
Aloittelijoille usein neuvotaan hankkimaan vaelluskengät vaelluksille. Mitä rankempi maasto tai painavempi kantamus sitä tukevammat kengät. Ohje onkin varmasti hyvä, mutta kun alkaa vaelluskilometrejä ja kokemusta karttumaan, alkaa kyseenalaistamaan kaikkia ajansaatossa saamiaan vinkkejä.
Lofooteilla tuntureiden päällä patikointireissulla.
Muistan, kun näin ensimmäisen kerran vaeltajia kulkemassa polkujuoksukenkien kanssa ja pidin heitä hulluina. Tuossahan ei ole mitään järkeä kastella jalkojaan ja ottaa riskiä kivikoissa jalkavammojen kanssa. En kuitenkaan alkanut ääneen arvostelemaan, ennen kuin itse kokeilin mistä on kyse.
Kevyehköllä vaelluskengällä Haltia huiputtamaan Norjan puolelta.
Aloitin joskus vaellusharrastuksen nurinkurisessa järjestyksessä ja yksi ensimmäisistä reissuistani oli Norjan puolelta Haltin huipulle kipuaminen. Muistan laittaneeni vääränlaiset sukat jalkaani, liian lyhyen sukan takia vaelluskenkä hinkkasi säären verille. Olin myös nyörittänyt kengännauhat ylös asti ja se teki kengästä todella kankean kivillä hypittäessä. Parin päivän jälkeen jalkani olivat todella kipeät.
Kungsledenin poluilla raskailla C-jäykkyyden vaelluskengillä.
Kävin tarpomassa vielä muutaman reissun vaelluskengilläni kantaen yli 30 kg kantamuksia. Jalkakivut vain lisääntyivät sain lisäksi edellisessä työssäni vääränlaisilla kengillä kulkiessani kantaluupiikin ja toipuminen vei paljon aikaa. Ratkaisukseni ajattelin hankkia seuraavaksi vielä järeämmät vaelluskengät C-jäykkyydellä.
Kulkiessani Kungsledenillä laskettelumonoa vastaavalla kankeudella järeiden vaelluskenkien kanssa, huomasin kokeneiden retkeilijöiden pomppivan gasellin lailla polkujuoksukengillään kivikkoisilla poluilla ja tajusin, että olinkin tehnyt korjausliikkeen väärään suuntaan.
Kaitumjoelle suunnistamassa vuoriston yli polkujuoksukengät jalassa.
Sitten olikin aika testata itse miten ne polkujuoksukengät toimivat omissa jaloissani. Vuorossa oli lähes parin viikon packraft-reissu Ruotsin vuoristoon. Painoa rinkassa rapiat 30 kg, vuoristo ja kivikkoa sekä paljon märkiä soita ylitettävänä.
Vaellussauvat ovat tärkeä apuväline kevyemmillä kengillä, sauvat antavat paljon tasapainoa. Ilman sauvoja en pidemmille retkille enää lähdekään.
Tämän reissun ideana oli käyttää kalvottomia kenkiä ja antaa niiden kastua, sukat saa leirissä vaihdettua kuiviin ja kengät kastuvat kuitenkin aina heti päivän alussa, niin ei haittaa vaikka ne hiukan kosteana aamulla jalkaan laittaakin.
Polkujuoksukengät kuivuivat nopeasti vuoristotuulessa.
Suureksi yllätyksekseni hyvin vaimennettu polkujuoksukenkä oli kivikoissa mukava jalassa. Tunsin saavani paljon paremman liikkuvuuden ja notkeuden. Tuntui myös, että kevyempi kenkä mahdollisti paljon pidemmät siirtymät päivän aikana, jalka ei väsynyt kuten järeässä vaelluskengässä.
Jalkaani olin ennen reissua totutellut polkujuoksukenkiin useilla päivä- ja viikonloppuretkillä.
Tälle tunturille kiipesin Crocsit ja neopreenisukat jalassa.
Kokeilin toki muitakin vaihtoehtoja. Packraft-retkillä, joissa yhdistetään vaellus ja melonta käytän usein vain yhtä kenkäparia, joka käy molemmissa aktiviteeteissa. Kokeilin yhdellä Ruotsin Lapin reissulla myös Crocseja jalassani. Nehän toimivat neopreenisukan kanssa loistavasti, kunnes oli vuorossa liukasta varvikkoa alas vuoristosta. Tuntui, kuin jalassani olisi ollut saippuapalat ja alastulo oli vaarallista. Kaaduin useamman kerran ja tämä kenkäkokeilu jäi viimeiseksi.
Sarekissa toimi hyvin vedenpitävä mid-korkuinen kevyt retkeilykenkä Merrell MQM Flex Mid Gore-Tex.
Onko polkujuoksukenkä sitten aina paras vaihtoehto? Ei missään nimessä. Ensinäkin kaikkien meidän jalat ja tyylit ovat erilaiset ja jokaisen pitää löytää se itselle toimiva vaihtoehto. Itse mietin aina kaikki varusteet kohteen, sään ja retken tyypin mukaan.
Kävin viime vuonna Sarekissa n. kahden viikon retkellä. Kuljimme pääosin polkujen ulkopuolella ja Sarekin maasto on yleensä pahaa kivikkoa tai vaihtoehtoisesti märkää suota. Tällöin minulla oli kaksi vaihtoehtoa harkinnassa, joko annan kengän taas suosiolla kastua tai sitten valitsen vedenpitävän kengän.
Kylmällä kelillä ei haluaisi jalkojaan suotta kastaa ja SealSkinz-sukat auttoivat pitämään jalat kuivina.
Ajattelin Sarekissa olevan kylmää ja kosteaa, joten lopulta päätin kokeilla mid-korkuisella varrella vedenpitävää kenkää + SealSkinz -vedenpitävää sukkaa. Yhdistelmä toimi loistavasti, hankin tarpeeksi tilavan kengän, jotta sain sisälle mahtumaan SealSkinz-sukan lisäksi merinovillaiset vaellussukat. Merinovilla on siitä kiva materiaali, että se tuntuu lämpimältä hiukan kosteanakin ja jalat pysyivät lämpimänä koko kahden viikon reissun.
Matalimpien vesien yli pääsi kuivin jaloin. Syvempiä jokia ylitettäessä otin kaikki sukat pois jalasta ja kuivasin kenkää pyyhkeellä ylityksen jälkeen vastarannalla, jonka jälkeen SealSkinz-sukat ja merinot jalkaan ja meno jatkui.
Sarekissa oli paljon jokia sekä puroja ylitettävänä. Turvallinen tapa ylittää kylmiä virtaavia jokia on pitää kengät jalassa. Paljoin jaloin tai sandaalein jääkylmiä jokia ylittäessä riskinä on jalkojen turtuminen ja jalkineen lipeäminen jalasta. Sarekin tyylisissä maastoissa yleisin onnettomuus on kaatuminen tai liukastuminen vesien ylityksissä ja kohtalokkaimmissa onnettomuuksissa seuraamus on kuolema.
Grand Canyonin 12 päiväisellä melontaretkellä kävelyt olivat lähinnä lyhyitä päiväretkiä.
Kun packraft-reissuillani on vähemmän kävelyä ja ohjelma on melontapainotteista, laitan jalkaani melontaan suunnitellut vesiurheilukengät. Näissä kengissä on suunnittelussa otettu huomioon lajin haasteet, kengän pitää pysyä tiukasti jalassa koskissa uidessa, kengässä pitää olla hyvä pito märillä kivillä, kengällä pitää pystyä myös kävelemään pahojen kivikkojen kautta koskien ohi, kengän pitää suojata kovilta iskuilta ja hyvä ominaisuus on myös nopea kuivuminen.
Kaiken kaikkiaan kenkä on yksi ulkoilijan tärkeimmistä hankinnoista. Jos minulta kysytään neuvoa, niin sanoisin että kannattaa hankkia useammat kengät, jos harrastaminen on vähänkin aktiivista. Laadukas, oikein valittu kenkä takaa onnistuneen retken tai juoksu/kävelylenkin. Eri aktiviteetteihin on suunniteltu niihin sopivat kengät ja kannattaa pääosin myös käyttää niitä. Kun alkaa paremmin tiedostamaan mitä retkiltä on odotettavissa ja tuntee omat jalkansa, niin laajasta kenkävalikoimasta on paljon hyötyä.
Retkeilyssä kannustan kyseenalaistamaan hokemia, mitä internetistä saa lukea (myös tätä) ja suosittelen rohkeasti kokeilemaan erilaisia asioita, mutta kannattaa muistaa turvallisuus. Kevyet kengät vaellussauvoilla yhdistettynä toimii loistavasti minulla, mutta voi olla, ettei ne toimi sinulla. Olemme kaikki niin erilaisia olentoja.
Ei muuta, kuin eri kenkiä kokeilemaan ja ulos loikkimaan!
Omat kenkäni ovat palvelleet hyvin ja ovat säännöllisellä huollolla pysyneet hyvässä iskussa. Kenkäni ovat jo pääosin vanhentuneita malleja, eikä niitä kaupoista taida enää löytää.
Jos kuitenkin nyt pitäisi valita vaellukseen muutamat lempikengät Scandinavian Outdoorin valikoimasta, valitsisin nämä itselleni:
Vedenpitävä Mid-korkuinen kenkä: Merrell MQM Flex Mid Gore-Tex
Erittäin kevyt ja notkea kenkä pitkille päiväpatikoille. Mid-korkea kenkä suojaa nilkkaa kivikossa. Kenkä ei välttämättä kestä kivikossa pitkään, mutta on ketterä. Toimi Sarekissa erittäin hyvin.
Kevyt vedenpitävä kenkä vaellussauvojen kanssa: Salomon XA Pro 3D GTX Men
Monipuolinen kenkä. Pienestä koostaan huolimatta tukeva ja myös vedenpitävä. Vedenpitävyys voi olla huono asia, jos kenkä pääsee hörppäämään vettä. Mutta muuten vedenpitävyys tekee kengästä todella monikäyttöisen ulkoilukengän.
Kevyt kalvoton kenkä vaellussauvojen kanssa: Salomon Speedcross 4
Jos tiedossa on, että kenkä pääsee hörppimään vettä, lähden suosiolla kalvottomalla kengällä, joka saa kastua ja se kuivaa sitten minkä kuivaa leirissä. Speedcross kengässä on myös loistava pito märkänä. Kenkä ei ole kauhean napakka, mutta esimerkiksi soisilla paikoilla kulkiessa napakkuus ei ole se ensisijainen kengältä haettava ominaisuus.
Mielenkiintoinen kenkäuutuus: Hoka One One Sky Kaha
Tämä on tyylikäs ja erikoinen kenkä, jonka ostaisin mielelläni testiin, ellen jo omistaisi reilut 10 paria ulkoilukenkiä.
Hyviä kenkävalintoja kevään ja kesän seikkailuille! Muistakaa käykää katsomassa kenkäviikkojen erikoistarjoukset.