Pakkaamista vaellukselle

DSC_0029

Edessä on kuuden päivän vaellus Lemmenjoen erämaaosissa. Varusteita pakatessani ajattelin tehdä samalla postauksen mitä rinkkaani heitän mukaan.

Monelle varmaan herää vaellukselle lähdettäessä kysymys minkä kokoisella rinkalla pitäisi reissuun lähteä. Se riippuu paljon siitä, mitä aiot pakata mukaan ja miten. Oma tyylini on se, että pyrin saamaan kaiken tavaran mahdollisimman pitkälti rinkkaan sisään. En tykkää, että rinkka näyttää joulukuuselta kaikkine roikkuvine härpäkkeineen. Päiväreppu, jota kannetaan selässä ainoastaan päivän kestävillä retkillä voi olla n. 20-35L. Viikonlopun yli kestävään reissuun suosittelisin 35-50L rinkkaa. Kun aletaan puhua pidemmistä vaelluksista, rinkan litramäärä voi olla 65-100L välissä.

DSC_0071

Noniin, sitten niihin vermeisiin. Esittelen ensiksi kuuden päivän reissuun tarvittavan vaatetuksen. Otan mukaani kolme merinovilla ”aluspaitaa”. Kaksikin riittäisi, mutta sää tuntuu vaihtelevan paljon +3 ja +17 asteen välissä, joten varaudun siihen. Ideana kahden alusvaatekerran tyylissä on se, että yhteen vaatekertaan hikoillaan päivisin ja kun saavutaan leiriin otetaan rinkasta puhdas ja kuiva vaatekerta päälle. Kuvassa ylärivissä on Devold Expedition vasemmalla, keskellä pitkähihainen normaalilla kauluksella oleva Aclima merkkinen merinopaita sekä viimeisenä vaaleana oikealla ohut merinovilla t-paita Devoldilta.

Sukkia varaan mukaan kolmet. Näiden lisäksi ne arvokkaimmat, villasukat! Bridgedale Trekker ja Trail ovat omia suosikkisukkiani kesällä ja talvella. Näiden lisäksi matkaan lähtee 3 kpl boksereita. Keinokuitua käytän näissä, koska hiki kulkee niistä läpi nopeasti. Merinovilla on myös hyvä. Kuvasta jäi puuttumaan vielä yhdet pitkät merinovillakalsarit. Ne ovat lähinnä öitä varten, jolloin lämpö voi tippua lähelle nollaa.

Pipo, hanskat ja kaulahuivi sekä paksu norjalainen villapaita ovat niin sanottua lämpökerrosta. Kuoritakki lähtee myös mukaan, joka on aina päällimmäisenä olipa alla mitä tahansa.  Punnitsen vielä yleensä villapaidan ja kevytuntuvatakin välillä. Päätöksen teen sen jälkeen kun kamat ovat rinkassa ja näkee lopullisen painon.

vaate

Seuraavaksi kokkaaminen. Tästä olenkin jo kirjoitellut useaan otteeseen ja ylistänyt materiaaleina terästä. Tulevalle reissulle joudun ottamaan yhden alumiinikattilan ylimääräisenä, mutta yleensä kuvasta puuttuisi vasemmassa yläkulmassa oleva kattila. Light My Fire titaani spork on näppärän pieni ja kevyt lusikkahaarukka yhdistelmä. Muki kahville, sekä n. litran vetoinen juomapullo. Vargon valmistama BOT on toiminut minulla yleensä kattilana sekä syömäastiana. Kuvasta puuttuu vielä kaasupullo, mutta yksin jos lähtisin, riittäisi minulle 450g kaasupullo. Sitten jos sattuisi niin, että kaasu pääsisi loppumaan, turvautuisin sen jälkeen nuotioon/pieniin kynsituliin.

DSC_0077

Sitten tulee tilpehöörit. Hyvä puukko ja tulukset, sillä selviää jo erittäin pitkälle. Tikut otan ehkä rinkkaan, mutta tuluksella saa tulet aikaan yhtä näppärästi kun sen osaa. Vahvaa narua siltä varalta, että rinkka hajoaa tai tarvitsee pyykkinarua tai joutuu jotenkin muuten leikkimään MacGyveria. Hyvä otsalamppu ja varaparistot, koska illat täällä pohjoisessa on jo melkoisen pimeitä. Leatherman lähtee mukaan siltä varalta, jos joutuu korjaamaan jotain tai tulee tarve sahalle tai saksille tms.. Vessapaperi täytyy olla mukana aina ja mielellään pakattuna vedepitävästi. Pikkuinen lämpömittari on ihan huvinvuoksi, jotta voi seurailla lämpötilaa pitkin matkaa. Ei missään nimessä pakollinen 😀 Sadepäiviä varten otan suuren sadeviitan, jonka alle mahtuu myös rinkka selässä.

DSC_0081

Kartta, kompassi ja sateelta varustautuminen tapahtuu kuvan osoittamilla vermeillä. Kartalle vedenpitävä dokumenttitasku Ortliebiltä. Aquapac puhelimelle sekä kaiken tekstiilin makuupussia myöten pakkaan Ortliebin kuivasäkkeihin. Kompassissa kannattaa olla paljon fosforia, jotta suunnistus onnistuu myös pimeässä.

DSC_0079

Nukkuminen on tärkeää retkellä, jotta virta riittää koko matkan ajaksi. Majoitteeksi tulee Fjällrävenin Akka 2, joka on tosin jo vanhaa mallistoa, mutta on toiminut luottopelinä. Makuualusta, joka kuvassa näkyy on yleensä minulla ainoastaan vara-alustana, jota voi käyttää myös tauoilla. Vaihtelen makuualustaa solumuovisen Savotan alusta, Thermarestin Trail Liten sekä Vauden Norrsken alustan välillä. Näiden lisäksi keliin sopiva makuupussi. Viimeisenä kuvaan laitoin hygieniabägin, jossa on EA tavarat, hammasharja yms.

DSC_0083

Kengät on yksi tärkeimmistä asioista vaelluksella. Omat Meindl Engadin kengät ovat jo nähneet monia maastoja ja olenkin joutunut hiukan kumiliimalla paikkaamaan repsottamaan lähtenyttä kiviranttia, eli suojusta, joka suojaa kengän pintaa pahemmilta naarmuilta. Laitoin kuvaan kenkien hoitoaineet, mutta niitä ei rinkkaan tarvitse pakata. Kenkien hoito kannattaa tehdä perusteellisesti ennen reissua, jotta jalat pysyvät kuivana. Omat kenkäni ovat kalvottomat, mutta kun käsittelyn tekee oikein saa niistä hyvin vedenpitävät. Teen käsittelyn siten, että ensiksi suihkutan vedenpitävän sprayn kengän pintaan ja annan sen kuivua. Tämän jälkeen käyn kengän läpi kauttaaltaan nahkavahalla, joka antaa nahalle käyttöikää sekä vedenpitävyyttä. Näistä kenkien hoitohommista voisinkin kirjoitella postauksen.

kengätttttttt

Tässä tavarat, jotka selässä pitäisi kuljettaa. Kuvista saattaa puuttua muutamia tavaroita, kuten esim. varavirtalähde puhelimelle. Ruoka-asioita en käsitellyt tässä, mutta siinä ei kannata säästellä. Ruoka tulee painamaan eniten, mutta sehän sitä polttoainetta on, jolla jaksaa paahtaa eteenpäin.

 

– Joona

 

Julkaistu: 20.9.2016Muokattu: 22.9.2016