Tuotetestissä Rab Stratosphere -makuualusta

Moi! Olen Annu ja harrastan aktiivisesti retkeilyä ja eräilyä ympärivuotisesti. Sain Scandinavian Outdoorilta testattavaksi RAB Stratosphere 4 -makuualustan. Vaihtoehtoja oli kaksi – Stratosphere 4 Regular, sekä Stratosphere 4 Long and Wide. Valitsin näistä jälkimmäisen, sillä halusin testata suuremman patjan nukkumamukavuutta verrattuna olemassa olevaan pienempään alustaani.

155 senttiselle 196cm pitkä patja on turhan pitkä, mutta ajatuksena oli, että myös pieni koira mahtuisi hyvin nukkumaan jaloissa tässä patjalla. Patjan 64cm leveys ja 8 cm paksuus vihjailivat jo etukäteen nukkumamukavuudesta. Tällaiselle pyöriäiselle kun tahtoo käydä niin, että tipahtelee yön aikana patjalta pois.

RABin makuualusta on pakattuna patjan kompaktiin pussukkaan, jonka päässä on kätevä kantokahva. Pussi pysyy kiinni kahdella kuminauhalla ja avautuu käsilaukun tapaan. Tämä mielestäni toimii mukavasti makuualustan pois ottamista ja takaisin pakkaamista ajatellen. Pussin sisällä on myös paikkasarjapussukka sekä selkeät kuvitetut makuualustan täyttö- ja tyhjennysohjeet – molemmat kiinni pussukassa, joten eivät pääse häviämään. Pakkaus painaa 950g ja sen koko on 31x14cm. Ei ihan kevytretkeilijän retkipatja, mutta koosta ja eristävyydestä huolimatta vielä oikein maltillisen kokoinen ja painoinen.

Ottaessani makuualustan ensimmäistä kertaa pussukastaan ulos, kierrätetystä polyesteristä valmistettu 75 denierin pintakangas tuntui heti miellyttävältä sormissa ja napakan sekä laadukkaan ja kestävän oloiselta. Alustan harmaa väri sopii hyvin retkeilyyn, sillä se pysynee ajankin saatossa siistimmän näköisenä kuin värikkäät serkkunsa. Makuualustan 160g/m² Stratus R -eristekuitu on myös kierrätettyä polyesteriä – pisteet valmistajalle kierrätys- ja ei-eläinperäisten materiaalien käytöstä. R arvolla 3.8 patja pitää lämpimänä viileämpinäkin vuodenaikoina, vaikka nyt kesähelteillä lämpöominaisuutta en päässytkään testaamaan. Talviretkeilyynkin patja soveltuu mainiosti, kunhan alle livauttaa lisäeristeeksi solumuovipatjan.

Stratophere pääsi mukaan saaristoon, jossa pystytin teltan sileille rantakallioille. Ahvenanmaan reissulla patjaa testattiin erittäin helteisissä olosuhteissa. Lisäksi patja toimi eristeenä ja mukavuuden tuojana riippukeinussa nukkuessa. Retkialustan täyttö sujuu kätevästi pumppupussilla. Pumppupussi voisi ehkä olla hitusen suurempi, mutta patja täyttyi silti parissa minuutissa.

Pumppupussi kiinnittyi helposti patjaan, jonka venttiilissä on kaksi suuntaa – päällimmäisen korkin ollessa auki patja täytetään ja kun korkin ottaa pois kokonaan, patja tyhjenee nopeasti. Joka kerta alustaa täyttäessä ainakin minua hymyilyttää, sillä pumppupussiin on painettu silmäviirut. Tämä niin pieni, mutta hauska yksityiskohta saa harmaan pussin näyttämään norsulta olleessaan täynnä ilmaa ja puhaltaessaan patjaan elämää. Venttiilissä on kiinni pieni muoviosa, jolla venttiilin keskeltä painamalla saa hienosäädettyä patjan ilman määrää pieniä määriä kerrallaan – tällä välttyy edestakaisin pumppaamiselta. Pumppupussia voi käyttää myös kätevästi sijaistoimintoihin, kuten vaatteiden säilytyspussina / tyynynä.

Testasin patjaa makoillen sen päällä patjan ollessa aivan täysi, suoraan kallion päälläkin. Halusin kokeilla, miten kestävältä se oikeasti tuntuu ja tuntuihan se. Sen tiesin jo ennestään, että pidempiä aikoja patjalla makoillessa tällaiselle kylkinukkujalle vajaatäyttöinen patja toimii parhaiten. Selällään tässäkin patjassa selkä kaartuu hieman väärään asentoon, koska erillisiä ilmalokeroita ei ole ala- ja ylävartalolle, eikä selkäkipuiselle toimi sellaisenaan. Täyteen pumpattuna hieman paremmin.

Ahvenanmaalla patjalla nukkumista testasi myös kumppanini, jolla on välilevyn pullistuma, ja hänen kokemuksensa mukaan kyljellään nukkuminen toimi parhaiten selkäkipuisena. Selällään patja toimi jotenkin, kun laittoi jalkojen alle vaatemytyn ja jalat sai ylemmäs.

Stratospheren reunimmaiset ilmalokerot ovat keskimmäisiä suuremmat, ja tämä lisäsi nukkumismukavuutta kyllä kivasti, kun pysyy paremmin patjan päällä yöllisestä kääntyilystä huolimatta. Lisäksi patjan paksuus antaa joustovaraa täytön suhteen – kyljellään nukkuessa patjan saa paremmin myötäilemään vartaloa ilman, että lonkka osuu maahan. Patjan pinta oli miellyttävä myös nukkuessa, eikä makuupussi tuntunut liukkaalta retkialustan päällä, kuten monien muiden alustojen päällä on tuntunut.

Patjan leveys tuntui aivan luksukselta ja vaikka koira viihtyikin paremmin teltan pohjaa vasten nukkuessa, mahtui se makoilemaan hyvin patjan jalkopäässä, eikä tullut missään vaiheessa tunnetta, että olisi tarvinnut pelätä patjan puhkeamista pienen koiran tassutellessa patjalla kynsineen. Tummasta väristään huolimatta patjan pinta ei myöskään juurikaan kuumentunut auringossa ollessaan.

Riippukeinussakin patja toimi mainiosti. Leveytensä ja pituutensa ansiosta riippukeinu asettautuu parempaan asentoon ja selkäkipuisenkin oli siinä oikein mainiota pötkötellä – kumppanilla toimi paljon paremmin kuin teltassa. Patjan pyöristetyt kulmat sopivat hyvin riippukeinuun ja pitkittäin olevat ilmalokerot muodostivat riipparin kanssa yhdessä ihanan pesän minne käpertyä nukkumaan. Patja pysyi myös hyvin paikallaan ja helpotti sekä riippariin menoa, että sieltä poistumista. Huomiona tähän mainittakoon, että testissä käytössä ollut riippukeinu oli kahden hengen eli normaalia leveämpi.

Patjan tyhjentäminen kävi nopeasti irrottamalla venttiilin korkin kokonaan. Hieman häiritsi se, että venttiiliaukosta pilkotteli eristeet, mutta huolellisella käytöllä siellähän ne sisällä pysyy. Työnsin ne ensimmäisen tyhjennyskerran jälkeen sormella niin pitkälle kuin yletin, ja seuraavalla kerralla olivat pysyneet paikallaan. Retkialusta rullautui helposti napakalle rullalle ja asettui takaisin kätevästi pussukkaansa.

RABin Stratosphere 4 on kaiken kaikkiaan miellyttävä retkipatja ja pääsee jatkossakin aivan varmasti mukaan seikkailuihin silloin kun pakkauskokoa ja painoa ei tarvitse vetää ihan minimiin.

Hinta-laatu suhde tässä patjassa on enemmän kuin kohdillaan. Patjalla makoillessa on ihanaa tunnelmoida auringonlaskussa ja herätä hyvin nukutun yön jälkeen aamupuuroa keittelemään mitä upeimmissa maisemissa.

Kategoria: Retkeily
Julkaistu: 30.6.2023