Turun top 3 retkikohteet

Tässä blogissa esittelemme Turun alueelta kolme retkikohdetta, joita voimme suositella kaikille retkeilyintoilijoille. Kohteet ovat helposti saavutettavissa ja niistä löytyy lyhyempää ja pidempää reittiä jotka soveltuvat päiväretkistä alkaen pidempiin retkiin. Kohteiksi valikoituneet Ruissalo, Kurjenrahka, ja Kuhankuonon retkeilyreitistö ovat varmasti monelle alueella asustavalle tuttuja, mutta niistäkin voi löytyä uusia elämyksiä.

Ruissalo

Ruissalo, tuo kaunis pitkulainen saari aivan Turun keskusta-alueen kupeessa. Saapuminen onkin helppoa Turun paikallisen joukkoliikenteen bussilla, joka liikennöi säännöllisesti vakiovuoroin. Lähellä asuvat pääsevät saareen helposti vaikkapa polkupyörällä. Erikoisuutena kesäkautena paikalle pääsee myös vesibussilla, joka liikennöi Aurajoen varresta.

Ruissalon kasvillisuus on erityisen kaunista tammimetsää, joka on upeimmillaan kesäkuukausina. Runsaiden lehtojen kauniit vihreän värit tekevät saaren ympäristöstä upaa katseltavaa. Onkin siis perusteltua todeta, että paras vuodenaika vierailla saarella on kesäisin. Tosin talvellakin saarella asustavat peurat ovat aktiivisia ja niiden voikin nähdä toikkaroivan lumisilla pelloilla.

Saarelta löytyy merkattuja luontopolkuja ja ulkoilureittejä useampi kilometri. Kansanpuiston nurkalta lähtevä rantapromenadi on pitkä ja suora, mutta tarjoaa silti vaihtelevaa tutkittavaa koko matkan varrelta. Turun linnakin on näkyvissä osan matkaa. Promenadin jälkeen luontopolku taittaa metsän puolelle saaren koillisosassa, josta löytyy lintutorni. Tornin huipulta pääsee tutkailemaan saarta ylhäältä päin, ja maisema aukeaa samalla merelle sekä ylös Aurajokea pitkin.

Kaupungista päin tultaessa syvemmällä saaressa on Kuuvan niemi, jonka 9,5km mittainen luontopolku mutkittelee vaihtelevissa ympäristöissä. Reitin varrella pääsee kokemaan lehtometsää, peltoa, ja nimennokassa jopa hieman saaristolaistunnelmaa rantakallioineen.

Kurjenrahka

Turun pohjoispuolella sijaitseva Kurjenrahkan kansallispuisto on helposti saavutettava ja jokaiselle-jotain-tyylinen luontokohde. Saapuminen on helppoa Turun paikallisliikenteen busseilla 21 ja 23, jotka lähtevät Puutorilta. Omalla autolla saapuville on useampi eri pysäköintialue, joilla voi määrittää haluamansa lähtöpaikan.

Merkittyjä reittejä on useampi erilainen, joita pääsee kulkemaan yksittäin tai yhdistelemällä keskenään. Näin reitin pituudeksi saa helposi itselleen sopivan. Vajaan kahden kilometrin mittainen Karpalopolku on rakennettu esteettömäksi, eli pyörätuolilla ja lastenvaunuilla reitti on kuljettavissa. Tyypilliseen kansallispuistojen tapaan Kurjenrahkan pääaktiviteetti on jalan kulkeminen ja luonnon tarkkailu. Jännittävänä lisänä puistoon on kätketty useita geokätköjä, joita voi käytä etsimässä. Niiden avulla pääset tutustumaan puiston luontoon uudella tavalla.

Reittejä on monia, joten mihin kannattaa lähteä? Rauhalliseen tahtiin kulkien Savojärven kierros vie ulkoilijalta pari tuntia. Reitin varrella pääsee tutustumaan suomaastoon pitkospuiden päältä, sekä tietenkin Savojärven rantoihin.

Helppokulkuisena reittinä tämä on varma suositus jokaiselle! Pidemmän matkan kulkijalle Vajosuon vaellus tarjoaa jo yöpymistä vaativaa pituutta kolmenkymmenen kilometrin pituudellaan. Vajosuon kierros mahdollistaa yhdistelyn myös seuraavana kohteena esiteltävään Kuhankuonon reitistöön.

Kurjenrahkan kansallispuisto on kohteena erilainen riippuen vuodenajasta. Sulan maan aikaan on viisasta pysytellä merkityillä reiteillä, eikä soilla saakaan liikkua vapaasti. Talvella, riittävän lumipeitteen ansiosta soiden päällä voi kulkea hiihtäen, tarjoten näin hyvinkin erilaisen näkökulman puiston luontoon. Rohkaisemme sinua kokeilemaan molempia!

Kuhankuonon reitit

Kuhankuonon reitistö poikkeaa kahdesta aiemmasta mainitusta kohteesta niin, että se leviää laajalle alalle ja koostuu usemmasta osasta. Osat voivat olla lyhyitä pätkiä tai rengasreittejä. Saimmekin kuulla vinkkejä reitistön todelliselta tuntijalta, Kuninkojan tekstiilivastaava Johannalta, joka on kolunnut Kuhankuonon reitit läpi useamman kertaa.

Reitistöön pääsee helposti etelästä tultaessa esimerkiksi Raision keskustan vierestä Haunisten altaalta tai Kullaanvuoresta. Reitistön eteläisin kärki osuu Raisiojoen suuakolle, lähelle Ruissalon saarta, josta pääsee aina Yläneelle asti. Laajan reitistön eri osuuksien seuraaminen voi olla haastavaa, jos paikallistuntemus ei ole aivan huippuunsa viritetty. Johanna suositteleekin Kuhankuonon reitistön karttaa, joka on päivitetty viimeksi vuonna 2022.

Lempipaikkoja on tietysti vaikea määrittää, sillä niihin liittyy usein omat kokemukset, jotka eivät välttämättä ole verrannollisia muiden retkeilijöiden kokemuksien kanssa. Siitä huolimatta Johanna nostaa esille reitistön suosikkipätkäkseen Rehtsuon välin. Osuus on tasaista aukeaa suomaisemaa, joka on kiva ja helppo kulkea. Alueelta löytyy hyviä telttapaikkoja, mikäli toiveissa on nukkua yö ulkona. Erityisesti keväinen Rehtsuo on Johannan mieleen, kun talven jäljiltä heräilevä luonto on täynnä elämää hyönteisten ja kukkasten muodossa.

Toisena suosituksena hän nostaa esille Kangenmiekan kierroksen, joka on oma reittinsä Kuhankuonon verkostossa, mutta yhdistyy Vajosuon vaellukseen, joka puolestaan on osana Kurjenrahkan Kansallipuistoa. Kangenmiekan kierrokselta voitkin löytää hiekkapohjaisen lähteen, josta saa raikasta juomakelpoista vettä.

Varustesuosituksina Kuhankuonon reitistölle Johanna nostaa erityisesti selkään menevän juomasäiliön, jossa on vaivatonta kuljettaa useampi litra juomavettä. Reitistön varrella ei ole aina saatavilla juomavetta, joten omaa varantoa on hyvä olla aina mukana. Esimerkiksi Osprey Hydraulics LT 2,5 säiliö on takuuvarma toimija kyseiseen käyttöön. Toisena suosituksena mukaan otettavana varusteena Johanna esittelee tarpin. Tarpille löytää reitistön varrelta useita ripustuspaikkoja, joten majoituspaikan metsästäminen helpottuu. Keväällä tarpin käyttäminen onkin mukavaa, kun hyttysiä ei vielä ole. Hyvä malli on esimerkiksi DD Hammocks Tarp 3×3.

 

Kategoria: Oppaat
Julkaistu: 25.1.2023Muokattu: 17.1.2025