Tuotetestissä Rab Muon 50 – rinkka

Olen Johanna, innokas retkeilijä ja luonnossa kameran kanssa viihtyvä seikkailija. Omia retkiseikkailuja on hidastanut erityisesti polvia vaivaava nivelreuma, minkä vuoksi raskaiden kuormien kantaminen on ajoittain haastavaa tai jopa mahdotonta. Siksi olenkin alkanut kiinnittää erityistä huomiota retkeilyvarusteiden painoon, tavoitteenani vähentää polvien kuormitusta retkillä.
Ilokseni sain Rabin Muon 50-rinkan testattavaksi, ja se antoikin hyvän alkusysäyksen varusteiden keventämiselle, kun taakka keveni kertaheitolla vanhasta 3300g painavasta rinkasta yli kaksi kiloa!
Ensivaikutelma rinkasta oli ehdottomasti aivan uskomattomalta tuntuva keveys. Tyhjänä rinkka myös pakkautuu todella pieneksi ja litteäksi koska raskaita tukirakenteita tai paksuja pehmusteita ei ole. Rinkan naisten versio painaa vaivaiset 985g, miesten versio 995g ja tilavuus on 50 litraa.
Molemmissa malleissa selän pituudeksi on ilmoitettu 48cm. Alhaisesta painostaan huolimatta mikään pelkkä säkki tämä rinkka ei ole, sillä rankana toimii kevyt alumiininen tuki. Muotoiltu ristiselän pehmuste ja tukeva lantiovyö tekevät raskaankin kuorman kantamisesta mukavaa, kunhan kiinnittää hieman edemmän huomiota rinkan pakkaamiseen.
Rinkan kannessa on sekä sisä- että ulkotaskut ja halutessaan kannen voi irrottaa kokonaan. Rinkan materiaalina on UV-säteilyä kestävä ripstop-kangas joka tuntuu ohuudestaan huolimatta laadukkaalta ja oman kokemukseni mukaan vähintäänkin vettä hylkivältä.
Itse pidän siitä että rinkassa on riittävästi taskuja jotta tarvittavat varusteet löytyvät ja ne ovat helposti saatavilla. Pääosastona toimii suuri kiristysnyörillinen säkki jonka voi ylipakata kiristysnyörin ja kannen säätöhihnojen ansiosta.
Sivuilta löytyy avotaskut esim. juomapullolle ja kamerajalustalle, keskellä on suuri kengurutasku vaikkapa kuorivaatteille. Lisäksi olkahihnoissa on kätevästi pienet taskut joihin saa puhelimen ja muuta pikkutavaraa käden ulottuville.
Rinkka on yhteensopiva 3 litran juomarakon kanssa ja kannen ulkotaskukin on yllättävän tilava!
Rinkan ulkopuolelta löytyy kiinnikkeet vaellussauvoille ja muutenkin ilahduttavasti lenkkejä ja kiinnityskohtia lisäremmeille. Itsellä ne tuli todellakin tarpeeseen, kun varusteet piti tiivistää vanhasta 75 litran rinkasta tähän 50-litraiseen kevytrinkkaan.
Testijaksolla rinkka pääsi mukaan yöretkelle Liesjärven kansallispuistoon sekä useammalle päiväretkelle. Ensimmäisellä testiretkellä totesinkin, että tästä taitaa tulla minulle myös päiväretkien reppu, sillä kiristysnyöreillä vajaankin sisällön saa tiivistettyä hyvin vartalon lähelle. Ja mikä parasta, tämä on kevyempi kuin yleensä käyttämäni tilavuudeltaan pienempi päiväreppu!
Yöretkelle pakkasin rinkkaan kolmen vuodenajan makuupussin ja -alustan, ilmatäytteisen tyynyn, EA-laukun, vedensuodattimen, kaasukeittimen astioineen, ruuat ja vaihtovaatteita. Teltan päädyin kiinnittämään sivutaskuun rinkan kompressiohihnojen avulla. Toiseen sivutaskuun sujahti juomapullo, kengurutaskuun kamerajalusta ja takki. Taukokengät sain sopivasti ulkopuolen kiinnityslenkkeihin roikkumaan ja solumuovipatjan alas rinkan pohjassa olevilla kiinnitysnyöreillä.
Kannen ulkotaskuun sai hyvin pientavaraa, kuten hyttysmyrkyn, otsalampun ja vara-akun kameraan. Kaikki tarvittava mahtui mukaan ja painoa tuli kaikkinensa vesien ja ruokien kanssa noin 17 kiloa. Kantomukavuus yllätti positiivisesti, ja koska rinkka tulee oikeilla säädöillä todella tiivisti kiinni kroppaan, ei se aiheuttanut ylimääräistä huojuntaa menoon.
Vaikka olkahihnojen pikkutaskut ovat kätevät, minulle ne tuottivat hieman päänvaivaa. Olen tottunut kuljettamaan järjestelmäkameraani kiinnitettynä rinkan olkahihnaan, mutta näihin leveisiin taskullisiin hihnoihin ei kameran kiinnikettä saanutkaan.
Olkahihnat ovat muutoinkin ainut asia mitä rinkassa muuttaisin, sillä pehmusteissa säästäminen ja normaalia leveämmät hihnat painoivat hieman kainaloihin. Jäin tosin miettimään, olisiko miesten leveämpi malli minulle sopivampi vaihtoehto. Rintaremminä rinkassa on juoksurepuista tuttu ristiin menevä nyöri, joka saa rinkan pysymään todella tiiviisti vartalossa kiinni.
Plussat:
– Keveys, alle kilon painoa ei voi liikaa korostaa!
– Hyvä pehmustettu lantiovyö joka pitää rinkan paikallaan
– Riittävästi erikokoisia taskuja
– Reilusti kiinnityspaikkoja mahdollisille lisäkiinnitysremmeille ja irtotavaroille
– Mukautuvuus ja monipuolisuus
Miinukset:
– Olkahihnat voisivat olla myös reunoista pehmustetut
– Pohjan kompressiohihnat löystyvät helposti vahingossa
Yhteenvetona Muon 50 on kyllä todella kevyt, monipuolinen ja muuntautumiskykyinen rinkka jonka kanssa matkanteko on vaivatonta. Rinkan saa ylipakattua ja tarvittaessa ulkopuolelle saa kiinnitettyä varusteita. Ja kuten sanottu – varmasti tulen jatkossa käyttämään rinkkaa myös päiväretkillä keveytensä ja muuntautumiskykynsä vuoksi!
Johanna / @milanluonto
Julkaistu: 12.6.2024