Testissä Ledlenser HF8R Core – automaattisesti säätyvä otsalamppu

Ledlenser otsalamppu testissä

Sain testiin pohjoiseen pimeneviin iltapäiviin ja vauhdilla lähenevään kaamokseen Led Lenser HF8R Core -otsalampun. 

Kirjoittajana Taneli Kantanen, eräopas, kokki ja innokas ulkonaliikkuja, joka on viimeiset kymmenkunta talvea viettänyt ympäri Pohjoista.

Lamppu säätelee valotehoa ja valokeilaa perusasetuksilla etäisyyden ja valon määrän mukaan. Tätä toimintoa kohtaan olin hieman skeptinen, mutta ominaisuus osoittautui huomattavasti omia odotuksia paremmaksi. Valokeilaa saa halutessaan säädettyä lampussa olevasta focus rullasta, mutta tälle toiminnolle itsellä ei tullut tarvetta missään vaiheessa automaation hoitaessa homman mallikkaasti.

Valotehoa lampusta löytyy maksimissaan 1600 lumenia ja akun kestoksi minimiteholla luvataan 90 tuntia.

Pimeä toimintaa esimerkiksi leirissä ja pimeänäön säilyttämistä varten lampussa on myös punavalotoiminto. Tätä asetusta käytin parilla jääkiipeilyreitillä ja pimeänäön säilyttyä kiipeily sujui pimeällä huomattavasti helpommin.

Kohti pohjoista

Pakattiin talvikamppeet uunituoreeseen matkailuautoon talveksi ja suunnattiin kohti Muonion ja Kilpisjärven upeita retkiluistelujäitä. Edellisvuodesta poiketen oltiin valitettavasti päivä myöhässä ja Kilpisjärvi oli kuorrutettu 10-15 cm lumipeitteellä. Jäätä oli kertynyt noin 20 cm ja sahattiin kuitenkin avanto dippausta varten.

Jatkettiin matkaa Norjan rajan yli suotuisten kelien suosiessa avaamaan vapaalasku- ja jääkiipeilykaudet.

Kauden toinen laskupäivä ja lampun testaus

Ensimmäiset testit lampulle tuli heti kauden toisen vapaalaskupäivän loppuosuudella, kun iltapäivä alkoi hämärtyä. Lumen määrä metsässä ei riittänyt alas laskemiseen, joten päädyttiin laittamaan sukset reppuun ja kävelemään alas tyypillisessä Norjalaisessa tihenevässä metsässä. 

Lampun valoteho säätyi automaattisesti metsässä näppärästi läheltä kauas. Hiihdeltiin vielä skineillä tien vierustaa ja autolle päästyämme pimeys ympäröi laakson. Illalla taivaalla tanssivat revontulet valaisivat koko taivaan.

Jääkiipeilyseinältä pimenevään iltaan

Kiivettiin Lyngenissä asuvan vuoristo-oppaan Fredrik Aspön kanssa 8:n köyden mitan jääputous (noin 350-400 m). Päivän aikana koettiin kaikkea mahtavasta auringonnoususta tiheään lumisateeseen. Auringonsäteitäkin osui putoukselle muutama, kunnes aurinko jatkoi matkaansa vuorten taakse.

Toppiin päästyämme hanskat tuntuivat kosteilta käsissä ja edessä oli vielä nousureittiä pitkin laskeutuminen pimenevässä iltapäivässä. 

Asetin otsalampun kypärään valmiiksi, sillä hämärä hiipi vuonoa pitkin, emmekä tulisi kerkämään alas asti ennen pimeää.

Lamppu on myös IP68 roiske ja pölysuojattu, joten kosteudesta ei lampulle tulisi koitumaan ongelmia. Päästiin turvallisesti alas pusikkojen läpi ja suunnattiin autoille.

Lampun automaattisesti säätyvä valokeila toimi erityisen hyvin useamman köyden mitan kiipeilyreitin laskeutumisessa, välillä pitää nähdä menosuunta alaspäin ja sitten taas katsoa jalkoihin ja varmistuslaitteeseen. 

Päästiin turvallisesti alas viimeisten pusikkojen läpi ja suunnattiin autoille.

Lämmin nakkikeitto maistui varsin hyvältä matkailuautossa päivän jälkeen ja pohkeet kovasti ilmoittelivat olemassaolostaan pitkän päivän jälkeen. Takana oli elämäni ensimmäinen useamman köyden mitan jääkiipeilyreitti.

Lamppu pysyy hyvin kypärässä paikoillaan. Takana ja edessä on kumiset liukuesteet, jotka edesautavat paikallaan pysymistä. 

Kiivettiin myös muutamana iltana yläköydessä jääseinillä otsalamppujen valossa. Yläköydessä kiivetessä kiipesin punavalolla, sekä normaalilla valo asetuksella. Punavalolla kiipeäminen oli normaalia valoa miellyttävämpää ja säästi hämäränäköä.

Tulevan talven seikkailut

Mulla on muutaman kerran jäänyt seikkailuilla otsalamppu matkasta ja pimeä on päässyt yllättämään. Nykyään repussa kulkee aina otsalamppu ja yleensä myös satelliittiviestintä-laite mukana osana kuivapussiin koottua ensiapulaukun sisältöä monenlaisilla reissuilla.

Tarkoitus on seikkailla tuleva talvi matkailuautollamme talvilajien parissa ympäri pohjoista. Joulukuun alussa auton nokka suuntaa Tunturi-Lapista kohti Pyhätunturia.

Mikäli lampusta herää kysyttävää niin helpoin tapa lähestyä on sosiaalisen median kautta viestitse.

Seikkailuja, harrastuksia, töitä sekä kokkailuja voi seurailla esimerkiksi Instagrammista kanelitaneli nimimerkin takaa. 

Kohti pimenevää kaamosta!

-Taneli

Kategoria: Tuotetestit
Julkaistu: 27.11.2023Muokattu: 4.12.2023