Testissä Atomic Savor GT visor photo laskettelukypärä

Olen Daniela ja olen päässyt tammikuun ajan testailemaan huippuhienoa Atomicin Savor GT Visor Photo visiirillistä laskettelukypärää. Ja nyt erityisesti kaikki rillipäät kannattaa pysyä kuulolla loppuun saakka, sillä tämän kypärän ominaisuudet mahdollistavat silmälasien käytön rinteissä!

ENSIVAIKUTELMA: LAADUKASTA KÄYTÄNNÖLLISYYTTÄ

Ensituntumalta tämä kypärä vaikutti huolitellulta ja jokainen yksityiskohta on harkittu tarkkaan. Päässä kypärä tuntuu kaikessa jämäkkyydessäänkin kevyeltä, eikä se rajoita pään liikkumista mitenkään. Painoa kypärällä on noin 550 g eli vähemmän kuin sillä isommalla margariinipaketilla. Vauhtia ja vaaratilanteita varten arvostan myös sitä, että tässä Atomicin Savor GT kypärässä on käytetty Holo Core -pehmikkeitä, jotka vaimentavat iskuja kaatuessa jopa 30 % tehokkaammin kuin laskettelukypärästandardit yleisesti velvoittavat.

Atomicin Savor GT Visor Photo on saatavilla valkoisena sekä mustana. Visiirissä on molemmissa väreissä sama sinipunainen fotokromaattinen linssi.

KUINKA KÄVI SILMÄLASIEN KANSSA?

Kauaa ei tämä kypärä ehtinyt kaapin päällä odottaa kun pakkasin heti sopivien kelien tultua kamppeet matkaan ja suuntasin paukkupakkasiin leijahiihtelemään. Silmälasikoteloa ei enää tarvita mukaan, sillä tämän visiirin alta ei silmälaseja tarvitse ottaa pois.

Kylmän viiman takia käänsin visiirin heti matkaan päästyäni alas silmälasien päälle. Omat rillini eivät osu visiiriin sisäpuolelta, eivätkä sangatkaan painaudu ohimoita vasten. Sankojen päät jäivät aluksi korvan takana ikävästi puristuksiin, mutta pienellä kypärän asennon säädöllä siitäkin vaivasta pääsi nopeasti eroon. Yleisesti piilolinssithän tulee mainittua, kun puhutaan silmälasien epäkäytännöllisyydestä ja hankaluudesta urheillessa. Itse henkilökohtaisesti valitsen mahdollisuuksien mukaan mieluummin silmälasit, vaikka usein se tuottaa harmaita hiuksia ja päänvaivaa. Tämä kypärä kyllä ylitti kaikki odotukset tässä suhteessa, sillä en ole testijakson aikana kertaakaan ollut tilanteessa, jossa silmälasit olisivat tiellä tai muuten haittana.

Näkökenttä visiirin takaa katsellessa pysyi avoimena niin ylös kuin alas, mutta erityisesti näkyvyys sivuille päin oli laaja, kun vertaa tavallisiin laskettelulaseihin. Leijan kanssa liikkuessa arvostan erityisesti tätä esteetöntä näkökenttää sekä visiirin helppokäyttöisyyttä; visiirin saa nostettua ja laskettua nopeasti yhtä kättä käyttäen.

Visiirin käyttö onnistuu helposti yhdellä kädellä.

SUOJAA VIIMAA VASTAAN PYÖRÄILLESSÄ

Paukkupakkasten jatkuessa Oulun katukuvassa alkoi näkymään yhä enemmän laskettelukypäriä talvipyöräilijöiden käytössä. Niin myös minä menin mukavuus edellä ja pyörän selkään hypätessä painoin tämän Atomicin Savor GT Photo Visorin päähän. Pyöräillessä avasin kypärän päällä olevat tuuletusaukot paremman hengittävyyden toiveissa. Pienistä tuuletusaukoista ei paljon ilmaa virtaa suuntaan eikä toiseen, mutta minulle tämä pieni tuuletus riittää, sillä useammin ongelmana on itsensä riittävän lämpimänä pitäminen. Visiirin takaa oli helppo seurata liikennettä, kun ei tarvinnut räpsytellä jääpaakkuja ripsistä. Teen kyllä jatkossakin saman kypärävalinnan paukkupakkasten pyöräilyreissuille.

VISIIRI JOKA KELIIN

Tammikuun lopulla suuntasin Leville viikoksi laskemaan ja onnellisena pakkasin uuden kypärän mukaan. Tähän mennessä olin ollut todella tyytyväinen tähän visiirikypärään ja innolla odotin tulevaa lomaviikkoa tunturissa. Sääolosuhteet vaihtelivat tuttuun tapaan auringonpaisteesta sankkaan lumipyryyn sekä paukkupakkasista nollakeleihin.

Atomicin Savor GT Visor Photo -kypärässä visiirin Visor ID – linssi reagoi ympäristön valaistukseen eli samalla linssillä näkee sekä pimeässä että päivänvalossa. Linssi kirkastuu pimeässä ja hyvä kontrasti mahdollistaa pinnan muotojen erottamisen. Päivällä kirkkaassa valossa visiiri muuttuu heijastavaksi ja tummemmaksi estääkseen häikäisyä. Fotokromaattinen linssi toimi kaikissa olosuhteissa, kun normaaleja laskulaseja olisi pitänyt vaihtaa valoisuuden mukaan parhaan mahdollisen näkyvyyden saavuttamiseen. Tämä kypärä päässä pystyin huoletta laskemaan koko päivän aamuhämärästä valoisan ajan yli iltapimeään asti ilman mitään ongelmia näkyvyyden kanssa.

Visiirin linssi mukautuu ympäristön valaistuksen mukaan.

Visiirin alareunassa on pehmuste ja se istuu hyvin ainakin omien kasvojeni muotoon. Visiiri ei kuitenkaan ole ilmatiivis eikä sitä sellaiseksi ole tehtykään, vaan se päästää sisään hiukan ilmaa reunoilta. Tämä pieni ilmankierto estää visiirin alla silmälasien huuruuntumisen.

MIKÄÄN EI OLE TÄYDELLINEN, MUTTA TÄMÄ ON LÄHELLÄ SITÄ

Mikään ihmeiden tekijä tämäkään kypärä ei kuitenkaan ole, vaikka huonoja puolia onkin ehkä tavallista hankalampi löytää. Jos käyttää suun ja nenän edessä paksua kauluria, kostea uloshengitysilma saattaa löytää tiensä visiirin alle ja se tiivistyy sisäpinnalle kevyeksi huurteeksi. Jos näin tapahtuu, kosteuden saa kuivumaan nopeasti, kun päästää tuulen kulkemaan visiirin alle.
Alijäähtynyttä vettä sataessa taivaalta, kertyi visiirin päälle tiukka kerros jäätä, joka piti vain rapsutella pois jokaisen laskun jälkeen. Hankalammilla keleillä kannattaakin ehkä tarkemmin harkita lajin vaihtoa 😀

Kokovaihtoehtoja on neljä.

KOKOMITOITUKSESTA

Olen itse pienikokoinen ja yleensä valitsen kaikissa varusteissani sen pienimmän koon, mutta nyt mittailin pääni (57 cm ympärysmitta) sopivan neljästä kokovaihtoehdosta parhaiten M-koon kypärään, jossa ohjeellinen mitattu päänympärys on 55–59 cm. Alle mahtuu hyvin paksumpikin myssy, mutta enemmän kiristettäessä kypärä istuu oikein hyvin, vaikka alle ei pukisi mitään. Kokomitoitus on mielestäni reiluhko ja säätövaraa on runsaasti, joten valmistajan mitat vastaavat todellisuutta eikä lisävaraa tarvitse jättää. Muista kuitenkin miettiä, käytätkö usein kypärän alla kypärämyssyä tai muuta, joka tarvitsee lisätilaa ja ota se mitatessa huomioon.

MUITA YKSITYISKOHTIA

Kypärän helppokäyttöisyys ja yksityiskohdat miellyttivät omia tarpeitani. Jo aiemmin mainittu tuuletusaukkosysteemi helpolla kiinni/auki vivulla oli tarpeeksi tehokas. Vuoren ja pehmikkeiden materiaalit tuntuvat ihoa vasten pehmeiltä eivätkä ne kerää kosteutta hikisessäkään menossa. Kypärän kiristys tapahtuu portaattomasti niskassa olevaa rullaa pyörittämällä paksutkin tumput kädessä. Kireys jakautui tasaisesti, eikä jäänyt puristamaan toisesta kohdasta tai jättänyt löysiä toiseen kohtaan. Korvaläpät ovat tässä kypärässä jämäkät eivätkä päästä korvia palelemaan kovassakaan viimassa, mutta eivät haittaa kuuloa mitenkään. Jos korvaläpät eivät asetu mukavasti, kannattaa säätää kypärän sisäosaa toiseen mittaan, sillä se muuttaa korvaläppien asentoa. Tavalliset bluetooth-nappikuulokkeet mahtuivat korvaläppien alle ja pysyivät hyvin paikoillaan.

Kypärä kiristetään portaattomasti rullaa pyörittämällä. Suurempaa säätöä varten kypärän koko sisäosa liikkuu kolmeen eri mittaan syvyyssuunnassa. Tuuletusaukot avataan ja suljetaan vipujen avulla.

KAIKKIEN ODOTUSTEN TÄYTTÄJÄ

Yhteenvetona voin todeta, että Atomicin Savor gt visor photo -kypärä ylitti kaikki odotukset. Tämä kypärä on täydellinen valinta jokaiselle laatutietoiselle laskijalle ja sopii vaihteleviin olosuhteisiin. Huolettomia laskuja, turvallisuutta vauhdikkaaseen menoon ja vaativampaankin makuun; myös silmälasien käyttäjille. See better Ski better pitää todellakin paikkansa!

Talviterkuin,
Daniela

Aktiivinen luonnossaliikkuja, eräirma ja seikkailija.
Jos vielä jäi kysyttävää tästä Atomicin kypärästä niin minut saa kiinni instagramissa @danielarjla

Kategoria: Tuotetestit
Julkaistu: 6.2.2024