 2010 vuodesta saakka ja tällä hetkellä melottuna on ainakin kertaalleen kaikki Kotka-Hanko välillä, eniten kun tulee toki pidempiä lomia lukuun ottamatta Uudenmaan merialueita koluttua.

Järjestelmäkameralla olen kuvannut jo reilun seitsemän vuotta, teen itse kaikki kuvankäsittelyt ja kuviani sekä minua voi seurata mm. Instagrammissa käyttäjätunnuksella markus_thomenius. Ottamiani valokuvia löytyy myös osoitteesta www.vastavalo.net:

http://www.vastavalo.net/profile.php?uid=751

Jos haluat ostaa jonkin tällä blogisivustolla tai vastavalossa näkemäsi kuvan, niin voit ottaa yhteyttä suoraan  minuun mailitse (markus.thomenius@gmail.com) tai vaihtoehtoisesti myös ostaa kuvan suoraan vastavalon sivuilta. Yhteyttä saa toki ottaa muutenkin, oli mielessäsi sitten jokin kuvausprojekti tai mitä vaan muutakin.

Hyvää melontakesää kaikille, t. Markus

Kategoria:
Julkaistu: 10.6.2017Muokattu: 11.6.2017