Polkupyöräretki Kökarin saarelle

Kevät alkaa tulla vauhdilla jo Lounais-Suomeen. Pyöräilin juuri töihin ja huomasin osassa matkan varren koivuissa olevan jo isot lehdet! Vihreät lehdet ja puiden kukinnat toikin mieleeni viime kesän pidennetyn viikonloppuretken Ahvenanmaalle, Kökarin saarelle.

Nauvon lautta, ylitys Paraisten saarelta Nauvon saarelle. Katjalla on käytössään työmatkapyöräilyssä käyttämänsä, hyvin palvellut napavaihteinen pyörä ja tavarat on pakattu pyörän etukoriin ja tarakalle.

Pakkasimme tavaramme perjantaina työpäivän päätteeksi ja pääsimme illalla lähtemään liikkeelle. Lämmin elokuinen kesäkeli oli todella kuuma päivällä pyöräilemiseen, mutta illalla oli jo hiukan viileämpää ja matka taittuikin nopeasti.

Salainen leiripaikkamme Nauvon saarella.

Kerkesimme salaiseen leiripaikkaamme auringonlaskun jälkeen, juuri ennen pimeää. Kesällä ei aivan pilkkopimeää tulekaan ja otsalamppua ei välttämättä tarvitse, se on kuitenkin hyvä olla mukana. Varsinkin teltan sisällä voi olla vaikeaa toimia ilman lisävaloa.

Meillä oli mukanamme kevyt, pieneen tilaan pakkautuva teltta. Tällä kertaa päätimme kuitenkin nukkua kallion päällä ilman majoitetta, vain ilmatäytteinen makuualusta allamme. Pieni tuulenvire karkotti hyttysetkin, joten tämä on mahtava tapa nukkua yöllä, jos ei tarvitse pelätä vesisadetta.

Matkaa Kökarin saarelle oli meiltä 127 km, mutta siitä menee iso osa lauttamatkalla. Galtbyn satamaan, josta lähtee yhteysalus Kökariin tuli pyöräilyä n. 75km.

Matkalla Kökariin on myös paljon nähtävää. Paraisilla kävimme vierasvenesatamassa kahvilla ja seuraavana päivänä pysähdyimme lounaalla Nauvon vierasvenesatamassa. Matkalla on myös muutama museo ym.

Matkalla pääsee lauttayhteyksien ansiosta aina väkisinkin lepäämään hetkeksi. Hyväkuntoinen pyöräilijä pyöräilee helposti yhden päivän aikana Turusta Kökariin, mikäli lautat osuvat hyvin aikatauluiltaan kohdalle. Nämä kannattaakin tarkistaa etukäteen.

Meillä oli ensimmäinen yö Nauvossa, josta pyöräilimme Kökariin, mutta takaisin päin tullessa teimme koko matkan saman päivän aikana. Mielestäni itselläni ei ole mikään kehuttava pyöräilykunto, mutta matka taittui yllättävän helposti.

Ahvenanmaalla jokamiehenoikeudet ei toimi kuten mantereella. Majoittautuminen on sallittua vain maanomistajan luvalla ja pystytimme leirimme sataman läheiselle leirintäalueelle. Leirintäalueelta sai myös maittavaa ruokaa, joten meidän ei tarvinnut kantaa omia retkiruokia mukanamme.

Leirintäalueella on muutenkin hiukan mukavempi majoittautua. Käytössämme oli wc, suihku ja sauna. Leirintäalueella oli myös mukava uimaranta, jossa kävimme uimassa iltaisin.

Kökarin saarella on paljon nähtävää. Saarelta pääsee myös muille saarille ja viikonkin saisi helposti käytettyä lähistöä tutkien. Meillä ei ollut niin paljon aikaa ja tarkoituksemme oli aloittaa paluumatka jo maanantaina, joten päätimme keskittyä tällä kertaa vain Kökarin saareen.

Saari on kompakti paikka liikkua polkupyörän kanssa. Joka paikkaan pääsee pyöräillen melko vaivatta.

Läheltä leirintäaluetta löytyy luontopolkuja, joita kävimme tutkimassa. Vehreys oli vielä elokuussa kosteikoissa lumoava. Keväällä saariston herääminen talviunestaan on myös vaikuttava kokemus, mikä kaikkien pitäisi päästä kokemaan.

Saariston kallioiset rannat on mukavia paikkoja käydä tekemässä tutkimusmatkoja. Ajopuita ja kaikenlaisia yllätyksiä voi löytää rantoja tutkiessa. Kallioisilla paikoilla kannattaa hiukan tömistellä jalkojaan, etenkin aurinkoisena päivänä, niin käärmeet yleensä luikertelevat piiloihinsa.

Luontopolulta löytää kylttejä erilaisiin nähtävyyksiin. Saarella on ollut värikäs historia ja siihen on oiva mahdollisuus tutustua juuri luontopolkua kulkemalla ja opaskyltteihin tutustumalla.

Saariston maisemat ovat lähellä sydäntäni. Olen pikkupojasta lähtien kalastellut ja veneillyt Turun Saaristomerellä, mutta harmittavan vähän on tullut tehtyä polkupyöräretkiä. Pyörällä kulkien avautuu paljon uusia mahdollisuuksia ja rauhallisesti liikkuen paikat tuntuvat aivan erilaiselta, kuin autoillen tai veneillen.

Yksi ehdoton helmi Kökarin reissulla oli Peders Aplagård -omenatarha. Suomen eteläisimmän omenatarhan ravintolasta saimme hyvää ruokaa ja tarhan omat alkoholittomat siiderit olivat aivan mahtavia! Paikka oli myös todella kodikas ja saaristomainen.

Myös itse isäntä oli ravintolan ovensuussa asiakkaita tervehtimässä.

Löysimme myös mahtavan kotiseutumuseon. Tilan eri rakennuksiin pääsi tutustumaan ja seinillä oli paljon vanhoja valokuvia. Museossa pääsi tutustumaan saaren historiaan todella käytännönläheisesti.

Saimme kokea jälleen myös saaristossa tapahtuvan nopean säänmuutoksen. Olimme onneksemme tarkistaneet säätiedotukset etukäteen, eikä ukkosmyrsky päässyt kuitenkaan yllättämään aivan puskista. Pieneen tilaan pakkautuvat kuoritakit ovat pyöräillessä todella käteviä.

Saaristossa on paljon avaria paikkoja, joissa pääsee nauttimaan auringonlaskuista. Olimme jo etukäteen löytäneet kartasta kallion, jonne menimme katselemaan, kun aurinko painui horisontin taakse.

Maanantaina olikin aika pyöräillä takaisin kotiin. Matka takaisinpäin taittui jälleen kauniissa saaristolaismaisemissa ja Nauvon vierasvenesatama kutsui meidät jälleen nauttimaan lounasta auringonpaisteessa.

Yleensä retkillä on paluumatkaa tehdessä haikea olo, kun retki on jo ohi. Tällä kertaa ei harmittanut, koska itse paluumatka oli iso osa retkeämme ja nautimme kaikista viimeisistäkin hetkistämme saariston lumossa.

Retki oli todella onnistunut. Tulemme jatkossa tekemään enemmänkin viikonloppuretkiä upeaan saaristoomme. Olemme nyt parin viime vuoden aikana pyöräillyt saaristossa useammankin retken ja ihmetyttää, miten sitä aina aikaisemmin keksi tekosyitä, eikä retkiä tullut tehtyä.

Onnistuneeseen pyöräretkeen tarvitsee käytännössä vain toimintakuntoisen polkupyörän. Kun tekee pidemmän retken, jossa ollaan yksi tai useampi yö matkassa, tarvitaan keino, jolla kuljetetaan tarvittava majoite, makuupussi, makuualusta, vaatteet, ruoat, juomat ja tarvittavat muut välineet, kuten korjausvälineitä rengasrikon varalle mukanaan.

Katja näytti, että varusteita voi kuljettaa etukorissa ja tarakalla, mutta elämää helpottaa kovasti säänkestävät pyöräilylaukut, joihin varusteet saa paremmin kulkemaan mukanaan. Etukorissa painava reppu sekottaa pyörän tasapainon, joten minulla olikin pääosin kaikki painava tavara pyörälaukuissani. Pyöräily on paljon helpompaa, kun varusteet on pakattu oikeaoppisesti lähelle runkoa ja pyörä on tasapainossa. Itse käytän ja suosittelen Ortliebin monipuolista ja säänkestävää polkupyörälaukkuvalikoimaa.

Myös vaatteilla on väliä. Polkupyöräilyyn suunnitelluilla vaatteilla saa paljon lisämukavuutta ja ne pakkautuvat pieneen tilaan. Myös retkeilyvälineissä kannattaa suosia kevyitä ja pieneen tilaan pakkautuvia vaihtoehtoja.

En maltakaan odottaa kevätkauden aloitusta ja uusia polkupyöräretkiä Suomen kauniissa maisemissa. Iloista ulkoilurikasta kevättä kaikille!

Julkaistu: 26.4.2019Muokattu: 17.1.2025