Rab Alpine 600W -makuupussi testissä vuoristossa

Sain Scandinavian Outdoorilta testiin Rab Alpine 600 Women’s makuupussin. Makuupussista on saatavilla myös unisex-malli, regular- ja long-kokoina. Alpine-sarjan makuupussit on tehty vuoristokäyttöä ajatellen. Makuupussit pakkautuvat pieneen, painavat vähän ja lämmittävät kylmän hiipiessä auringon laskettua. Nämä makuupussit toimivat myös hyvin tavallisessa retkeilyssä säästäen kantajan turhilta grammoilta.

Testijakson aikana makuupussi lämmitti minua kahden yön melontaretkellä Saaristomeren kansallispuistossa sekä yhden yön yli Ranskan Alpeilla 2500 metrin korkeudessa. Intohimona itselläni on vuorilla liikkuminen, joten olin todella innoissani saadessani testata kyseistä makuupussia tosiolosuhteissa, mihin se on tarkoitettukin.

Heti ensimmäisenä hämmennyin makuupussin keveydestä! Olen käyttänyt untuvamakuupussia, joka painaa lähes tuplasti tähän verrattuna. Alpine 600 naisten malli painaa valmistajan mukaan 1000 g. Itse mitattuna paino on 1068 g. Makuupussissa on muumiomallinen muoto, eli jalkopää on yläosaa kapeampi. Tämä säästää painoa sekä lämmönhävikkiä, kun jalkopäähän ei jää liikaa tyhjää tilaa.

Naisten malli on 200 cm pitkä ja käyttäjän maksimipituudeksi määritellään 170 cm. Ympärysmitat ovat olkapäiden kohdalta 156 cm, lantion kohdalta 134 cm ja jalkojen kohdalta 102 cm. En ole aiemmin käyttänyt muumiomallista makuupussia, joten jännitin etukäteen koenko nukkumisen ahtaaksi. Tässä mallissa jalkatilaan jää kuitenkin juuri tarpeeksi tilaa, ettei ahtauden tunnetta tullut ollenkaan.

Makuupussin mukana tulee iso säilytyspussi kotisäilytystä varten sekä pienempi pakkauspussi reissukäyttöön. Pakkauskooksi Rab ilmoittaa 35 cm x 20 cm, mutta itse käytän kompressiosäilytyspussia, jolla pakkauskoon saa hyvinkin pieneksi.

Alpine 600 makuupussissa on nimen mukaisesti 600 gramman verran eristettä. Eristeenä on 650 FP RDS-sertifioitua eurooppalaista ankanuntuvaa, johon on tehty fluorihiilitön ja vettähylkivä Nikwax-käsittely. Rab antaa makuupussille heidän oman Sleep limit arvoksi -9 astetta. Standardoidut lämpötilarajat ovat comfort -5 astetta, limit -12 astetta ja extreme -32 astetta. Tuote toimii siis hyvin kolmen vuodenajan makuupussina pitäen nukkujan lämpimänä Lapin syksykeleillä sekä sanoisin toimivan myös leutoina Etelä-Suomen talviöinä. Vuoristossa uskoisin makuupussin toimivan hienosti kesäkaudella Alppien korkeimmallakin (yli 4000 metrissä). Toki jokainen on yksilö ja lämpimänä pysymiseen yöllä vaikuttaa monta tekijää.

Melontaretkellä öiden lämpötilat olivat 10-15 lämpöasteen välillä. Tällöin käytin makuupussia peittona, enkä sulkenut vetoketjua. Tähän tarkoitukseen turhan lämmin. Alpeilla 2500 metrin korkeudessa yöllä lämpötila laski juuri 0 asteen tuntumaan sekä oli hyvin kostea yö. Pysyin koko yön hyvin lämpimänä, välillä oli jopa hieman kuuma.

Kerrankin makuupussi, jonka vetoketju toimii moitteetta! Usein makuupussin vetoketjua käyttäessä jää aina kangasta väliin eikä liikkuvuus ole sulavaa. Tässä tuotteessa vetoketjuihin on panostettu. Makuupussin vetoketju on kaksisuuntainen. Tämän avulla jalkopäätä voi avata päästäen liian lämmön pois, pitäen yläkropan lämpimänä. Vetoketju on ¾ pituinen eli vetoketju ei ala aivan jalkopäästä. Tämä säästää painoa, mutta jalkatilaa ei saa tuuletettua kuten itse olisin toivonut. Vetoketjun alla on lämmönhukkaa estämässä lämpölista.

Makuupussin etuosassa on sisällä pieni vetoketjullinen tasku, johon saa yön ajaksi vaikkapa puhelimen tai varaenergiaa yötä varten. Kätevä yksityiskohta, mutta tasku olisi voitu sijoittaa muualle. Nyt tasku on makuupussin etuyläreunassa, jolloin taskussa ollen tavaraa se painuu käyttäjän kaulan/leuan päälle. Tämän vuoksi en itse taskussa halunnut pitää mitään.

Makuupussissa on muhkea, mutta kevytrakenteinen lämpökaulus. Tämä estää lämmön karkaamisen pääaukosta. Lämpökauluksen alapuolella sekä hupussa pääaukon ympärillä on kiristyssäädöt. Näin kylmilläkin keleillä minimoidaan lämmönhukka. Itselle huppu tuntui hieman liian pieneltä enkä saa huppua kiristettyä niin pieneksi kuin tahtoisin. Muuten huppu ja pääaukko kiristyksineen on suunniteltu hyvin toimivaksi.

Makuupussin päällyskangas on 20D Pertex Quantum ripstop nailonia, jossa on fluorihiilitön DWR-käsittely vedenhylkivyyttä parantamaan. Kangas on suunniteltu hyvin kevyeksi ja pehmeäksi, jolloin eriste kerää helposti ilmaa ja eristävyys kasvaa. Päällyskangas ollessaan niin kevyttä, päästää se kuitenkin untuvaa jonkin verran läpi. Vuorikangas on 20D kierrätettyä nailonia. Kankaat tuntuvat ihoa vasten hyvin miellyttäviltä. Kostean yön jälkeen makuupussin ulkopinta tuntui märältä, mutta kosteus ei ollut päässyt makuupussin sisälle eikä eristävyydessä tuntunut muutosta.

Kanssanukkujalla teltassa oli eri valmistajan untuvamakuupussi, joka oli kostean yön aikana kerännyt paljon kostetutta sisälleen muuttuen painavaksi. Alpine 600 makuupussi kuivui myös nopeasti aamulla teltassa, vaikka en päässyt makuupussia ripustamaan kuivumaan. Ripustamista varten makuupussin jalkopäähän on asennettu valmiiksi kaksi pientä lenkkiä, joiden avulla sen saa helposti kiinni esimerkiksi puuhun aamulla herättyä kostean yön jälkeen. Täydellistä viilenevissä, mutta kosteissa syksyretkissä!

Yhteenveto
Rab Alpine 600 makuupussi vaikuttaa testijakson perusteella laadukkaalta ja hyvin mietityltä kokonaisuudelta. Koon ja keveyden puolesta tämän kantaminen mukana ei rasita retkeilijää. Lämmöneristävyyden suhteen täydellinen kevään ensimmäisille telttaretkille tai syksyn kylmeneville ruskaseikkailuille, miksei leudoille talviretkillekin. Vahva suositus vuorilla liikkuvalle tai keveyttä arvostavalle retkeilijälle!

Huonoa:
Pientavaratasku sijoitettu makuupussin yläreunaan nukkujan kaulan kohdalle. Huppu hieman liian pieni, etenkin pipo päässä ollessa.

Hyvää:
Vetoketju toimii kuin unelma. Pääaukossa hyvät kiristyssäädöt. Pakkautuu todella pieneksi. Kevyt, silti hyvin lämmin.

Kategoria: Tuotetestit
Julkaistu: 18.10.2022Muokattu: 17.1.2025