
Esittelemme tässä kirjoituksessa ulkoilun asiantuntijoidemme johdolla Turun alueen parhaita ulkoilu- ja retkeilypaikkoja.
Paimion Vakkavuorelta avautuu kauniit maalaisnäkymät.
Ulkoilun asiantuntijamme Caj asuu nykyään Paraisilla, mutta hän asui Turussa 20 vuotta ja kirjoittelee alueen retkeilypaikoista myös Retkipaikkaan.
Caj valitsi paikat omien mieltymyksien mukaan, paikat ei kaikki ole Turussa, mutta kuitenkin Turun alueen läheisyydessä.
Turun parhaat ulkoilu- ja retkeilypaikat:
Harva turkulainenkaan on kuullut tästä kohteesta, vaikkakin on taatusti käynyt siellä. Turun kansallinen kaupunkipuisto sisältää käytännössä Aurajoen alueen ja Ruissalon.
Alue on äärimmäisen mielenkiintoinen, ja käy samalla kulttuurin ja historian nälkäisille. Reittinä Turun keskustasta Kuralan Kylämäkeen ja takaisin on melko pitkä monelle, mutta apuna voi käyttää polkupyörää tai sähköpotkulautaa. Aloita vaikka keskustasta tois puol jokkee, kävele Kuralan Kylämäkeen. Paluu samaa puolta eri polkuja ja poikkea kaupungin puolella täl puol jokkee.
Matkan varrelta löytyy Aurajoen maisemien lisäksi mm. muinaishautaa, kalmistoja, hautakumpuja, uhrikuoppia, Suomen vanhimman kirkon perustukset, iso pato & kalaporras ja Kuralan Kylämäellä voi tutustua 1950-luvun maalaiselämään. Paikka on parhaimmillaan keväästä syksyyn.
Turusta ei juuri laavuja ja huollettuja tulipaikkoja löydä, mutta kaikista ympärysalueilta löytyykin. Paimio on tunnettu linnavuoristaan ja maalaismaisemistaan. Vakkavuoren, Hevonpään laavulle on oma parkkipaikkansa täällä. Parkkipaikka on hyvin pieni ja sinne mahtuu vain muutama auto.
Laavun puuhuolto on vapaaehtoistyöllä tuotettu, laavulta löytyy tiedot, jolla voi maksaa vapaaehtoisen puuhuoltomaksun. Jos käytät puita, maksathan siitä pienen korvauksen.
Alueelta löytyy myös korkeampi kallio, josta aukeaa upeat näköalat alueelle ja muinashauta.
Huom! laavu on purettu jatkuvan ilkivallan takia, ja parkkipaikka ei ole enää käytössä.
Varissuo suo on Turun suurin lähiö, mutta sieltä löytyy myös kauniit metsät. Alueelta löytyy kauniita kallioita lounaspaikaksi, suojeltuja pähkinälehtoja ja monimuotoista metsää. Alue kuhisee lintuja ja muita metsänasukkeja.
Metsästä löytyy myös yksi Suomen korkeimmista torneista, Pääskyvuoren torni. Kallioisia ja metsäisiä reittejä löytyy myös kivasti polkujuoksijoille. Alue yhtyy helposti myös Lausteen Vyyryläisenmäen metsiin, joista taas pääsee esimerkiksi Haritun kautta Rauvolanlahdelle.
Näitä monipuolisia kaupunkimetsiä voi yhdistää vaikka viikon vaellukseksi, kertoo Caj ja vinkkaa sellaisen aarrearkun, kuin Paavonpolut. Paavonpolut kulkevat ympäri Turkua ja on yksi Suomen mielenkiintoisimmista reitistöistä.
Moni paikallinen puhuu Kurjenrahkan kansallispuistosta nimellä Kuhankuono. Kuhankuonon retkeilyreitistö koostuu kuitenkin kymmenestä erillisestä reitistä. Osa reiteistä kulkee Kurjenrahkan kansallispuiston alueella, mutta suurin osa ei.
Pirunkirkon patikka on näistä Cajn suosikki. Se on 8 km pitkä ja se pitäisi kulkea edestakaisin, mutta voit myös kulkea vain luolalle ja palata sitten takaisin. Reitti on vaativa ja etenkin talvella ja märkään aikaan kalliot ovat vaarallisen liukkaita.
Auton voi jättää vaikkapa Soikeroisten parkkipaikalle. Matkalla on laavu, komeita kallioita ja metsää ja löytyypä jopa salaperäinen luola. Mahtaakohan se piru asua siellä?
Nautelankoski on nimenä monelle tuttu, mutta kuinka moni on käynyt kävelemässä luontopolulla ja käynyt katselemassa maisemia näkötornista?
Kosken vesimäärä, eli virtaama muuttuu paljon vuodenajan mukaan, tulva-aikaan koski on enemmänkin vesiputous.
Luonnonsuojelualueella on tarkat säännöt. Muistathan noudattaa niitä, samasta linkistä aukeaa paikan kartat ja historiatietoa. Sillan kupeesta löytyy myös Liedon museo.
Lue myös vinkit Turun parhaille juoksupoluille täältä.
Tässä sinulle ulkoiluvinkit Turun parhaille ulkoilupaikoille. Hyviä retkihetkiä toivoo Scandinavian Outdoorin väki.