
KAAMOSAJAN LASKUREISSU LAPIN TUNTUREILLE JA NORJAN VUORISTOON, näissä reissuissa on aina ollut aivan erityistä hohtoa. Olin kuullut, että Norjassa oli satanut hyvin lunta ja Lapissakin voisi päästä jo laskemaan offareilla. Lähdin ottamaan asiasta selvää ja suuntasin freeridebemarin kohti Leviä, josta käsin oli tarkoitus käydä tutkailemassa lähialueiden laskumaastoja ennen kuin kaverit saapuisivat ja jatkaisimme yhdessä kohti Norjaa. Pienen haasteen asetti se, että olisin alkuun yksin reissussa ja myös suksikalusto vaati pientä laittamista. Miten sitten kävikään?
KOHTI POHJOISTA
Ensimmäinen pysähdys oli Oulussa Lajikumppaneilla, jossa suksihuoltoihin erikoistunut Miika antoi pääsyn huoltotiloihin ja ohjelmassa oli monojen muokkaus ja randositeiden säätäminen.
Tech-siteiden säätö uutta monoa varten
Kantapalojen asennus Beast-sidettä varten
Kun kalusto oli saatu kuntoon, jatkoin kohti Leviä ja otin yhteyttä siellä asuvaan kovan luokan shredaajaan, eli Kalle Kutvoseen. Lunta näytti paikan päällä olevan hyvin, joten lähdimme laskemaan Levin hissioffareita Kallen kanssa. Sitten tapahtui jotain: vaikka laskeminen oli tuntunut kohtuullisen hyvälle alkukauden rinnepäivinä, nyt fiilis nousi vieläkin paremmaksi. Kallen ennakkoluuloton inbounds -tykittäminen ja maaston luova käyttö oli inspiroivaa katsottavaa ja intohimo laskemista kohtaan oli tarttuvaa. Menimme hissilinjoilta metsiin, laskimme rinteiden vierustoja ja Lapin kaamosvalo näytti päivän aikana parhaita puoliaan.
Ensimmäinen laskupäivä oli täyttä asiaa
Kalle hissioffareilla
Nätti kolmonen @kkutvone
YLLÄS
Seuraavana päivänä keli näytti taas hyvältä ja olin suunnitellut Ylläksen lähituntureilla käymistä. Paikallisoppaaksi lähti Reetta ja kohteena oli Kesänkitunturi. Parkkipaikalta katsottuna tuntureiden laskumahdollisuudet näyttivät monipuolisille, mäkeä oli tarjolla joka ilmansuuntaan ja lähestyminen oli suoraviivaista.
Ensimmäistä kertaa Ylläksen lähituntureilla
Reetta skinnailee Kesängille
Metsissä oli jo vähän pehmeää, eivätkä kivet kolisseet laskuvälineisiin
Tuuli oli vienyt huipulta suurimman osan lumesta, mutta metsissä oli kiva laskea. Toisella laskulla menin hieman sivuun lumisesta painanteesta ja pamautin toisen suksen kiveen, tuloksena oli 4x4cm palan lohkeaminen irti suksen pohjasta. Ennen Norjaan lähtöä oli siis paikkaushommia edessä. Seuraavana päivänä vein sukset Levin suksihuoltoon ja valmistumista odotellessa lähdin laskemaan rinteitä Ylläkselle. Kirkkaat kelit jatkuivat, ja rinteiden sivustoista löytyi kohtuullista laskettavaa. Myös sukset tulivat uutta vastaavaan kuntoon.
Peakin Teton -laskuasu toimi reissulla täydellisesti ? Reetta Keisanen
NORJA
Näin sosiaalisen median ihmeellisestä maailmasta, että lumitilanne Norjassa näytti hyvälle ja otin rohkeasti yhteyttä Tamokissa majailevaan suomalaiseen porukkaan. Viesti oli, että puuterilunta on runsaasti, mutta kantojen ja kivien kanssa saa olla vielä tarkkana. Mielenkiinto heräsi ja kutsuin itseni vieraaksi heidän luokseen. Matkalla pääsin näkemään Saanan Suomi100-juhlavalaistuksessa ja se oli todellakin näkemisen arvoinen! Perillä oli ohjelmassa yksi päivä metsälaskua ennen kuin omat randokaverit saapuivat pelipaikoille.
Luminous Finland 100 – Saanatunturi juhlavalaistuksessa
On hienoa harrastaa lajia, jossa tapaa samanhenkistä porukkaa ja pääsee jakamaan hienoja kokemuksia luonnossa. Puurajan yläpuolella ei ollut mielestämme vielä tarpeeksi turvallista laskea, mutta metsät tarjosivat hyvää maastoa puuterinnälkään!
Metsälaskua Tamokissa ? Matti Salo
After ski -maisema oli iltapäivällä kohdillaan, valoisaa aikaa tähän aikaan vuodesta on noin 9-13 välillä
KAAMOSRANDOILUA
Jyväskylän osasto saapui Norjan randomissiolle suoraan Øvergårdin tien risteyksen parkkipaikalle ja lähdimme skinnailemaan kohti Sørfjelltindenin huippua 1468 metrin korkeudella. Huomasin lähtiessä, että laskulasit olivat jääneet autolle ja käännyin takaisin hakemaan ne. Tällä aikaa Joel keksi vanhan sissiharhautuksen ja teki reitin varrelle kaksi makoisaa ketunlenkkiä. Menin tietysti harhaan molempiin ja naureskelin itsekseni skinnatessa. Saavutin kaksikon pian ja jatkoimme matkaa kohti puurajaa hymyssä suin. Lapissa tutuksi tullut tuuli oli tehnyt tepposet myös Norjassa. Huonon näkyvyyden ja lumenpuutteen vuoksi käänsimme suksien kärjet kohti alamäkeä ja laskimme autolle. Matka jatkui parkkipaikalta kohti Lyngseidettia ja kauppoja, joista voisi löytyä tuoretta (ei jäätynyttä) basilikaa pizzan päälle. Loppuviikon pyhitimme randoilulle Lyngenissä. Majapaikkana siellä toimi Magic Mountain Lodge.
Reissun uusi valotekninen ihme Saanan lisäksi oli Moonlight Mountain Gearin otsalamppu
Lumien puute ei meininkiä haitannut, Valtterin ja Joelin kanssa hartaalla eväsretkellä Skihyttalla ? @jnykter
Hiihtoreissun kruunasi Joelin kiviuunissa paistamat pizzat! Saldona Lyngenistä oli yksi hyvä lasku, parit pakitukset ja saunomista & ruoanlaittoa loistavassa seurassa. Kun olosuhteet ovat Norjassa kohdallaan, kannattaa tutustua alkukauden laskumahdollisuuksiin Laura Nevalan postauksesta.
KOTIMATKA
Viimeisenä päivänä puhelimeen kolahti viesti Ajelutiimiltä ja kutsu kävi saunomaan Pyhälle. Aamurando Rørnestindenilla oli lyhyt pyrähdys, joten kamppeet kasaan ja kohti Pyhän Free’kend-avajaisia. Oli kiva nähdä kavereita ja ennen kotiin lähtöä valtasi todella haikea olo, reissu oli ollut mahtava ja siitä kiitos kuuluu matkan varrella tavatuille uusille ja vanhoille kavereille! Reissu oli hyvä päättää kertanousuun Pyhällä ja laskulla alas tunturista isolla jengillä.
-Hujanen
P.s Tässä fiiliksiä viime talven reissulta Itävallasta
Randolla päällä
Reissu toimi loistavana testikenttänä laskuvarusteille. Peak Performancen Teton Jacket & Pants -laskuasu toimi täydellisesti vuorilla ja rinteessä. Pidän asun teknisistä yksityiskohdista, rennosta leikkauksesta ja siitä, että huppu mahtuu tarvittaessa kypärän päälle. Yhtä suuren vaikutuksen teki Peakin Helo Mid-Layer väliasu. Hyväksi todetun merinon, polyesterin ja elastaanin sekoituksen ansiosta asu joustaa, lämmittää ja kuivuu nopeasti sekä kestää kulutusta selkeästi paremmin kuin pelkkä merino. Skinnatessa pidin kuorivaatteiden alla Helo Base-Layeria. En halunnut ottaa väliasua pois monesti edes mäkipäivän jälkeen, koska vaatteet tuntuivat niin mukavilta päällä.
Sukset ja monot
Tarvitsen monon, jolla onnistuu skinnaus ja rinnelasku erilaisilla siteillä. Tähän tarkoitukseen loistava valinta on Atomicin Hawx Ultra Xtd mono, josta löytyy lämpömuokattavan ulko- ja sisäkengän lisäksi 100% sopivuus tech-insertteihin ja alppisiteisiin. Lesti on 98millimetriä leveä ja jos tarvitsee lisää tilaa jalalle, sitä tulee Atomicin memoryfit muokkauksella. Operaatio onnistuu ostopaikassa noin 15 minuutissa. Suksipareja oli mukana kahdet, Atomicin Backland FR sarjan 109mm keskileveä freeride-suksi ja pidemmällä randolla käytössä ollut kapeampi 95mm Backland-suksi.
Kypärä
Pidin reissun jokaisena laskupäivänä päässä Giron Ledge Mips – kypärää. Lasien mahdollista huurtumista estää tehokkaasti kypärän tuuletusaukot ja Mips-teknologia vähentää päähän kohdistuvia kiertovoimia kaatuessa.
Otsalamppu
Kaamosaikaan otsalamppua tarvitsee takamaastossa jo pelkästään turvallisuuden takia. Nousun aikana riittää hieman kevyempikin otsalamppu, mutta jos laskemisesta haluaa kaiken irti, suosittelen 5000-10000 lumenen lamppua. Matkassa olleet Moonlight Mountain Gearin lamput ovat saavuttaneet kulttimaineen ja ymmärrän kokeilemisen jälkeen miksi.
Riiraid -sanastoa