
Kuukauden klubituotteiden yhteydessä julkaisemme kuukauden retkikohdevinkin. Retkivinkit tulevat meidän omilta ulkoilun asiantuntijoiltamme. Parhaat retkikohteet löytyvät usein lähimetsistä, mutta mikäli kaipaat inspiraatiota välillä löytää uusiakin kohteita, olemme mielellämme apunasi.
Tammikuun retkikohteena on Teijon kansallispuisto. Tämä kansallispuisto on monen suosikkeja kesällä, reiteillä onkin vipinää ja taukopaikoilla löytää usein juttuseuraa. Talvella Teijon kansallispuisto kuitenkin hiljenee taianomaisen lumipeitteensä alle.
Markkinointitiimimme Caj kävi vaimonsa kanssa tammikuisessa Teijon kansallispuistossa, kun säät näyttivät täydellisiltä. Viikonlopun retkellä pakkasta oli illalla 25 astetta, lumi oli tuoretta ja muiden retkeilijöiden jälkiä ei näkynyt missään.
Teijon maisemat koostuvat vaihtelevasta meri-, järvi- ja suomaisemasta. Talvella nämä näkymät ovat hyvinkin erilaisia, kuin kesällä. Kirpeänä pakkaspäivänä voit kuitenkin vielä haistaa tutun suopursun tuoksun.
Kesällä kansallispuistoissa kannattaa pysyä poluilla, jotta luontoon ei jää jälkiä. Yleensä vähälumisena talvena poluilla pärjää ihan kenkien kanssa, mutta kun lunta on enemmän voi myös soilla hiihtää ja lumikenkäillä.
Myös jäiden päällä voi liikkua erityistä varovaisuutta noudattaen. Vaikka jäällä näkyy muiden jälkiä, ei se välttämättä tarkoita, että jäällä on turvallista liikkua. Esimerkiksi Kalasuntin laavun lähellä on virtapaikkoja, jotka voivat olla petollisia. Jäillä liikkuessa tarvitset järjen käytön lisäksi myös jäänaskalit.
Teijolla pärjää usein latusuksilla ja eräsuksia tarvitaan vasta, kun lunta on reilusti enemmän. Voit vetää perässäsi ahkiota, mutta jos poikkeat helpommilta reiteiltä, rinkka voi olla kätevä vaihtoehto.
Teijon kansallispuiston kävijämäärät ovat kesällä suuret, mutta talvella saattaa olla mahdollista viettää laavulla yötä rauhassa. Mitä enemmän pakkasta, sitä vähemmän on usein muita ihmisiä, varsinkaan yön yli retkeilijöitä.
Kalasuntin laavun köysilossit nostetaan talvella ylös ja usein myös laavun puuhuolto lopetetaan talveksi. Polttopuut saattavat muutenkin olla välillä laavuilta loppu, joten kannattaa ottaa oma retkikeitin mukaan.
Vettä saa lumesta sulattamalla ja järvestä, mikäli siellä on sulia paikkoja tai osaat tehdä jäähän reiän. Mikäli jää ei ole paksua, voi kirveellä tehdä reiän jäähän.
Tammikuussa kannattaa varautua pimeyteen otsalampulla, mutta mikäli olet onnekas, voi pilvetön taivas ja täysikuu luoda valoisankin yön.
Hyvä lähtöpaikka talvella: Nenustannummen parkkipaikka (kartta)
Hyviä reittejä: Kesäreitit ovat kallioisia, hankalia hiihtää, mutta lumikengillä ja hyvillä talvikengillä kuljettavissa. Hiihtäen kannattaa käyttää soita ja tasaisempia maastoja.
Leiriytyminen: Voit leiriytyä kaikilla tulenteko- ja laavupaikoilla
Muuta tiedettävää: Tulenteko on sallittu vain huolletuilla, karttaan ja maastoon merkityillä tulentekopaikoilla käyttäen ainoastaan tarkoitukseen varattua, paikalle tuotua puuta. Retkikeittimen käyttö on sallittu siellä missä liikkuminenkin on sallittu.
Tutustu tarkemmin alueen sääntöihin luontoon.fi -sivustolla.
Voit käydä samalla myös ihailemassa Teijon ja Mathildedalin ruukkikyliä ja tutustumassa alueen historiaan.