Pitkin maantietä polttavaa – vinkit roadtripille Namibiaan

teena-asikainen-20170318-dsc_2043-copy-2

Teltta matkaan, aurinkolasit päähän, ikimuistoinen maantiematka kutsuu! Namibia on kaunis, helppo ja turvallinen seikkailukohde, ja erityisen upeasti se näyttäytyy teitä pitkin kulkijoille. Namibian luonto ja tieverkosto asettavat pieniä haasteita roadtrippiä suunnitteleville, mutta oikeanlaisilla esivalmisteluilla reissusta voi tehdä elämänsä matkan.

teena-asikainen-20170321-p1620323

First things first – eli menopeli eli auto. Ikuinen väittelynaihe Namibiasta autoa vuokraavien keskuudessa on se, kannattaako alle ottaa neliveto vai ei. Päällystetyillä pääteillä pärjää hyvin sillipurkillakin, mutta syrjäisempien sorateiden ylittäminen kaipaa mielestäni vähintään hyvällä maavaralla varustetun katumaasturin. Jos haluat (edes yrittää) pärjätä huonommilla teillä, tai kruisailla off-roadeilla, nappaa neliveto.

Polttoainetta on hyvä tankata aina kun se on mahdollista. Huoltoasemia ei suomalaiseen tapaan ole tasaisin välimatkoin, ja seuraava menopelin tankkauspiste voikin löytyä vasta muutaman sadan kilometrin päästä.

 

Takakontissa kannattaa omien varusteiden lisäksi olla mukana muutamaksi päiväksi vettä ja ruokaa – pitkät välimatkat ja rengasrikot voivat joskus yllättää. Jos näköpiirissä ei ole hetkeen kaupunkia tai kylää, ei suurella todennäköisyydellä silloin tule vastaan kauppaakaan. Tien päällä lounaan keittää nopeasti retkikeittimellä, johon saa ostettua kaasua ainakin pääkaupungista Windhoekista.

Tankin täyttäminen, mahdolliset leirintämaksut sun muut kulut hoituvat helpoiten käteisellä, sillä kortin viilaaminen ei kaikkialla ole mahdollista. Namibian dollarin rinnalla maksamiseen voi käyttää myös Etelä-Afrikan randia.

 

Namibian upeaa luontoa pääsee lähimmäksi viettäen yönsä tietenkin teltassa. Monilla suojelluilla mailla leiriytyminen ei ole sallittua – erikseen merkattuja leiripaikkoja löytyy kuitenkin useita ympäri maan. Leirintämaksut vaihtelevat yleensä viiden ja parinkymmenen euron välillä.

Vaikka meillä oli tällä kertaa mukanamme tunnelimallinen (ja tunnelmallinen) Fjällrävenin Abisko Lite 2 -teltta, parhaiten Namibiassa toimivat joko hyvällä ilmanvaihtomahdollisuudella varustettu kupoliteltta tai autoon asennettava kattoteltta. Namibia on kuiva ja kuuma maa, jonka hiekkaisessa maastossa kiilat pysyvät huonosti paikoillaan. Eläinten ja hyönteisten takia kattoteltta on erityisesti paikallisten retkeilijöiden keskuudessa suosittu vaihtoehto.

Namibian kesä (eli Suomen talvi) on usein paahtavan kuuma – lämminverisimmät voivat pärjätä telttayönsä silkkimakuupussillakin. Satunnaiset sateet voivat kuitenkin viilentää öitä etenkin sisämaassa, joten myös kesälämpötiloille tarkoitettu kuitupussi on oivallinen vaihtoehto. Talvella yölämpötilat tippuvat viiden ja kymmenen asteen välille, jolloin matkaan kannattaa pakata kolmen vuodenajan untuvamakuupussi.

teena-asikainen-20170324-p1630084

Matkanteon mainiouden maksimoi ajelumusiikki – esimerkiksi Pat Thomas & Kwashibu Area Bandin, Salif Keitan ja Femi Kutin rytmit toimivat näissä maisemissa paremmin kuin hyvin.

Namibian tiet vievät matkaajan pitkin poikin aavikoiden, vuoristojen sekä savannien lävitse. Jos kaipaat ympärillesi lumoavaa tyhjyyttä, eksoottista lämpöä tai erikoista luontoa, kannattaa nenän antaa näyttää seuraavaksi Namibiaan.

Julkaistu: 5.4.2017Muokattu: 13.9.2021