Road trip – Suomessa ja Pohjoismaissa seikkaillen

Usein kuulee puhuttavan, että kotimaan matkailu ja ylipäätään Suomessa lomailu on todella kallista. Sitähän se voi olla, jos vuokraa mökin laskettelukeskuksen kalliimmalta alueelta ja syö ravintoloissa. Lomailu Suomessa voi kuitenkin olla hyvinkin edullista, mikäli sinulla on jo retkeilytaidot ja -varusteet hallussa.

Suomi on luontomatkailijan paratiisi. Meillä on turvallista liikkua ja retkeilyinfraa on koko maa täynnä. Tässä muutama vinkki, millä saat pidettyä kustannukset kurissa ja lisättyä seikkailun tuntua kotimaanmatkailussa.

Majoittuminen on halvimmillaan ilmaista

Mikäli omistat oman teltan tai riippumaton, voit vierailla eri luontokohteissa ja nukkua ilmaiseksi. Myös autossa voi monesti nukkua tilapäisesti, mutta enemmän mukavuutta saat omalla majoitteella. Voit monesti yöpyä auton vieressä, vaikkakin parhaat leiripaikat löytyy yleensä, kun jaksaa kävellä hiukan pidemmälle autolta.

Hyviä puskaparkkeja löytää maastokarttasovellusta ja Google Mapsia hyväksikäyttäen. Voit myös tallentaa muistiin omia lempipaikkoja tai jos näet mielenkiintoisen paikan autolla ohiajaen.

Muita edullisia vaihtoehtoja on maatilamajoitukset ja leirintäalueet. Leirintäalueella voi yöpyä teltan kanssa, jolloin saat käyttöösi usein ruoanlaittokatoksen, tiskausmahdollisuudet, suihkut, wc:n ja saunan. Monesti leirintäalueilla on mahdollisuus vuokrata edulliseen hintaan pieniä mökkejä, halpa mökki voi olla kovalla sateella hyvin mukava vaihtoehto.

Retkikeittimellä valmistat samoja ruokia mitä kotonakin

Mikäli omistat retkikeittimen, niin voit valmistaa kätevästi ruokaa tienvarsiparkissa. Pientä luovuutta käyttäen voit valmistaa keittimillä niitä samoja ruokia, mitä kotonakin. Kahdesta sisäkkäisestä kattilasta ja kannesta saa tehtyä myös retkiuunin. Laita kattiloiden väliin kiviä tai foliota ja lämmitä keittimen minimiteholla varovaisesti.

Suomi on myös laavujen ja tulipaikkojen luvattu maa. Tarkista aina kuitenkin ensin onko maastopalovaroitus voimassa. Löydät tiedon esimerkiksi ilmatieteenlaitoksen sääsovelluksesta, tämä on muutenkin luotettava ja kätevä tapa seurata sääennusteita.

Kesäkahvilat on tunnelmallisia taukopaikkoja, joissa voi joskus myös syödä edullisesti. Muitakin edullisia ruokapaikkoja löytää, mikäli retkiruoka ei enää maistu.

Varustevinkit kesän autoseikkailuille

Muista mukavuus ja ota mukaan retkituoli, taukopaikoilla viihtyy paljon pidempään, kun on mukava paikka istuskella. Sääsket saattavat olla välillä riesana ja niihin löytyy montakin lääkettä: hyönteissuojavaatteilla suojaudut ilman myrkkyjä, voit myös käyttää hyönteiskarkotetta, jossain tilanteessa voit myös virittää isomman hyttysverkon tai sitten vaan etsit avoimen, tuulisemman paikan, missä sääskiä on vähemmän.

Vuosikymmenen pahimmassakin räkkäajassa selviää ja voi toimia normaalisti, kun on etukäteen varautunut.

Vettä on hyvä olla autossa mukana isompi kanisteri, mutta voit myös ottaa vettä luonnosta. Suositus on, että vesi puhdistetaan. Puhdistuksen voi tehdä keittämällä tai käyttämällä vedenpuhdistinta.

Farmarissa ja pakettiautossa voi nukkua takaosastossa. Hyttysverkon avulla voit pitää ovia auki. Puhtaan vesistön lähellä saat vettä ja voit käydä uimassa.

Autossa voi pitää laajempaa retkikeittiötä, jossa on vaikka useampi retkikeitin, kattila ja kunnollinen paistinpannu. Löydät valikoimamme täältä. Kunnollinen kylmälaukku pitää herkemmät ruoat kunnossa. Meiltä löytyy laadukkaita kylmälaukkuja täältä.

Tien päällä voi sattua ja tapahtua. Ensiapulaukun lisäksi on hyvä olla huomioliivit, mikäli joutuu autoa korjaamaan tienposkessa, myös vararengas, tunkki ja rengasavain on hyvä olla mukana, mikäli on tarkoitus ajaa syrjäisimmillä seuduilla.

Autossa kannattaa pitää omaa ensiapulaukkua, joka on siellä aina, mutta myös retkillä pitää olla jonkinlainen ensiapusetti. Sen sisältö riippuu aina retkin tyypistä. Ensiapuvarusteita löytyy täältä.

Matkailukategoriastamme löydät myös paljon tarpeellista varustetta, kuten retkipyyhkeet, ympäristöystävälliset pesuaineet ja shampoot, laukkuja ym.

10 vinkkiä, mitä tehdä road tripillä

  1. Tee päiväretkiä uusiin kansallispuistoihin, joissa et ole vielä käynyt
  2. Käy vaelluksella (yli kolme yötä luonnossa nukkuen)
  3. Kerää geokätköjä ja tutustu samalla paikkoihin, joita et muuten löytäisi
  4. Piipahda Ruotsin tai Norjan puolella, jos et ole ennen käynyt, niin takuulla yllätyt
  5. Käy katsomassa kaupunkeja, joissa et ole ennen käynyt
  6. Osta jokin seikkailuaktiviteetti, esim. koskenlaskua Oulangan kansallispuistossa
  7. Vuokraa polkupyörä, kanootti tai kajakki
  8. Etsi Suomen Unescon maailmanperintökohteita
  9. Käy tutustumassa muinaismuisto- ja sotahistoriakohteisiin
  10. Käy uimassa kesäisillä suomalaisilla uimarannoilla

Toivon mukaan näistä vinkeistä on sinulle hyötyä. Ikimuistoisia road trippejä!

Kategoria: Oppaat
Julkaistu: 20.6.2024