Bikepacking tarkoittaa retkipyöräilyä, missä varusteet pakataan polkupyörään. Bikepacking eroaa tavallisesta retkipyöräilystä kuitenkin siinä, että yleensä maanteiden sijaan pyritään ajamaan enemmän poluilla ja pienemmillä metsäautoteillä. Pyörän laukkuihin saa kaikki varusteet, joiden avulla maastossa voidaan myös yöpyä.
Löydät kaikki bikepacking-varusteemme täältä.
Yleisin pyörätyyppi on varmaankin etujousitettu maastopyörä, mutta paremmin lajiin soveltuu ns. täysjäykkä pyörä, jolloin laukkuja on helpompi kiinnittää pyörän runkoon. Mikäli pyörää käytetään ympäri vuoden, on fatbike hyvä valinta, koska leveillä renkailla pystyy pyöräilemään monipuolisessa maastossa. Jos pyörällä ajetaan enemmän teitä pitkin, silloin myös gravel-pyörä soveltuu lajiin.
Gravel-pyörään saa myös monipuolisesti laukkuja kiinni ja sillä voi polkea hiekkateiden lisäksi helpommilla poluilla.
Tankolaukun kiinnitys voi olla kapeaan käyrätankoon joskus hankalaa.
Ideana on kiinnittää pyörään laukkuja, jonne saadaan kaikki varusteet ja selässä ei tarvitse pitää painavaa reppua. Reppu selässä ei ole pidemmän päälle mukava polkea. Painava reppu tai rinkka siirtää myös pyörän painopistettä taakse ja pyörä alkaa helposti aliohjaamaan.
Laukkuja löytyy valikoimastamme monipuolisesti ympäri pyörää kiinnitettäväksi.
Myös vanhanaikaista 26″ maastopyörää voi käyttää bikepacking-lajissa, mutta 29″ pyörä rullaa huomattavasti paremmin. Kuvan pyörään on taakse kiinnitetty packraft, jolloin voidaan myös harrastaa bikeraftingia, eli yhdistetään melonta ja pyöräily.
Runkolaukku tulee kiinni keskelle runkoa vaakaputken alle.
Pyörän etupäähän saa kiinni ohjaustankolaukun. Jos pyörän etuhaarukassa on kiinnityspisteet taakkatelineelle, saa siihen kiinnitettyä myös laukut. Varusteita voi joskus pakata myös kuivapusseihin ja kiinnittää remmeillä pyörään.
Ortliebillä on esimerkiksi Fork Pack -laukkusarja, jonka mukana tulee kiinnike etuhaarukkaan.
Satulan alle saa kiinni erikokoisia satulalaukkuja, jotka toimivat joskus myös samalla lokasuojana.
Pyörän taakse saa yleensä kiinni taakkatelineen, johon saa kiinni perinteiset pyörälaukut.
Kuvan pyörässä on kiinni ohjaustankolaukku, runkolaukku ja satulalaukku. Eteen ja taakse voisi vielä lisätä taakkatelineen, jolloin siihen saisi kiinnitettyä pyörälaukut.
Laukut kannattaa yleensä olla vedenpitäviä, melkeinpä kaikki varusteet ja vaatteet on sellaisia, että et halua niiden kastuvan. Osa laukuista on kompressoivia. Tämä tarkoittaa, että jos sisälle laitetaan kompressoivaa tavaraa, kuten vaatteita tai makuupussin, niin sieltä saa puristettua ylimääräiset ilmat pois. Kompressoimalla saa pakattua vaatteet todella pieneen tilaan.
Juomapullo ei aina mahdu kunnolla runkolaukun kanssa samaan tilaan. Tällöin voi harkita myös pullon siirtämistä etuhaarukkaan.
Laukkujen pakkaamisessa kannattaa miettiä pyörän tasapainoa. Mikäli pyörä on kovasti taka- tai etupainotteinen, se vaikuttaa ajo-ominaisuuksiin.
Suosituin pyörälaukkuvalmistaja on meillä Ortlieb, joka on kuuluisa korkeasta laadustaan ja takuustaan. Valikoimastamme löytyy nykyään kuitenkin paljon muitakin valmistajia, kuten Deuter, Osprey, Helsport, Evoc ja Fjällräven. Käteviä reppuja pyöräilyyn valmistaa sitten useampikin valmistaja.
Pieneen pakkautuva untuvatäytteinen makuupussi tai quilt ja ilmatäytteinen makuualusta on hyvä setti yöpymiseen bikepacking-lajissa. Ilman telttaa tai riippumattoakin voi yöpyä, mutta kannattaa pitää mukanaan sitten vähintään tarppia, josta saa tehtyä tarvittaessa sadesuojan.
Yön yli kestävälle bikepacking-retkelle tarvitset samat varusteet, kuin kävellen tai meloen tehdylle retkelle. Kun varusteita pakataan pyörälaukkuihin, on hyvä olla retkeilyvarusteet, jotka pakkautuvat pieneen tilaan. Liian isoja varusteita ei saa hyvin pakattua pyörään ja ne alkavat haittamaan jo ajamistakin.
Pyöräilyssä toimii aina parhaiten pyöräilyvaatteet, housuina jotkut käyttävät myös kulutusta kestäviä vaellushousuja. Heppoisesta kankaasta tehdyt housut kuluvat pidemmässä käytössä takamuksesta puhki. Housun lahje on hyvä olla joko kireä tai kiristettävissä nilkasta, jotta se ei tahraannu ketjuista. Vaellushousujen alle voi laittaa pyöräilyssä käytettävät pehmusteet.
Täältä löytyy valikoimamme pyöräilyvaatteita:
Pyöräilytakit
Pyöräilypaidat
Pyöräilyhousut ja shortsit
Pyöräilyhanskat
Pyöräilylasit ja -kypärät
Löydät kaikki bikepacking-varusteemme täältä.