Näin saat rinkkaa kevennettyä

Varmasti jokainen vaelluksia tehnyt on huomannut, että on mukavampaa kantaa kevyempää, kuin painavampaa rinkkaa. Painava rinkka rajoittaa tekemistä, päivämatkat lyhenevät, paikat kipeytyvät ja suuri paino voi olla jopa turvallisuusriski. Ennen kaikkea kyse on kuitenkin mukavuudesta.

Mistä rinkan paino koostuu?

Monella saattaa tuntua, että onko järkeä pudottaa varusteesta painoa vain sata grammaa, eihän sitä tunne selässä. Kuitenkin, jos kaikki varusteet valitaan samalla ajatuksella, niin painoa alkaa putoamaan jo useita kiloja. Paino rinkkaan tulee ennen kaikkea painavimmista varusteista, mutta myös kaikista pienistäkin asioista, kun ne lasketaan yhteen. Tässä kirjoituksessa paneudutaan lähinnä isoimpiin asioihin, joissa painon pudotus on helpointa.

Mikäli olet ostamassa ensimmäisiä vaellusvarusteita, tämä on sinulle hyvin tärkeää. Silloin kehosi ei ole tottunut kantamaan painavia kantamuksia ja voit usein hankkia samalla rahalla kevyemmät varusteet ja harrastus ei lopahda ensimmäisen tuskaisen vaelluksen takia.

Pidimme myymälätapahtumia, jossa keräsimme myymälästä kaksi vaeltajan pakettia. Punnitsimme myös pienvarusteita ja retkiruokia. Teimme ensin painavan rinkan, jota lähdimme keventämään. Tässä oli kutakuinkin kaikki, mitä vaelluksella yleensä kannetaan mukana. Lähes 23 kg painava rinkka keveni n. kymmenellä kilolla.

Kymmenen kilon pudotus on huima, tässä siirrytään jo ihan uuteen lajiin. Huomaat, että paikat ei kipeydy, voit vaeltaa nauttien ja samalla se mahdollistaa uusia asioita. Voit tehdä pidempiä vaelluksia tai kantaa mukanasi uusia asioita, vaikkapa packraftia, jolloin voit yhdistää vaelluksen ja melonnan. Voit kulkea helpommin myös polkupyörällä tai kajakilla, kun varusteesi pakkautuvat pieneen tilaan.

Varusteiden kevennys

Alkuun kannattaa miettiä, että onko rinkassa varusteita, mitä ei oikeasti tarvitse tai onko siellä varusteita, jotka hoitavat päällekkäistä virkaa. Vaatteet kannattaa miettiä kokonaisuutena, kylmällä kelillä saat kaikki vaatteet päälle ja pysyt lämpimänä. Kantamalla useampaa samanlaista tuotetta, kuten paitaa, housuja ym. kannat todennäköisesti turhaa painoa.

Rinkka on usein vaeltajan painavin varuste. Isot ja painavat rinkat soveltuvat tottakai monenlaiseen retkeilyyn, niissä on yleensä tukeva kantolaite ja paksummat materiaalit kestävät pitkään käyttöä.

Jos lähdet pudottamaan painoa, voit aloittaa ensin rinkan sisällä olevista varusteista ja kun huomaat varusteiden tilavuuden pienentyneen, voit miettiä myös rinkan vaihtamista pienempään. Tärkeintä kuitenkin olisi, että saat kaikki varusteet mahtumaan rinkan sisälle.

Toinen painava tuote on teltta. Paino voi tuoda mukanaan kestävämmät materiaalit, mutta näin ei aina ole. On olemassa myös kevyitä telttoja, joissa on kestävät materiaalit, mutta sitten se myös näkyy hinnassa. Toisaalta, jos tarkkailet telttoja, niin äkkiä huomaat, että voit kuitenkin löytää ratkaisuja, joissa teltta on laadukas, kevyt, eikä maksa omaisuuksia

Jos jaat teltan toisen kanssa, pystyt usein säästämään hyvin painossa. Hyvä tavoite olisi saada teltan paino putoamaan alle 1000g/nukkuja. Sooloteltoista tämä on vaikeaa, ilman että teltta menee todella pieneksi, mutta kahden hengen ja sitä isommissa se onkin jo paljon helpompaa.

Makuupussi voi olla myös todella iso ja painava. Tekokuituiset halvemmat pussit ovat tällaisia. Kannattaa myös katsoa pussin mukavuuslämpötilaa, kesällä riittää kevyempi pussi, kuin talven pakkasilla. Jos retkeilet ympäri vuoden, tarvitset todennäköisesti kaksi makuupussia. Nämä pussit voi myös yhdistää oikein kylmällä kelillä. Mieti siis kokonaisuus kuntoon.

Makuupussia keventämällä voi pintakangas muuttua ohuemmaksi, mutta muuten kevennyksessä ei laatu heikkene, lompakko tosin kevenee enemmän.

Laadukas untuvapussi pakkautuu todella pieneen tilaan ja myös painoa lähtee reilusti pois. Moni käyttää myös kesällä quilttia, eli peiton kaltaista tuotetta, joka saadaan tiiviisti makuualustan ympärille ja tällöin ei tarvita nukkujan alle jäävää eristettä, sehän menee kasaan kuitenkin, eikä enää eristä muutenkaan.

Ilmatäytteisellä makuualustalla säästät paljon tilaa ja usein myös painoa. Muumiomalliset, eli jalkapäähän kapenevat ovat kevyempiä. Kesällä voi myös säästää makuualustan leveydestä ja pituudesta. Lämmin maa ei johda niin paljon kylmyyttä, jos jalka tai käsi välillä menee pois makuualustan päältä.

Kaikkein kevyimmät ilmatäytteiset makuualustat ovat tietysti myös materiaaleiltaan kevyempiä ja saattavat puhjeta helpommin. Kuitenkin näin tapahtuu tarkalle retkeilijälle erittäin harvoin. Moni vaeltaja näitä käyttää vuosikausia ja paikkauksia ei välttämättä tarvitse tehdä ikinä.

Kun hankit makuualustan suunnilleen R3-arvon eristävyydellä, se on myös monikäyttöinen ja pitää nukkujan lämpimänä myös keväällä ja syksyllä.

Retkikeitin ja kattila voi olla yllättävän painava setti. Isot ja tukevat kattilat ovat mukavia käyttää, kun kokkaillaan enemmän ruokia, mutta vaellukselle voi hankkia kevyemmät. Helpoimmillaan riitää, kun hankit kaasupullon päälle ruuvattavan kevyen keittimen ja valitset yhden kevyen kattilan. Soolovaeltaja voi syödä suoraan kattilasta, jos ruokailijoita on useampi, kannattaa myös etsiä kevyempi ruokakuppi.

Itse ruoassa säästää myös paljon painoa, kun sen suunnittelee hyvin. Kuivaa itse ruokasi ja valitse energiapitoisia ruoka-aineita. Vettä harvoin tarvitsee kantaa mukana, veden puhdistaa keittämällä tai vedenpuhdistimella.

Onko rinkan keventäminen kallista?

Keventämisen hinta riippuu paljon siitä, millaisia on vertailukappaleet. Laadukkaat painavat varusteet maksavat usein saman verran tai jopa enemmän, mitä laadukkaat kevyet varusteet.

Hinta riippuu paljon omista valinnoista. Esimerkiksi kevytretkeily-blogikirjoituksessa keräsimme painavan ja kevyen rinkan myymälämme valikoimasta, tällöin kevyempi setti oli jopa hiukan edullisempi.

Käytännön vinkkejä kevennykseen

Tee lista varusteistasi. Löydät ilmaisia taulukkolaskentaohjelmia tai voit etsiä tähän tarkoitukseen tehtyjä sivuja netistä. Punnitse varusteitasi ja katso, mitä vaihtoehtoja sinulla on. Esimerkiksi vaatteissa voit säästää paljon painoa huolellisella suunnittelulla. Varusteiden punnitus yleensä yllättää kovasti ja laittaa miettimään asioita uusiksi.

Tarkkaile oletko kantanut mukanasi turhaa tavaraa, mitä et ole tarvinnut. Kuitenkin ensiapu- ja korjausvarusteet pitäisi olla aina mukana, vaikka ei niitä aina tarvitsekaan.

Jos retkeilet ryhmässä, voitte sopia ryhmäkohtaisia varusteita, on varusteita joita ei kaikilla tarvitse olla omaa. Voitte jakaa teltan, kantaa yhteistä tarppia, kirvestä ym.

Täältä löydät kevyimmät retkeilyvarusteemme.

 

 

Kategoria: Retkeily
Julkaistu: 8.5.2024Muokattu: 10.5.2024