Testissä Merrell Rogue Hiker Mid GTX -retkeilykengät

Oih, ihanaa. Kesä on täällä aivan tuossa tuokiossa ja mikä sen parempaa kuin saada uudet retkikengät testiin heti kauden alussa. Minulle Suomen luonto on suuri voimavara ja elämyksien leikkikenttä. Mielenmaisemaani ovat niin kotiseutuni Merikarvian Ouran saariston kivikkoiset rannat kuin Lapin erämaiset avotunturialueetkin.

Testikengistä löytyy naisten ja miesten versiot:

Merrell Women’s Rogue Hiker Mid GTX

Merrell Men’s Rogue Hiker Mid GTX

Uusien ulkoilulajien innokkaana kokeilijana, pidän tärkeinä asioina varusteiden toimivuutta ja monikäyttöisyyttä. Oikeastaan kaapistani löytyy pari kappaletta ulkoilutakkeja, toinen kuoritakki ja toinen hengittävämpi retkeilytakki, samoin housuissa. Kenkien osalta olen viimeisinä vuosina laajentanut hieman valikoimaa, koska harrastamieni lajienkin kirjo on kasvanut. Lisäksi olen arkikäytössä tykästynyt suuresti paljasjalkakenkiin. Selkä väsyi aluksi, mutta näin pidemmän käytön jälkeen, paljasjalkakengät ovat oikein oivalliset päiväretkeilyyn helpossa maastossa.

Kun repun paino lisääntyy ja maasto vaikeutuu, kaipaan kuitenkin tukevampaa kenkää jalkaani. Rinkan kanssa vaeltaessani, minulla on käytössä nahkaiset, kiertojäykkyydeltään ja pohjaltaan todella vankat ja jäykät kengät. Ne ovat kuitenkin turhan painavat ja jäykät kevyen päivärepun kanssa retkeilyyn, joten odotin todella, että pääsen sujauttamaan jalkaani hieman kevyemmät retkeilykengät.

Ja niin siinä juuri kävi, testiin saamani uudet Merrell Rogue Hikerit suorastaan sujahtivat jalkaan. Pehmeä sisus painautuu tukevasti jalkaa vasten, ollen yhdenaikaisesti pehmeä ja jalkaa myötäilevä kuin sukka, mutta myös jämäkkä, kuten retkeilykengän kuuluukin. Lähdin ensimmäiselle testilenkille heti töiden jälkeen illalla. Ensiaskeleet otin asfaltilla ja yllätyin positiivisesti askeleen rullatessa kevyesti ja kenkien joustaessa mukavasti kovalla pinnalla. Kenkien välipohjassa oleva “FloatPro”-rakenne tuo kenkiin mukavan iskunvaimennuksen. Kengät ovat kuin maastojuoksulenkkarit, mutta tarpeeksi ylös nouseva varsi suojaa sekä tukee nilkkaa vaihtelevassa maastossa. Kenkien kooksi valitsin normaalin kokoni 40. Ohuella sukalla kenkä on hieman väljä, mutta vähänkin paksummalla retkeilysukalla oikein sopiva.

Ensimmäiseen todelliseen testiin kengät pääsivät pääsiäisenä, kun teimme mökillä päiväretkiä lähimetsään ja järven jäälle. Olen muutaman kerran venäyttänyt nilkkani ja olen hieman arka ottamaan haastavassa maastossa tai liukkaalla alustalla reippaampia loikkia. Tällöin on tärkeää, että kenkiin voi luottaa ja tietää, miten ne toimivat erilaisilla tilanteissa. Merrellin Rogue Hikereissa on Vibramin Megagrip -ulkopohja, jossa on syvä ja vahva kuviointi. Liukkailla kallioilla ja kivillä liikkuminen oli helppoa ja pohja piti todella hyvin erilaisissa maastoissa. Tällaiset pienet asiat vaikuttavat todella paljon retkeilymukavuuteen ja luontoelämyksien kokemiseen. Toki nämäkään pohjat eivät ihmeitä tee vaan nastakengille löytyy varmasti edelleen käyttöä liukkaimmilla keleillä.

Merrell Rogue Hikereiden nauhoitus on suunniteltu niin, että jalkapöydän ja nilkan kireyttä voi säädellä toisistaan riippumatta. Testissä jalkapöydän nauhoitus piti tiukkuutensa juuri niin kuin pitikin, mutta ylänauhoitusta piti sitoa välillä uudelleen nauhojen joko auetessa ja hypätessä sivukoukuista pois. Tähän epäilen syynä olevan melko paksut nauhat ja vain kahdet koukut molemmin puolin. Toivon, että tämä korjaantuu ajan myötä, kun opin vetämään nauhat oikeaan tiukkuuteen tai muuttamaan hieman sitomistapaa.

Kenkien vedenpitävyyttä ja hengittävyyttä on takaamassa Gore-Tex -kalvo. Kevätkelit ovat olleet kauniit, mutta varsinkin soilta valuvaa vettä metsissämme riittää ja pienetkin purot tulvivat. Lasten kanssa lähdimme retkelle purolle ja samalla pääsin testaamaan kenkien vedenpitävyyttä märässä metsämaastossa. Lunta maastossa ei enää ollut testijaksoni aikana niin, että olisin lumikengillä lähtenyt luontoon, mutta kengistä löytyy tätäkin aktiviteettia varten suunnitellut ulokkeet kannassa sekä D-rengas säärystimien kiinnittämistä varten. Jalat pysyivät täysin kuivina ja lämpöisinä koko reissun eikä kenkiä juurikaan tarvinnut kuivatella retken jälkeen.

Todelliseen testiin kengät pääsivät haastaessani lapset mukaani reiluun 26 kilometrin päiväpatikkaan pitkin lähialueen hiekkateitä, polkuja ja metsäteitä. Matkan varrelle puoleen väliin osui sopivasti hampurilaisravintola, joka motivoi ensimmäiselle puolikkaalla ja antoi voimia loppukilometreille. Kokemuksellani olisin varma, että nahkaisilla, jämäkämmillä ja raskaammilla vaelluskengillä, kova tien pinta olisi alkanut tuntua jo jalkapohjissa ja aiheuttanut päkiöihini rakot. Päivän päätteeksi jalkani olivat kuitenkin vain hieman väsyneet, mutta askellus tuntui koko päivän kestäneellä retkellä kevyeltä eivätkä kengät hiertäneet mistään. Uusien kenkien kanssa joutuu aina hieman jännittämään, onko kenkävalinta osunut oikeaan vai tuleeko ensimmäisellä pidemmällä retkellä eteen jotain yllättävää, joka voisi jopa keskeyttää matkanteon. Hyvä iskunvaimennus välipohjassa ja pitävät ulkopohjat saavat minut vakuuttuneeksi siitä, että näistä kengistä voisi olla seuraavaksi luottovarusteeksi vaelluksilleni pohjoisen tuntureille.

Plussat
– Pitävät ulkopohja
– Kevyet ja yhtä aikaa tukevat
– Rullaava askellus

Miinukset
– Yläosan sitominen ja kiristys

Noora-Mari Syväluoma
@noora_mari

Kategoria: Tuotetestit
Julkaistu: 23.5.2023