Testissä Bug Barrier “hyttyspaita” — toimiiko se?

Sain testattavaksi Royal Robbins Bug Barrier Tech Travel II LS -permetriinikäsitellyn, teknisen ulkoilupaidan. Naisille löytyy myös oma malli ja tähän Bug Barrier -sarjaan löytyy lisäksi hupparia ja housua.

Olen Caj Koskinen ja olen töissä Scandinavian Outdoorin markkinoinnissa. Olen myös eräopas ja järjestän kursseja, retkiä ja vaelluksia — joten aikaa tulee vietettyä ulkona todella paljon.

Testasin paitaa Etelä-Suomessa mm. Paraisten punkkiparatiisissa, Kymijoen pusikoissa ja räkkäaikaan pidemmällä kolmen viikon Lapin reissulla useammassa eri kohteessa.

Ensivaikutelma paidasta oli, että se oli hyvin eri värinen, mitä tuotekuvassa. Paita on väriltään Dark olive, mutta löytyy myös Navy-sinisenä.

Paita on hyvin ohutta teknistä kangasta (91% polyesteriä, 9% elastaania), eli hyvin huomaamaton ja kevyt päällä. Kylmemmällä kelillä laitoin paidan alle merinovilla t-paidan.

Helteillä paita oli mitä mahtavin, pitkät hihat suojaavat hyttysiltä, paarmoilta, mäkäräisiltä, punkeilta ja auringolta, mutta ohut kangas ei ole tukalan kuuma.

Paita tosiaan toimi hyvin, tietysti pitää muistaa, että paita suojaa vain paidan osalta sääskiltä. Muut paikat pitää suojata muulla tavalla. Jalat saa suojattua tarpeeksi paksulla housukankaalla ja tuplasukat auttaa nilkkoihin.

Sääsket eivät yleensä laskeudu paidan päälle, jos ne laskeutuvat, ne eivät viihdy siinä pitkään. Olin Lapissa pahimpaan räkkäaikaan ja paita pääsi tositestiin. Melontareissuilla joutuu välillä menemään pahimpiin hyönteisolosuhteisiin ja tuhannet sääsket olivat kimpussani. Paidan alueella koko kolmen viikon aikana pisti vain kaksi hyttystä.

Ajomatkalla vietimme paljon aikaa tienposkessa ja heti ovesta ulos astuessa oli joko sääskiarmeija kimpussa tai sitten paarmat. Hyttysverkko suojaa pään ja jos istuin pitkään paikallani, vedin hihan kämmenien yli ja olin täysin suojassa.

Liukeneeko permetriini vaatteesta pesuveteen?

Tämä kysymys on varmasti monen mielessä, nyt kun pralletriini-hyönteismyrkkyä ilmaan levittävät laitteet ovat kiellettyjä käyttää luonnossa ja kukkivien kasvien läheisyydessä. Hyönteiskato on vakava ilmiö ja saattaa olla yksi pahimmista ihmiskuntaa tulevaisuudessa vaivaavista uhkista.

Luonnossa käytettäviä vaatteita ei saa itse kyllästää permetriinillä, joissakin tuotteissa näin on toimittu valmistusvaiheessa ja niitä saa vielä laillisesti käyttää. Näistä vaatteista permetriini kuitenkin liukenee vähitellen pesuveden mukana.

Valmistaja kertoo, että Royal Robbinsin Insect Shield -käsittelyssä pieni määrä permetriiniä levitetään vaatteeseen, joka sen jälkeen altistetaan kuumalle lämpötilalle. Tämä sitoo ainesosan tuotteen kuituihin vaatteen eliniän ajaksi.

Bug Barrier paidalle kerrotaan laskettu elinkaaren aikana tapahtuvan 70 pesua, jos tuote pestään ohjeiden mukaisesti, ei siitä pitäisi liueta myrkkyä pesuveteen.

Olen itse luopunut lähes täysin myrkkyjen käytöstä ja tänä kesänä tämä paita oli ainoa myrkkytuote, jota käytin. Viime vuonna olin täysin myrkytön. Olen hiukan epäileväinen vielä tästä tuotteesta, näitä myrkkyjä ei ole kunnolla testattu ja voi hyvinkin olla, että tulevaisuudessa selviää lisää tietoa.

En pese kovinkaan usein vaellusvaatteitani. Yleensä tuuletus riittää ja pienet tahrat nyt kuuluu ulkoilmaelämään. Uskoisin käytössäni paidan saavan alle 10 pesua elinkaarensa aikana, ehkä se ei sitten liuota myrkkyjä veteen? Valmistajan ohjeiden mukaan käyttöikänsä loputtua paidan voi hävittää normaalin jätteen mukana kierrätysohjeiden mukaisesti.

Perustelen vielä toistaiseksi itselleni tämän tuotteen käyttöä sillä, että asun erittäin pahalla punkkialueella Turun saaristossa. Viime kesänä nypin kehostani toista sataa punkkia. Käyn myös melontareissuilla Lapissa räkkäaikaan, kun on parhaat virtaamat jokialueilla, ja jos paidasta ei kuitenkaan käytön aikana irtoa myrkkyä luontoon. En kuitenkaan pidä paitaa päällä meloessani, silloin päälläni on useimmiten kuivapuku. Pidän paitaa päällä vain leirissä, jokien varsilla.

Kategoria: Tuotetestit
Julkaistu: 13.7.2022Muokattu: 17.1.2025