Sain testiin Rab Women’s Kinetic 2.0 Jacket -kuoritakin. Samasta takista löytyy valikoimastamme myös miesten malli. Lisäksi sarjaan kuuluu naisille ja miehille Kinetic 2.0 kolmikerroskuorihousut. Minulla testissä oleva takki on “tylsän värinen” beluga, valikoimamme naisten takit ovat iloisemman värisiä.
Olen Johanna, Scandinavian Outdoorin toimitusjohtaja ja luonnossa liikkuminen on minulle elämäntapa. Päivittäin painelen lähimetsään kävelemään, kesällä melon ja viihdyn Turun saaristossa niin maalla kuin merelläkin seikkaillen. Talvisin minut löytää varmimmin pohjoisen Suomen laduilta ja rinteiltä.
Rabin Kinetic 2.0 takkia testasin sekä veneilemässä saaristossa ja avomerellä, muutamalla päiväretkellä ja myös lyhyellä vaelluksella Norjan vuorien vaihtelevassa säässä.
Saadessani takin ensimmäistä kertaa käteen tuli epäilys, että onko kyse kuoritakista ollenkaan. Takki on erittäin kevyt (290g), joustava ja enemmänkin ohuen softshell-takin oloinen kuin niinkään kova ja rapiseva kuoritakki. Takki ei kahise ja muotoutuu mukavasti vartalon mukaan. Takki pakkautuu todella pieneen tilaan ja on siten helppo ottaa sateen varalta mukaan matkaa.
Otin takista ns. reilun koon, jotta takin alle mahtuu riittävästi muita kerroksia syksymmällä. Takissa riittävän pitkät hihat ja tilaa olkapäissä, mikä mahdollistaa helpon liikkumisen ja käsien vapaan käytön liikkuessa tai jopa kiipeillessä. Tarvittaessa takin hihat ainakin itse pystyn vetämään myös käsien suojaksi. Helmassa ja hihansuissa on toimivat kiristykset. Takissa on erittäin reilut taskut sivuilla ja niissä on Rabin vaatteille tyypilliset naruvetimet, jotka kestävät aikaa eivätkä lisää turhaa painoa. Materiaali joustaa tekemisen mukana eli takki on erittäin mukava päällä ja olo edelleenkin on enemmänkin, että päällä on softshell- kuin kuoritakki.
Käytin takkia +15m/s tuulessa veneillessä ja tuulen takki blokkaa täydellisesti. Hengitettävyys on viileällä ilmalla perinteistä kuoritakkia huomattavasti parempi ja esim. reippaalla kävelylenkillä takin kanssa on mukava käydä kun lämpömittari näyttää maksimissaan 15 astetta. Lämpimämmällä kelillä takki on tosi kuuma ja kuoritakkimainen hiki nousee väkisinkin pintaan. Mutta hengittävyys siis on ehdottomasti parempi kuin kolmikerroskuoritakeissa yleensä, mutta toki kuoritakki on kuoritakki eikä sitä ole hyvällä kelillä tarkoituskaan pitää päällä.
Pohjois-Norjassa kapusin yhden korkeahkolle vuorelle nousevan retkeilyreitin takki päällä, koska sää oli hyvin vaihteleva ja välillä tihutti vettä. Ylhäällä rinteellä olimme vähän väliä pilven sisällä ja takki piti tihkusateen ja kosteuden loistavasti.
Melkein parasta takissa on erittäin napakka, lipallinen huppu. Huppu istuu napakasti päähän, jopa niin napakasti, että pitkähiuksisen on syytä laittaa hiukset alas ponnarille/letille, isoa nutturaa ei hupun sisälle mahdu. Hupun lippa varmistaa sen, ettei vesi tipu suoraan kasvoille vaan sopivasti ohi. Toki tuulella sade lentää kasvoillekin, mutta tuulettomalla tihkulla kasvot säilyvät kuivana. Odotan jo innolla, että pääsen syksymmällä blokkaamaan myös hirvikärpäset pois niskasta tuon hupun avulla.
Takin vesipilariarvon on 10000 ja ainakin uutena käytössäni takki piti minut kuivana. Käytin takkia niin tihkusateessa, sateen uhassa kuin kunnon kaatosateellakin. Proflex-kangas hylkii vettä mukavasti ja pisarat valuvat pois kankaan pinnasta tehokkaasti. Oleilin kaatosateessa vain lyhyen ajan, joten vielä testattavaksi jäi, että miten vedenpitävyys kestää pitkäaikaisen kunnon sateen ja miten esim. reagoi repun viilekkeiden painaessa kangasta alakerrosta vasten pidemmän vaelluspäivän kaatosateessa.
Tulevan syksyn pidemmälle vaellukselle ajattelin uskaltautua tämän takin kanssa. Tuulenpitävyydestä olen täysin varma ja pikkusateella takki pitää kyllä minut kuivana. Nähtäväksi jää riittääkö vedenpitävyys kaatosaateellakin koko päivän.